Martien Leenders met een van zijn foto objecten
Martien Leenders met een van zijn foto objecten Foto: Wil Feijen

Foto-expositie van kunstwerken van Martien Leenders

Human Interest

In Brasserie La Sonnerie is op 29-30 april een overzichtstentoonstelling te zien van fotografie van onze plaatsgenoot Martien Leenders.

Door: Arjen Strik

"Op Koningsdag word ik 80 jaar", vertelt Martien."Mijn hele leven ben ik al bezig met fotografie. Ik werd door mijn vrouw Gery, die ook net 80 geworden is, aangespoord om mijn levenswerk eens te exposeren. Een collega fotograaf heeft een selectie gemaakt uit de vele duizenden foto's en ca. 60 Foto-objecten uitgekozen die in zijn ogen mijn werk van de afgelopen dertig jaar het beste typeren."

De hal van zijn seniorenappartement, gang en huiskamer staan vol met al zijn kunstwerken die straks een plaatsje krijgen in de Traversezalen van de Sonnerie. Naast de fototentoonstelling exposeert Martien nog een aantal geconstrueerde beeldende objecten en diverse collages die een fotografisch verslag van hun levensgeschiedenis geven.

Martien Leenders is geboren in Mariahout, als boerenzoon raakte hij geïnteresseerd in techniek en volgde de LTS. In militaire dienst kreeg hij een opleiding tot fotograaf. Hier werd de basis gelegd voor zijn grote passie: de symbiose tussen techniek en fotografie. Hij werd in de tachtiger jaren, naast zijn werk bij technische bedrijven, lid van fotoclub de Gender in Eindhoven en ontwikkelde, soms tegen de stroom in, zijn eigen stijl.
Zijn oeuvre, het maken en bewerken van foto's, valt grofweg in een drietal thema's uiteen: architectuur, landschappen en Afrikaanse portretten. Zijn kracht ligt in de essentie van het beeld, vaak teruggebracht tot een abstract geometrich lijnenspel, die veelal vanuit een verrassende cameraopstelling een nieuwe zinnenprikkelende compositie opleveren. Hij verwijst naar zijn inspirator schilder Piet Mondriaan en de kunstenaars van de Stijl. Zijn motto werd al gauw: "Alles wat krom is maak ik recht".

Martien en zijn vrouw Gery hebben veel gereisd. Zo raakte hij bij een bezoek aan een tentoonstelling in Arosa, Zwitserland, in de ban van werken van architect Santiago Calatrava. Deze Spanjaard heeft door zijn combinatie van constructieleer en architectuur spraakmakende bouwwerken gecreëerd met oog voor zowel de vormgeving als de structuur. Om zijn creaties vast te leggen heeft Martien Leenders bijna al zijn bouwwerken wereldwijd gefotografeerd en bewerkt tot zijn eigen juweeltjes.

Een ander reisdoel van de familie Leenders was Afrika. De broer van Gery werkte als missionares in Rwanda. In dit land in Oost-Afrika werd Martien geraakt door de overweldigende kleuren, de rituelen, de trotse bevolking, de mystiek en de naïve kunst. Dit leidde tot een aantal mooie portretfoto's en inheemse kunstobjecten, waarvan een aantal ook geëxposeerd worden.

"Soms loop ik weken rond met de idee voor één foto." Martien wijst op een tableau aan de muur. "Dit plaatje had ik al tijden in mijn hoofd. Het is een Frans landschapstafereel, waar koolzaadvelden afgewisseld worden door akkers in een horizontaal uitgelijnde compositie."

De tentoongestelde fotokunst is te koop. "De prijzen zijn niet mals," zegt Martien lachend. "De opbrengst komt ten goede aan 'Artsen zonder grenzen'.

De tentoonstelling wordt gehouden in:
Brasserie la Sonnerie, Nieuwstraat 45, 5691 AB Son
Geopend op: zaterdag 29 april en zondag 30 april
Beide dagen van 11.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis.