Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Masterclass als start voor de Maestro's

Human Interest

Een spannende start: de kick off voor de 6 maestro's die gaan strijden voor de titel Maestro bij Harmonie Pro Honore et Virtute op 10 juni. Leon Spierings, Nell van Doleweerd, Kristel Pols-Engel, Rob Verschuren, Pieter Egmond en Tom van den Nieuwenhuijzen, ze hebben er zin in!

Door: Henriette van Berkel

Zondagmorgen 26 maart, een beetje slaperig vanwege het uurtje minder slaap, en enigszins onwennig, melden de toekomstige maestro's zich bij Johan Smeulders. Ook voor hem als nieuwe dirigent van de harmonie is het bijzonder om dit traject te gaan begeleiden.
Maar: er is koffie, en veel enthousiasme om te beginnen. De 2 dames en 4 heren maken onderling kennis, voor zover dat nog nodig is en wachten af wat er gaat komen. Johan stelt zich voor als dirigent en komt maar meteen met het slechte nieuws: "Dirigeren is een moeilijk en complex vak waar je jaren en jaren voor nodig hebt om dat onder de knie te krijgen. Jullie mogen dat in 11 weken gaan proberen. Maar het goede nieuws is dat we jullie wel een beetje op weg gaan helpen ."

Om de kandidaten een idee te geven wat er zoals komt kijken bij muziek, harmonie en dirigeren geeft Johan een stoomcursus over deze begrippen. Want het antwoord: "veul mensen" op de vraag waaraan ze denken bij het woord "harmonie", is voor de dirigent een reden om dit begrip wat meer toe te lichten. Er volgt uitleg over het ontstaan van de muziek, uit welke instrumenten en muzikanten een orkest bestaat en wat een dirigent zoal moet kunnen. Ook al bestaat een orkest uit 65 personen, als je ervoor op die "bok" staat, voelt het als 100 volgens Johan. Hij noemt het zelfs "eiland van de eenzaamheid", alle ogen zijn op jou gericht en het is je taak om met het orkest het hoogst haalbare te bereiken.
Dan laat Johan zien hoe belangrijk mimiek is tijdens het dirigeren, en geeft de kandidaten het advies om voor de spiegel te gaan oefenen. Van groot belang is het aanvoelen van het soort muziekstuk, is het romantisch, lieflijk of zwaar.

Om de dames en heren zo snel mogelijk het dirigeergevoel te geven, worden officieel de batons uitgereikt en mogen ze op de muziek van Stars and Stripes alvast een voorproefje geven. Het gaat ze uitstekend af. De komende weken zullen zij, met steun van een buddy hard aan de slag gaan om de beste maestro te worden van Son en Breugel. Ze krijgen allemaal 2 stukken toegewezen, een licht klassiek en een luchtiger stuk. Het varieert van de Bolero tot "Hee gaode mee". De buddy's zijn muzikanten van de harmonie die wel noten kunnen lezen, in tegenstelling tot de kandidaten zelf. Er zal hard geoefend moeten worden, maar ongetwijfeld met heel veel plezier.
En wij zullen u tussentijds op de hoogte houden van de vorderingen van een aantal kandidaten. Zij gaan allemaal voor de titel: Maestro 2017!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ingezonden 14 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 18 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 19 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 20 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 21 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel
Repaircafé
Algemeen 22 uur geleden Meer mogelijk bij het Repaircafé