Afbeelding

Tweede beiaardconcert van dit zomerseizoen

Cultuur

Op zondag 24 juli is er vanuit de Sonse Toren van 15 tot 16 uur het tweede beiaardconcert van dit zomerseizoen. Beiaardier is Carlo van Ulft die van 1987 tot 1997 de vaste beiaardier was Son en Breugel. In 1997 verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij fulltime beiaardier en kerkorganist is.


De muziek bestaat uit bewerkingen van bekende klassieke werken en modernere stukken uit de 20e eeuw.
Het gratis concert kan beluisterd worden op de bij de Toren geplaatste stoelen, op de bank Dommekaet en zelfs in of bij het Dommelbalkon.
Beiaardconcert zondag 24 juli van 15.00 tot 16.00 uur. Beiaardier Carlo Van Ulft Springfield Il USA.
Sonse toren

U kunt genieten van het concert bij de toren voor iedereen vrij toegankelijk er zijn stoelen aanwezig en het concert is gratis.

PROGRAMMA
De beiaardier zal telkens het te spelen nummer aankondigen met een lichte klok.
1.Ritmische werken uit de 20e eeuw
- Take 5, Paul Desmond (1924-1977)
- Baby Elephant Walk, Henry Mancini (1924-1994)
- Axel F., Harold Faltermeyer (*1952)

2. Ständchen, D.957, Franz Schubert (1797-1828)
3. Hongaarse Dansen, Wo01, Johannes Brahms (1833-1897)
- No. V in A Majeur - No. VI in Db Majeur - No. VII in A Majeur

4. Drie beroemde Wiegenliedjes
- Wiegenlied, Opus 98, No. 2, Franz Schubert
- Wiegenlied, Opus 49, No. 4, Johannes Brahms
- Wiegenlied, KV 350, W.A. Mozart (1756-1791)

5. Concerto For Two To Play, Ronald Barnes (1927-1997)
(en een van de spelers is ziek : -)
- Allegro Moderato - Andante - Allegro

Latijns Amerikaanse Werken
- España Cañi, Pascual Marquina (1873-1948)
- El Relicario (Paso Doble), José Padilla (1889-1960)

Alle bewerkingen voor beiaard door Carlo van Ulft.

Carlo van Ulft, organist en beiaardier, is een geboren en getogen Nederlander. Momenteel is hij Director/Carillonist van het Thomas Rees Memorial Carillon in Springfield, Il. USA. Van 1987-1997 verzorgde hij in Son en Breugel de (verdere) opleiding van beiaardleerlingen en speelde en regelde een aantal concerten per jaar door gastbeiaardiers. Vanaf 1992 werd hij de vaste beiaardier van Son en Breugel en werden de vaste beroepsbespelingen van 2x per maand tijdens de donderdagmarkt ingesteld.
Van 1979 tot 1997 bekleedde hij beiaardiersfuncties in Hilvarenbeek, Roermond, Son en Venlo, in Nederland, en van 1984 tot 1997 was hij tevens leraar aan de Koninklijke
Beiaarschool "Jef Denyn" in Mechelen, België. Naast zijn werk als beiaardier was hij in die tijd ook actief als hoofdorganist van de St. Martinuskerk in zijn geboorteplaats Venlo.
In 1997 emigreerde hij naar Centralia, IL, USA, om daar de functie van Director/Carillonist van het Centralia Carillon op zich te nemen. Na 18 jaar die functie uitgeoefend te hebben werd hij in 2015 verzocht om de positie van Director/Carillonist van het beroemde Thomas Rees Memorial Carillon in Springfield, IL, USA, te accepteren. De Rees beiaard met zijn 67 klokken, een van de grootste beiaarden ter wereld, is jaarlijks het centrum van het In ternational Carillon Festival; een weeklang beiaardfestival met concerten door internationaal gerenommeerde spelers.

Met grote regelmaat verzorgt Van Ulft gastconcerten wereldwijd en over de jaren heeft hij frequent als jurylid van gerenommeerde internationale beiaardwedstrijden opgetreden.Bij gebrek aan een groot bestaand speelrepertoire voor beiaard (zoals bijvoorbeeld voor piano) wijdt hij veel tijd aan het bewerken van bestaande (klassieke en populaire) muziek voor beiaard. Veel van zijn bewerkingen worden door diverse uitgevers van beiaard muziek jaarlijks verspreid en aangeboden.
In 2012, na 15 jaar actief te zijn in de Amerikaanse beiaardwereld, richtte hij de North American Carillon School (NACS) op, met het doel om georganiseerd en gestructureerd beiaardonderwijs aan te bieden in Noord-Amerika. De NACS heeft nu reeds diverse, noodzakelijke, tekstboeken gepubliceerd omtrent onderwerpen als campanology, marketing en bewerken voor beiaard.
Naast Van Ulft's activiteiten als beiaardier van Springfield fungeert hij tevens als beiaardier van Principia College in Elsah, Il. en als hoofdorganist van St. Paul Lutheran Church in Hamel, IL.

Informatie over het Carillon en het Automatisch Speelwerk
De 110 muziekstukjes van het Automatisch Speelwerk, die een speelduur hebben van 20 tot 80 sekonden zijn op maat gearrangeerd door de vaste beroepsbeiaardier van Son en Breugel: Drs. Peter Bremer. Alle 50 klokken worden daarin gebruikt. Behalve tijdgebonden muziek voor Sinterklaas, Kerst en Koninginnedag bestaat de muziek voornamelijk uit Nederlandse volksliedjes,iets oudere populaire songs (b.v. van de Beatles) en veel bekende vrolijke klassieke highlights. De bespelingen vinden plaats volgens wettelijke en gemeentelijke spelregels. Het Automatisch Speelwerk laat zich 44 keer per dag horen ofwel 16.000 keer per jaar. Het is daarmee prominent aanwezig als sfeermaker in het Sonse dorpscentrum sinds 31 december 2008. Tijdens kerkdiensten kan de dienstdoende koster het speelwerk onderbreken.

De handmatige bespelingen zijn gehandhaafd en vinden plaats gedurende maximaal 1 uur op elke donderdag tijdens de weekmarkt en op elke zaterdagmiddag. Eveneens gedurende maximaal 1 uur bij bijzondere gelegenheden als Koningsdag, bij de intocht van Sinterklaas, ter opluistering van muzikale en kunstzinnige activiteiten op het kerkplein en in het Vroonhovenpark en voorafgaand aan bijzondere diensten en concerten in de Sint Petrus Banden kerk en in de kerstnacht. Zo'n 100 keer per jaar.

N.B. In september komt er een publicatie van de Heemkundekring over de beiaard i.v.m. het 40 jarig bestaan het carillon.
Sponsor.
Wij danken de sponsor van dit concert, mevrouw Van der Broek uit Son en Breugel voor de sponsoring van dit concert en een aantal in de afgelopen jaren georganiseerde beiaardconcerten.
Organisatie van de concerten.
Stichting Vrienden van de Beiaard, opgericht in 1975 . De Stichting regelt in opdracht van de gemeente de bespelingen van de beiaard en vervult daarmee een belangrijke rol bij het behouden van de eeuwenoude beiaardcultuur. Secretariaat: Walcherenlaan 17 5691 ZV Son en Breugel tel. 0499 - 47 37 08
c.nooijen@chello.nl