Afbeelding

Bewoners Cederstaete zijn ongemakken beu!

Human Interest

Het appartementencomplex Cederstaete in Son en Breugel, destijds gebouwd voor senioren, is voor diezelfde senioren zeer moeilijk toegankelijk.


Waar liggen de problemen?
Hierover spreekt een van de bewoners, de heer Berrie Dirkx zich uit. Hij heeft zich tot taak gesteld om deze problematiek onder de aandacht te brengen.

Door: Henriette van Berkel

De appartementen in de Cederstaete zijn eigendom van Stichting De Archipel, een zorginstelling. Een gedeelte van de appartementen zijn eigendom, en andere worden verhuurd via een beheerder. Het probleem is de toegang, de zware deuren moeten handmatig worden geopend. Voor mensen met een rollator of rolstoel is dit nagenoeg onmogelijk, waardoor zij beperkt worden in hun vrijheid en afhankelijk zijn van iemand die hen helpt om naar binnen of naar buiten te gaan. In de huidige tijd wordt van mensen verwacht dat ze zolang als maar mogelijk is zelfstandig blijven wonen. Maar dan is het wel wenselijk dat men hierin ook wordt gefaciliteerd.
Berrie Dirkx: " Vorig jaar, op 24 juni 2015, heb ik contact gezocht met Stichting Archipel om het probleem voor te leggen en hiervoor een oplossing te zoeken. Een reactie bleef uit, dus op 04 augustus 2015 maar een herinnering aangetekend verstuurd. Daarop kreeg ik een reactie van de manager Vastgoed van Archipel dat na de zomervakantie contact zou worden gelegd met de verantwoordelijke. Omdat het stil bleef tot begin 2016 heb ik maar weer aan de bel getrokken. Toen kreeg ik het bericht dat het probleem op de agenda zou komen bij de vergadering van de Vereniging van Eigenaren samen met Archipel. In die vergadering is de toezegging gedaan dat het probleem zou worden opgelost en dat Archipel de kosten voor zijn rekening zou nemen. Met dat bericht waren we als bewoners natuurlijk blij. Maar vervolgens is het weer stil gebleven en gebeurt er niets. Wij voelen ons als bewoners in de steek gelaten en niet serieus genomen. Die toezegging voelt nu ook als een zoethoudertje. Ons rest nu dan ook niets anders dan de publiciteit te zoeken. Ook dat heb ik bij Archipel gemeld, maar er komt op geen enkele manier antwoord. Ik noem het schandalig dat er bij een zorginstelling op deze manier, zonder enige vorm van betrokkenheid, wordt omgegaan met de bewoners. Ik blijf me inzetten om ervoor te zorgen dat ons probleem wordt gehoord en wordt aangepakt."
Berrie Dirkx heeft de indruk dat een en ander te maken kan hebben met de geruchten dat het complex zou worden verkocht. Maar dat mag volgens hem geen reden zijn om bewoners maar op deze manier te behandelen.
Op bijgaande foto's is duidelijk te zien hoe het voor bewoners met een rollator nagenoeg onmogelijk is om het complex te verlaten. Stichting Archipel zal ook daarmee worden geconfronteerd en Berrie Dirkx hoopt hiermee dan ook op de door alle bewoners van harte gewenste oplossing: automatische deuren waardoor zij zelfstandig het complex, waar ze met veel plezier wonen, kunnen betreden.