Protestante kerk Son en Breugel
Protestante kerk Son en Breugel Foto: Ingezonden

De nieuwe ‘Heem’ is uit

Algemeen

Son en Breugel - Het eerste nummer van 2024 van het kwartaalblad ‘HEEM Son en Breugel’ is de afgelopen week verschenen, dit keer bijna geheel gewijd aan de geschiedenis van de protestanten in Son en Breugel. Dat is een boeiend verhaal geworden over de geschiedenis van onze samenleving vanaf het midden van de vijftiende eeuw tot heden. In 1566 was er de Beeldenstorm, een opstand van het woedende volk in de steden tegen de machtige en zeer katholieke Spaanse koning Philips II.


De samenleving in Son en Breugel deed er niet aan mee. Hier in het zuiden van de Nederlanden bleven we voorlopig Spaans, maar in het noorden was het hommeles. Daar vormden zeven provincies de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, en werd er gevochten in een tachtig jaar durende oorlog, die tot 1648 duurde en toen werd afgesloten met de Vrede van Münster.

Brabant tijd lang tweederangs
Het noorden van Brabant werd toen ingelijfd bij de Republiek, kreeg geen eigen bestuur, maar werd een soort wingewest, bestuurd door de Staten-Generaal in Den Haag, waar protestantse regenten de dienst uitmaakten. De katholieken moesten hun kerken afgeven, de pastoors werden verjaagd en er kwamen dominees voor in de plaats. Daar zaten de Brabanders niet op te wachten. Van 1648 tot aan de Franse Tijd rond 1800 hadden ze niets te vertellen. Daarna kregen de dominees geen voet meer aan de grond, namen de katholieken de twee kerken weer in bezit en waren we weer ‘onder ons’, geen ‘vreemd volk’ meer.

Vreemd volk
Pas na de wereldoorlogen, toen er allerlei ‘vreemd volk’ in onze gemeente kwam wonen, veranderde de samenleving. Veel van die nieuwe mensen kwamen van elders en waren vaak niet katholiek maar protestant. Er kwamen zoveel nieuwe mensen na 1955 van elders dat er nieuwe woningen en scholen moesten worden gebouwd, kerken moesten worden vergroot en nieuwe kerken nodig waren voor het groeiende aantal katholieken en protestanten, hier en in Sint-Oedenrode.

Twee huizen voor één Heer
Samen werd er toen gebouwd: een protestantse ‘Kerk van de Eenheid in Christus’ in Son en een katholieke kerk in Sint-Oedenrode; publicitair een stunt in het verzuilde Nederland en, heel opmerkelijk, een geweldige opsteker voor onze samenleving.

Boeiend was het dat hervormd, gereformeerd en katholiek gingen samenwerken en niet meer zoals lang geleden elkaar de rug toekeerden. Zestig jaar geleden is het nu dat de protestantse kerk er kwam. Hoe het verder ging na 1963 staat beschreven in ‘HEEM Son en Breugel’. Aansluitend worden nog enkele pagina’s gewijd aan de restauratie van de gebrandschilderde ramen in de Sint-Genovevakerk van Breugel.

Leden krijgen het tijdschrift thuis, losse nummers zijn voor € 5,- te koop bij Cooijmans Optiek in de Dommelstraat en op maandagen van 10.00 tot 16.00 uur in het oude Raadhuis.

Op 12 maart is er in het Dommelhuis om 21.00 uur een presentatie met als titel ‘Protestanten in Son en Breugel, een boeiend verhaal’. De toegang is gratis. Daarna is er gelegenheid om deze uitgave van HEEM (en wat eerder uitgekomen nummers) aan te schaffen à € 5,-. Voorafgaand aan deze presentatie zijn de leden van de Erfgoedvereniging welkom op de jaarvergadering, die om 19.30 uur begint.


Erfgoedvereniging Son en Breugel - Ingezonden