Duurzaam Son en Breugel
Duurzaam Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

Duurzaam Son en Breugel: SonEnergie

Duurzaam Duurzaamheid

Son en Breugel - In deze rubriek komen allerlei onderwerpen onder de aandacht die op een of ander manier met duurzaamheid te maken hebben, van individuele ervaringen, duurzame organisaties tot brede maatschappelijke onderwerpen. Heeft u ook een idee voor deze rubriek? Stuur deze naar redactie@mooisonenbreugelkrant.nl onder vermelding van ‘Rubriek Duurzaam Son en Breugel’. 

Deze keer gaat energiecoöperatie SonEnergie op bezoek bij haar leden en vraagt hoe zij hun huis hebben verduurzaamd. Deze keer zijn we te gast bij Toon Verhoeven, energiecoach bij SonEnergie en woonachtig in de wijk Het Eigen in Breugel. In de afgelopen 8 jaar hebben Toon en zijn vrouw hun huis stap voor stap verduurzaamd. Daarbij streven ze ernaar om ongeveer evenveel elektriciteit op te wekken als ze verbruiken.

Toon en zijn vrouw wonen sinds 2016 in een vrijstaande woning (bouwjaar 1975), gedeeltelijk 2-laags met een schuin dak en een woonoppervlakte van circa 200 m2. De woning was in 2016 minimaal geïsoleerd. Opvallend is de heteluchtverwarming (ook uit 1975) waarbij warme lucht via roosters uit de vloer komt. Het energieverbruik is nu circa 10.000 kWh elektriciteit en 950 m3 gas per jaar.

Waarom zijn jullie gestart met het verduurzamen van je woning?
Toon: “Wij zijn begonnen om de energierekening naar beneden te krijgen en om het milieu minder te belasten. De eerste stap was het van buitenaf isoleren van één deel van het schuine dak met een dik isolatiepakket. Daarna hebben we 17 zonnepanelen geplaatst op het dak (westzijde) en op de garage.”

Welke duurzame stappen hebben jullie nog meer gezet?
“Een paar jaar later hebben we het andere deel van het dak verbouwd en geïsoleerd. Toen konden we nog eens 25 zonnepanelen neerleggen. Er was ook nog plaats voor heatpipes om het douche- en tapwater te verwarmen in de warmwaterboiler. In de winter kost het elektrisch naverwarmen van dit water wel veel energie. Onze opgewekte elektriciteit gebruiken we o.a. ook voor onze plug-in hybride-auto, het koken en de jacuzzi (onze guilty pleasure). Door de jaren heen hebben we onze ramen vervangen door isolatieglas, zowel HR++-glas als tripleglas. Onze laatste aanwinst is vacuümglas in de keuken. Onze vloer hebben we vorig jaar geïsoleerd met TonZon-isolatie. Ook ons gedrag is in de loop der jaren veranderd. Onze thermostaat staat overdag op 16°C, maar als we stilzitten gebruiken we een elektrisch kacheltje of een infraroodpaneel.”

Heb je nog duurzame toekomstplannen?
“Ja, als het mogelijk is willen we de gasgestookte ketel vervangen door een all-electric warmtepomp die aan te sluiten is op de heteluchtverwarming.”

Welke tip heb je voor mensen die hun huis willen verduurzamen?
“Wij hebben een grote boom vlakbij ons huis die schaduw werpt op onze zonnepanelen, maar omzagen is voor ons een ‘no-go’. Met het omzagen van de boom mis je de waarde voor de natuur en de verkoelende werking in de zomer. Ook gedeeltelijk in de schaduw zijn zonnepanelen lonend.”