Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Nationale pannenkoekdag bij Archipel Berkenstaete

Human Interest

Kent u de stripboeken van Jan, Jans en de kinderen? In november 1986 heeft Catootje, de jongste dochter, geen trek in de bootjes die moeder Jans wil maken voor het avondeten. Ze heeft meer zin in pannenkoeken, opa is daar ook wel voor te vinden. Hij vraagt aan Jans 'Welke datum is het?'. '29 november, antwoordt Jans. 'Maar dan is het Sint-Pannenkoek, een oude Rotterdamse traditie!'. Jans gaat meteen overstag, en vader Jan wordt verrast met een stapel pannenkoeken, en een gezin dat hem met een pannenkoek op het hoofd enthousiast welkom heet!


Dit is naar het schijnt de oorsprong van de nationale pannenkoekdag, een initiatief van Tefal en Koopmans, waarbij kinderen van lokale scholen pannenkoeken bakken voor ouderen. Zo komen jong en oud op een leuke wijze met elkaar in contact! Dit jaar deden 148 scholen mee in Noord-Brabant.
Vrijdag 24 maart werd de elfde editie gehouden van de landelijke pannenkoekdag, de eerste editie vond plaats in 2007. Voor de tweede keer organiseerden de Vrienden van Berkenstaete, onder leiding van interim voorzitter Leny Achten de pannenkoekdag in het ruime en zonovergoten atrium van Berkenstaete, in samenwerking met Jos Versteijnen (teamleider facilitaire diensten van Archipel Zorggroep) en Derk van Veenendaal (leerkracht groep 7 en 8 van Sterrenschool De Ruimte).

De Vrienden van Berkenstaete is een groep vrijwilligers die zich inzet voor welzijn van de bewoners van Berkenstaete, het verpleeg- en verzorgingshuis aan De Bontstraat in Son. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals 'Het Genootschap' waarbij sprekers met een interessant verhaal uitgenodigd worden, met na de lezing een mogelijkheid tot een discussie. Dit keer werden de bewoners van Berkenstaete getrakteerd op heerlijke pannenkoeken!
Er stond een driegangen menu op het programma, eerst kregen de bewoners minestrone soep voorgeschoteld, vervolgens de door de kinderen gebakken pannenkoeken en ter afsluiting een heerlijk toetje van ijs met slagroom, advocaat en een lekkere kletskop. De bewoners konden tussen 12.00 en 13.30 uur terecht, al liep het een beetje uit. Wat geeft dat, gezelligheid kent geen tijd!
De soep nam De Gasterij, het interne restaurant van Berkenstaete, voor zijn rekening. Daniël Roozen van Sterrenschool De Ruimte verzorgde de muzikale omlijsting, al liet hij zich evenmin onbetuigd bij het pannenkoeken bakken. Deze jongeman is al even virtuoos op de piano als met een koekenpan!

Onder begeleiding van Hans Kerssemakers, een van de Vrienden van Berkenstaete, gingen de kinderen aan de slag! Alle begin is moeilijk, eerst deed chef-kok Hans voor hoe het moet, een pannenkoek bakken. De koekenpan moet voldoende heet zijn, en de boter een beetje gesmolten, voordat het beslag in de pan mag! Met een soepele polsbeweging draait Hans de pannenkoek om. De eerste mislukt altijd, zegt Hans nog, alvorens de pannenkoek niet helemaal zoals het hoort weer terug in de pan landt. Onder de aandachtige ogen van de kinderen gaat de tweede poging beter, en al gauw zijn de kinderen zelf volop bezig!
In totaal waren er 23 kinderen aanwezig van groep acht (leeftijd elf tot twaalf jaar), twee kinderen waren helaas niet aanwezig vanwege ziekte. De kinderen verdelen in harmonieus overleg de taken, het bakken en het serveren van de pannenkoeken wordt verdeelt. De kinderen wisselen elkaar ook regelmatig af. De meeste kinderen beginnen voorzichtig, al gauw krijgen ze meer vertrouwen en worden de eerste pannenkoeken geserveerd. Het bakken gaat steeds beter!

Het is een hele klus iedereen van pannenkoeken te voorzien, de samenwerking tussen de kinderen, vrijwilligers en de medewerkers van De Gasterij verliep soepel. Er heerste een rustige, fijne sfeer. De pannenkoeken vallen goed in de smaak, evenals het pianospel van de jonge Daniël. Hij wil later pianist worden, dat zal wel lukken!
Het was een prachtig gezicht, kinderen die vol enthousiasme bezig zijn, en in contact komen met ouderen die zowel de pannenkoeken als het jeugdige gezelschap weten te waarderen. Dat is ook de bedoeling van de Vrienden van Berkenstaete én van Sterrenschool De Ruimte, die verbinding zoekt tussen kinderen en ouderen. Volgens leerkracht Derk van Veenendaal hebben de kinderen zich goed voor kunnen bereiden in de keuken van de school, die ook andere activiteiten organiseert om de kinderen te leren zelfstandig te zijn en verbinding te zoeken met anderen. Als je ziet hoe de kinderen zelfstandig en zonder veel begeleiding uit de voeten kunnen, kan leerkracht Derk met recht trots zijn op zijn klas!
Uw verslaggever kon uiteraard niet weg zonder zelf ook een pannenkoek geprobeerd te hebben. Er was een ruime keuze, niet alleen kon er stroop of poedersuiker op de pannenkoek gedaan worden, ook warme kersen, rozijnen, spek of champignons waren beschikbaar. Zelf heb ik een voorkeur voor een 'traditionele' pannenkoek: met stroop. Ik kan u uit betrouwbare bron melden: de pannenkoeken waren héérlijk!
Al met al een geslaagde middag, waar iedereen met volle teugen van genoten heeft. Volgend jaar weer!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding