Filmmiddag Dommelhuis donderdag 22 juni De Tweeling
Filmmiddag Dommelhuis donderdag 22 juni De Tweeling Foto: Ingezonden

Filmmiddag in het Dommelhuis, Bibliotheek Son en Breugel

Cultuur

Son en Breugel - Bibliotheek Dommeldal, vestiging Son en Breugel, vertoont mooie, fijne films met een inleiding en alle gelegenheid er samen nog eens over na te praten. De films zijn te zien in de theaterzaal op een groot scherm in hoge kwaliteit en met goed geluid. De films kunnen een verfilmd boek zijn of een documentaire, en zijn voor volwassenen.

De Tweeling
Op donderdagmiddag 22 juni, aanvang 14.00 uur, is de verfilming van deze bestseller van Tessa de Loo te zien.

Na de dood van hun ouders groeien de tweelingzusjes Lotte en Anna Bamberg gescheiden op. Anna blijft in Duitsland en moet haar hele leven hard werken voor anderen. Lotte verhuist naar een Nederlandse familie die haar op het eerste gezicht alle kansen biedt. Aanvankelijk missen de zussen elkaar en proberen ze alles om weer bij elkaar te zijn. Omstandigheden en de tijd waarin ze leven zorgen echter voor obstakels die groter zijn dan de band die ze altijd voelen. Anna trouwt met een SS-officier die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lottes verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Vijftig jaar na hun laatste, pijnlijke ontmoeting probeert Anna nog één keer in contact te komen met haar tweelingzus.

Het is een film geworden met fraai camerawerk, een zorgvuldige art direction en intelligente dialogen. Net als in het boek vormt de toevallige ontmoeting van de bejaarde Lotte en Anna in het kuuroord Spa het raamwerk van de vertelling. Maar liefst zes actrices waren nodig om de twee hoofdrollen te spelen, onder wie Thekla Reuten, Ellen Vogel en de Duitse toneelveterane Gudrun Okras.

De filmmakers en acteurs hebben de twee levensgeschiedenissen én de verschillende tijdsperiodes op prachtige wijze verbeeld. De film heeft een Gouden Kalf gewonnen voor Beste Film en was genomineerd voor een Oscar.

Datum: donderdag 22 juni
Tijd: 14.00 uur, zaal open 13.45 uur
Entree: € 4,00 voor bibliotheekleden en € 6,00 voor niet-leden
Aanmelden en meer informatie: www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten