Afbeelding
Foto: Pixabay

Veel senioren voelen zich niet veilig in Son en Breugel

Human Interest

Son en Breugel - Dat is de uitkomst enquête seniorenpanel over Veiligheid. De SeniorenRaad van Son en Breugel hield een enquête onder het seniorenpanel over het brede onderwerp Veiligheid. Van de 185 panelleden zond krap 60% de enquête ingevuld terug. 

Over de verkeersveiligheid (de 30 km/u-zones, de straatverlichting en het aantal verkeerslichten, rotondes en verkeersdrempels) zijn de respondenten merendeels tevreden met de huidige situatie. Ook zijn er veel positieve reacties over de bereikbaarheid en snelheid van de brandweer, de spoedeisende hulp van het Catharinaziekenhuis en de efficiency van ambulancepersoneel.

Donker
Op de vraag hoe veilig men zich overdag op straat als voetganger voelt, geeft 13% op dat men zich niet (heel of tamelijk) veilig voelt, terwijl dat voor fietsers op 33% ligt. Deze percentages stijgen voor 's avonds (als het donker is) tot 45% respectievelijk 53%. Onder de respondenten van tachtig jaar en ouder liggen deze laatste percentages zelfs op 59% respectievelijk 68%. De deur wordt bij onaangekondigd aanbellen in het donker maar door 21% altijd geopend; 38% doet dat soms en 41% nooit. De conclusie is dat veel senioren zich niet veilig voelen.

Op de vraag of men de politie makkelijk bereikbaar vindt, antwoordt maar 14%: (helemaal) mee eens; slechts 17% van de respondenten vindt dat de politie snel ter plaatse is als er assistentie nodig is. Nadrukkelijk was gevraagd deze vraag alleen te beantwoorden, als men in de periode 2016 en 2017 daadwerkelijk een praktische ervaring op dit gebied gehad heeft.

Trottoirs
Over de begaanbaarheid van trottoirs, zowel structureel (obstakels en loszittende tegels), als incidenteel (gladheid door sneeuw, ijzel en blad) is maar rond de 40% van de respondenten tevreden; de rest is neutraal of ontevreden.
Deze uitkomsten wijzen in de richting dat veel senioren door gebrek aan veiligheid belemmerd worden in hun zelfstandigheid en welzijn.

Voorlichting en verbetering
De SeniorenRaad adviseert B&W om of via intensieve voorlichting goed beargumenteerd naar buiten te brengen dat de veiligheid (waaronder ook de begaanbaarheid van trottoirs) wel op orde is of, als dat niet zo is, nadrukkelijk aandacht te gaan besteden aan verbetering van die situatie. Daarnaast is het wenselijk te onderzoeken hoe het komt dat de bereikbaarheid en de snelheid bij vragen om assistentie van de politie zo laag scoort en op grond daarvan verbetering te bereiken.