Pastoor Van Aken
Pastoor Van Aken Foto: Wilbert Maximus

Pastoor Robert van Aken stelt zich voor

Algemeen

Son en Breugel - Bisschop Gerard De Korte van 's-Hertogenbosch heeft besloten tot een verandering van zijn herders in verschillende parochies in het bisdom. Een aantal priesters en kapelaans gaat in de komende jaren in een nieuwe parochie aan de slag, om zo samen met de plaatselijke gemeenschap verder te werken aan de toekomst.

Redacteur: Arjen Strik

Zo werd Pastoor Robert van Aken in februari als pastoor geïnstalleerd van de Heilige Oda-parochie (Sint Oedenrode, Son en Breugel), de grootste parochie van Nederland. Tijd voor een persoonlijke kennismaking en dankwoord van pastoor Robert van Aken na de installatiemis.

Een gewoon mens die God heeft ontdekt
Pastoor Robert van Aken (48 jaar) vertelt: "Vroeg in mijn studententijd stelde ik mij allerlei levensvragen. Door de schoonheid van de dingen en de goedheid van dierbaren kwam ik tot de belangrijkste ontmoeting van het leven. Ik stelde mij de vraag: 'God, als u bestaat, laat het mij zien'. Vanaf dat moment was niets meer hetzelfde. Ik ontdekte de grootste hoop van de mensheid: Gods barmhartigheid is tastbaar geworden in de menswording van Jezus. Zo werd de bijbel een levend boek en zo werd God een persoon. Ik ben maar een gewoon mens. Nu toevallig pastoor. Maar wel een gewoon mens die God heeft ontdekt. Zoals Guido Gezelle, schreef, 'is deze ontdekking de grootste die een mens kan doen'. 'Als de ziele luistert, spreekt het een taal dat leeft'. Aan de verkondiging van deze hoop heb ik mijn leven gewijd. Ik gun iedereen, uit het diepste van mijn hart, de levende persoon van Jezus te leren kennen."

Samen zijn wij de Kerk
De wens van Pastoor Van Aken is om Sint Oedenrode en Son en Breugel een hartelijke, aantrekkelijke en open geloofsgemeenschap te laten zijn door de passie voor Christus te ervaren, Gods Geest te leren kennen en Gods leerling te zijn. "Om een missionaire gemeenschap te worden die aantrekkelijk is voor alle generaties; jongeren, gezinnen en ouderen. Die aantrekkelijke geloofsgemeenschap vormen wij samen, één hartelijke, warme familie van vrienden die elkaar ondersteunt in het geloof, bemoedigt door het pastoraal team; de door u beminde en vertrouwde diakens Wilchard Cooijmans en Frank van der Geld, pastoraal werkster Manon van de Broek, de kersverse priester Bryan van de Mortel. Vriendelijk bijgestaan door uw geliefde emeriti Piet Bakermans en Paul Rens. Wij hebben u nodig. Samen zijn wij de Kerk."

Eer om pastoor te zijn
Pastoor van Aken: "Wat een fijne, warme en open mensen zijn jullie. Bijzonder veel dank aan alle mensen die hun tijd en energie hebben gestoken in de verwelkoming ondanks het feit dat u ons niet kent. Ik heb het gevoel dat het niet moeilijk is om van u te houden en dat ik mij hier snel thuis zal voelen. Het is een eer om uw pastoor te zijn. Wij gaan voor een warme geloofsgemeenschap die Gods barmhartigheid verkondigt en beleeft. Mensen uit Boskant, Sint-Oedenrode, Eerschot, Nijnsel, Olland, Son en Breugel; wij gaan het prachtige avontuur van het geloof aan! Kapelaan Bryan en ik, zijn helemaal nieuw: Heb daarom een beetje geduld."