Roxanne Oude Alink
Roxanne Oude Alink Foto: Wil Feijen

Buurkracht, de 'power' van samendoen

Algemeen

Son en Breugel - Vitaal en energiek staat ze opeens binnen. Roxanne werkte eerst bij de gemeente als beleidsmedewerker duurzaamheid, maar ze volgde haar passie. Ze houdt van actie, verbinden en mensen in beweging brengen en Buurkracht bood haar die kans. Zij is sinds een half jaar buurtbegeleider bij Buurkracht. Een initiatief van netbeheerder Enexis in het kader van de energietransitie.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Energie besparen is een lastig proces
"Veel Nederlandse huizen zijn slecht geïsoleerd. Dagelijks verdwijnt er heel veel energie via daken, ramen en muren", begint Roxanne Oude Alink haar verhaal. "Om energie te besparen moeten mensen zelf in actie komen. Ze vinden het proces dat leidt tot energiebesparing vaak vervelend en lastig." Frustraties vanwege bijvoorbeeld tegenstrijdige aanbiedingen van leveranciers, gebrekkig advies, onleesbare offertes en lange terugverdientijden zorgen ervoor dat mensen voortijdig afhaken. Uit de praktijk blijkt dat energiebesparingsinitiatieven vaak succesvol zijn als buurtbewoners in hun eigen lokale setting de handen ineen slaan. "Vandaar dat Enexis het concept van Buurkracht ruim vijf jaar geleden ontwikkeld heeft."

Buurkracht
Samen zelf doen is het motto. Autonomie van de buurt is daarbij heel belangrijk en Buurkracht biedt daarbij ondersteuning in dit ingewikkelde proces. Buurkracht is een programma dat buurten (huiseigenaren en hun buren) kunnen gebruiken om hun eigen collectieve energiebespaaractie op te zetten. Buurkracht is ontwikkeld vanuit het perspectief van de buurtbewoner. Het proces is zo ontworpen dat niet de maatregel centraal staat, maar de motivatie van de huiseigenaar.
"In Son en Breugel heb ik al twee succesvolle initiatieven begeleid gericht op collectieve isolatie en het collectief plaatsen van zonnepanelen", geeft Roxanne aan. Een aantal buren is aan de slag gegaan met een burenaanbod voor isolatie en zonnepanelen en presenteerden de resultaten aan de buurt. Door dit samen te doen is het verduurzamen van woningen voordeliger, makkelijker en minder vrijblijvend. Het buurtteam heeft hiervoor verschillende offertes van leveranciers uit de regio vergeleken en samen met een onafhankelijk energieadviseur de kwaliteit, service en prijs beoordeeld. "Een groot succes waarvoor veel belangstelling bestond en dat nu opgepakt wordt voor de bewoners in Breugel."

Voorlichting in Breugel
Op 25 april wordt een voorlichtingsbijeenkomst gegeven in De Bongerd in Breugel over het collectieve aanbod voor zonnepanelen en isolatie voor huizenbezitters in Breugel.
Bewoners die willen komen en interesse hebben, kunnen zich vrijblijvend aanmelden via de Buurkracht-app, via de app-stores (zoek op Buurkracht). Klik op 'Ik doe mee' in de activiteit 'Zonnepanelen en isolatie, collectief regelen'. Inwoners die niet online zijn, kunnen zich telefonisch aanmelden bij Roxanne via telefoonnummer 06-15690839. Op de bijeenkomst kunnen bewoners meteen vrijblijvend een persoonlijke offerte aanvragen. Er is ruimte voor het stellen van vragen. Het buurkrachtteam Breugel is bereikbaar via de chatfunctie in de Buurkracht-app.

Samen energie besparen
Buurkracht is gratis, onafhankelijk en niet-commercieel. Het maatschappelijk initiatief wordt gesteund door gemeenten en provincies. Buurkracht gelooft in de kracht van buren. De kracht om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger, gezonder of duurzamer te maken. Zo is collectief energie besparen makkelijker, voordeliger en leuker als je het met de buren doet. De buurtbegeleiders van Buurkracht helpen onder meer bij het enthousiasmeren van buurtgenoten en het aanvragen van offertes bij leveranciers, zie ook www.buurkracht.nl.

Wilt u in uw buurt een collectieve actie opzetten? Neem dan contact op met Roxanne via 06-15690839 of roxanne@buurkracht.nl.