Afbeelding
Foto: Heemkundekring

Wie wat en wanneer is de vraag over de de foto

Algemeen

Son en Breugel - Bij de beschrijving van foto's hanteert de Heemkundekring het principe van de 4 W's: Wie en Wat staat er op de foto, en Waar en Wanneer is de foto gemaakt. Soms kunnen we niet alle vragen beantwoorden. Wilt u ons helpen?

Naar aanleiding van foto 10704 van 30 januari 2019 (vijf mannen aan het werk achter de boerderij van de familie Beniers) stuurde Leo Dortmans na grondig onderzoek de volgende reactie. Op de wagen staat rechts van Jo Beniers Frans van Maasakkers. De meest rechtse persoon op de kar is Janus van de Wijdeven van Mosbulten in Sint-Oedenrode. Mosbulten behoorde echter bij de parochie Breugel en Janus was dan ook lid van allerlei Breugelse verenigingen. Janus had deze foto zelf ook in zijn bezit. Men was daar aan het werk omdat vader Beniers en een zoon ziek waren. In die tijd was het de gewoonte als een boer ziek was, dat leden van de rooms-katholieke jonge boerenstand (RKJB) werden ingeschakeld om te komen werken. Volgens Janus was men bezig Thomasslakkenmeel met kalizout te mengen vóór het uit te zaaien als meststoffen. De reden dat er eerst gemengd moest worden, was dat Thomasslakkenmeel een zeer poederachtige meststof was die anders bijna niet te zaaien was. Het zaaien gebeurde vanuit een zaaikorf. Thomasslakkenmeel werd geleverd in zakken van 100 kilo. Kalizout werd in Son onverpakt uit schepen gelost.

De foto van deze week gaat over de verhuizing in 1965 van de inboedel van het oude raadhuis van Son naar het gloednieuwe gemeentehuis.
Rondom dit gebeuren vonden allerlei activiteiten plaats. Hier zien we enkele personen en twee herauten te paard voor het oude raadhuis staan. V.l.n.r. dhr. Braam (gemeentesecretaris), dhr. Wijk (gemeenteopzichter), een onbekende vrouw, dhr. P. Witlox, de wethouders P. Rooyakkers en P. van Rooy, Harrie Merks (gemeentebode) en een onbekende heer. Wie kent de namen van de onbekende vrouw  en de onbekende heer rechts? U kunt de foto ook bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek naar nummer 70699 en u kunt de foto naar eigen wens uitvergroten.
Weet u misschien meer over deze foto te vertellen? Of heeft u misschien nog correcties of aanvullingen, laat het ons weten.
Stuur uw reactie naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.
 

Afbeelding
Ingezonden 14 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 18 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 19 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 20 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 21 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel
Repaircafé
Algemeen 22 uur geleden Meer mogelijk bij het Repaircafé