Foto: Ad de Bruijn
Foto: Ad de Bruijn

Verrassend drieluik Beeldende Kunst, Fotografie en Poëzie.

Cultuur

Op zaterdagmiddag 23 oktober hebben kunstenaars van Ars Longa, de dichters van de Sonse dichtgroep DichtBij en de medewerkers van Bibliotheek Dommeldal bewezen hoe hun onderlinge ontmoeting kan inspireren tot prachtige resultaten.

In de sfeervolle ambiance van de ruimte achterin bibliotheek werden de 70 (!) bezoekers verrast op ontroerende combinaties die aan schoonheid niet voor elkaar onder deden.
De opening van de tentoonstelling "DichtBij in Beeld" werd verzorgd door Annelies Schoth (Ars Longa) die de totstandkoming en inrichting van de expositie heeft verzorgd en door Ad van Etten (Ars Longa) die in een sonnet (Son-Ed) verwoordde hoe "de lieve God heeft meegekeken bij de totstandkoming van de ontmoetingen".
Een willekeurige inkijk geeft aan hoe de kunstenaars elkaar in mooie verbindingen vonden:
"Wijs mij de weg, wijs mij de lichte wegen in late avondschemering vol zachte stemmen" van Theo Smit heeft schilderes Christianne Drubbel verleid tot een landschap met stukjes landkaart.
In "Langs de kustlijn ligt ze diep verscholen in de vouw van een vuil gekreukelde doek, de zee spiegelt steeds dichterbij het noodlot van de vrouw die ik straks bezoek" dicht Stan Mooij
over de klimaatopwarming die hij situeert in Valencia en die beeldend kunstenares Paula Groote inspireert tot een golvend plastiek met een glazen hand.
Bij "Kijk hier, zie mij dansen, de vlinder van heisa-sa rinkel en rood", een vrolijk Lente gedicht van Willem Berkers, laat beeldhouwer Flor Dupuy een figuur dansen op een dolle stier.
In een andere creatie, nu van de schilder-beeldhouwer Willem Berkers zelf, kijkt dichteres Catherine Witvliet in het gedicht "Zeewaardig" naar de horizon: "Elementen voer mij mee op glinsterende sporen van lucht en water, dit veilig dok heeft lang genoeg mijn groei gedragen".

Ten slotte ontroert het gedicht "Zwanen" van dichteres Willemien van Lith, die door ziekte helaas niet aanwezig kon zijn: "de vleugels wijd uitgeslagen, een nieuwe plek gevonden in de luwte van elkaars aanwezigheid meer en meer met elkaar verbonden" met een prachtige foto van de Sonse fotografe Fran Maasdam.
Misschien verwoordt die laatste zin nog het beste tot welke mooie ontmoetingen de Sonse kunstenaars in staat zijn en die in de sfeervolle zaal achterin de bibliotheek tot de Kerstdagen te zien zijn.

Foto: Ad de Bruijn
Foto: Ad de Bruijn
Foto: Ad de Bruijn
Foto: Ad de Bruijn
Foto: Ad de Bruijn
Afbeelding
Foto: Ad de Bruijn
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding