Afbeelding

Een mediterrane droomtuin vol verhalen

Human Interest

Wie kent ze niet, mensen met de tuin van hun dromen? Vaak blijft die dan toch binnen de beperkingen van het assortiment planten, bomen en tuinornamenten dat in ons landje te koop is, en misschien ook nog binnen de ongeschreven regels van wat in een Nederlandse tuin 'thuishoort'. Vooruit, in bijna ieder dorp is er ook wel iemand die zich waagt aan een rotstuin met vetplanten.


Ook van het voortuintje aan de Schorpioenlaan 1 in Breugel, al is het mooi strak en goed onderhouden, gaan er dertien in een dozijn. Eenmaal binnen, zit je na tien meter ineens tweeduizend kilometer zuidelijk. Welkom bij de familie Honig.
De gastvrijheid en hartelijkheid van Frank en Irene Honig past bij het decor van de droom, die ze helemaal met hun eigen handen hebben waargemaakt. Elk hoekje van de tuin, ja, zelfs elke plant en elk ornament, heeft een verhaal.
Het begin
"In 2005, toen we hier kwamen wonen, was dit nog een knollentuin" grinnikt de geboren Hagenees, die zich in Brabant overigens veel beter thuis voelt. "De tuin van ons vorige huis was te klein en toen kochten we dit huis, vooral vanwege de grote tuin. We hebben er meteen een serre aangebouwd, daarna was hij nog 28 meter diep en konden we er alles mee wat we van plan waren. Het begon met een palmboom die we het jaar daarvoor in onze vorige tuin hadden geplant, die is hier enorm gegroeid."
In het begin waren beide creatieve tuinfanaten bang dat het eerste mediterrane groen zou kapotvriezen, maar dat viel erg mee. "We hebben ze in de winter omwikkeld met plastic, naarmate ze groeiden werd dat natuurlijk steeds lastiger. Uiteindelijk heeft slechts één palm het niet gehaald, de rest: kijk maar eens rond. Gelukkig worden de winters zachter. We kopen natuurlijk wel winterharde soorten. En ja, daar hebben we natuurlijk onze adresjes voor."
Architectuur
Tot zover het groen, op zich al een belevenis. Maar minstens even boeiend is de architectuur, niet alleen van het groen maar ook van de bouwsels, kleuren, materialen, sfeerhoekjes, waterpartijen, verlichting, kortom alles wat de bezoeker transponeert naar een ver land. En niet één land: Frank en Irene creëerden een Frans straatje, een Spaans tuinhuis, een Plaza Sevilla, een Marrakech, een Italiaans Isola Bella, en zelfs veel verder weg: een Bali. Emotie, sfeer en vernuft gaan hand in hand: een project is bijvoorbeeld een verhoogd terras, de ruimte er onder biedt, confronterend nuchter, ongezien plaats aan 'de aanhangwagen van de buurt'. Je moet er maar op komen.
Bronnen
Het decor van de halve wereld, en dat allemaal op enkele tientallen vier kante meters. De vraag 'hoe kom je er op?' is net zo fascinerend als 'hoe kom je er aan?' Dan blijkt, dat de herkomst soms net zo spannend is als de aanblik. "Vroeger was ik vertegenwoordiger. Op veel adressen moest ik wachten tot de ondernemer tijd voor mij had. In die tijd keek ik goed rond in de zaak en zag veel prijsvragen, waarmee je een reis kon winnen naar een vreemd land. Daarmee gingen we aan de slag en zo hebben wij heel wat prijzen gewonnen, waardoor Irene en ik veel van de wereld hebben mogen zien. Dat gaf ons inspiratie maar: in het vliegtuig neem je bijvoorbeeld niet zomaar een paar vierkante meter ijzeren hekwerk mee." En dan volgt een schier oneindige opsomming van advertenties, Marktplaats, een Marokkaans gezin dat kleiner gaat wonen, een bedrijf dat van eigenaar verandert en spullen over heeft, een echtscheiding waardoor een dure barokke stoel die niemand wil voor een prikkie naar Breugel verhuist, een net gekuiste Belgische kast waar meteen de cirkelzaag inging om alleen het front te gebruiken, een bijna nieuwe badkuip getransformeerd tot verticale koof voor een beeld van een Griekse Godin, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. "Weet je wat nou het leuke is?" merkt Frank op. "Bijna iedereen heeft eerst een idee wat hij wil, en gaat daarnaar op zoek. Wij doen het meestal precies andersom: we zien iets aparts, kopen het, en bedenken daarna hoe we het een toepassing kunnen geven in de tuin. Dat inspireert enorm en is ook nog eens stukken goedkoper."
Commercieel
Frank en Irene hebben met hun levenslang project hun hart gevolgd, de buitenwereld kreeg er lucht van en zo kon het gebeuren dat hun halve wereld in een notendop in 2014 figureerde op RTL4. Van bedrijven krijgen ze af en toe verzoeken om fotoshoots in hun tuin, in maart bijvoorbeeld nog van Miss Etam. "Da's net zo mooi, en voor hun natuurlijk heel wat goedkoper dan met het hele team in het vliegtuig naar de tropen" grijnst Frank Honig.
Wat de vraag oproept, of hun unieke decor niet meer commercieel ingezet kan worden. "Daar zitten we inderdaad aan te denken" antwoordt Frank. "Irene werkt parttime en ik fulltime, hebben het prima naar onze zin op het werk, maar het zou nóg leuker zijn om met onze dure passie ook wat van de investeringen terug te verdienen. Zelf zou ik best een dag in de twee weken minder willen werken, daar is mijn werkgever niet zo blij mee maar ik denk toch dat ik dat door ga zetten. Als we meer aan PR doen kunnen we in het seizoen heel wat meer ondernemers opnames laten maken en we hebben ook al gedacht aan een bed and breakfast hier. Ik heb heel wat mensen zien omvallen voordat ze van het leven konden gaan genieten, Irene en ik willen daar natuurlijk niet op wachten, we leven nú!"
Omdat woorden altijd te kort schieten: www.gardenresort.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding