Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Pieter en Gonnie Bouwdewijns- van Kuijk al 50 jaar een liefdespaar

Human Interest

Voor het huis van Pieter en Gonnie Bouwdewijns – Van Kuijk op de Vresselseweg staat een bordje 'scharreleieren te koop'. Het is het huis dat ze samen met vrienden en een aannemer 50 jaar geleden gebouwd hebben, zo blijkt later tijdens het gesprek.


Onder het genot van een lekker Brabants bakkie koffie en een koekske praat ik achter in de tuin met Pieter en Gonnie. Aanleiding voor het gesprek is het feit dat ze op 24 juni 50 jaar getrouwd zijn. "Toch mooi dat we dat gehaald hebben"zegt Gonnie.
Het begon allemaal lang geleden toen het hele dorp nog uitliep als er iemand 100 jaar werd. In dit geval Mina De Bresser. Het was groot feest op Keske, muziek en een tent en mooie praalwagens die naar de tent reden.

Op die plek op het Keske, veroverde Pieter Bouwdewijns uit Mariahout zijn Gonnie. Hij wist namelijk al dat ze op het feest aanwezig zou zijn, het meisje waar hij stiekem al een beetje verliefd op was. Hij kende haar vluchtig want zijn zus vree met de broer van Gonnie.
Pieter was van huis uit al een vlugge maar die dag was hij nog wat vlugger, want er was een kaper op de kust die "zijn" Gonnie ook leuk vond. Niet de aanhouder maar de snelste won in dit geval. Het was geen scharreltje maar een gouden greep blijkt meer dan 50 jaar later.
Pieter Bouwdewijns komt uit een zeer groot gezin van 19 kinderen en is altijd loodgieter van beroep geweest. Voor velen nog steeds een bekend gezicht omdat hij 33 jaar voor Piet Voss uit Nijnsel heeft gewerkt in de regio. Gonnie Van Kuijk is geboren op de grens van Son en Breugel naast het huis waar ze nu wonen. Ze groeide op aan de Vresselseweg samen met haar zes broers. En zoals dat zo ging met zes broers was zij al gauw verantwoordelijk voor veel huishoudelijke werk thuis in het gezin. Van daaruit heeft zij ook nog voor veel anderen gewerkt als hulp in de huishouding.

Pieter (78) en Gonnie (77) kunnen het nog steeds heel goed met elkaar vinden: "We kunnen niet zonder elkaar," zegt Gonnie. "Door de ouderdom ben je meer op elkaar aangewezen," zegt Pieter "en dan is het goed dat je het samen kunt oplossen." Beiden genieten nog van het leven en daar horen de drie kinderen en kleinkinderen, zeven in getal zeker ook bij. Met de kinderen zijn ze veel op vakantie geweest een aantal jaren naar de vaste stek in België, maar ook Frankrijk en Zwitserland werden samen met de kinderen bezocht. Gonnie en Pieter zijn ook een keer naar Tanzania geweest. Prachtig helemaal voor Pieter, die op TV bijna geen natuurserie mist.
Doordat Gonnie de laatste tijd wat moeilijker loopt, en ze ook al merken dat ze wat ouder worden, doen ze dingen nu anders. Maar niet met minder plezier, zo werken ze graag in de tuin, lezen en fietsen nog. En Pieter rommelt nog graag met ijzer,"een bietje lassen" zoals hij zelf zegt.
Ze kijken nu al uit naar het feest dat ze gaan geven in de Sonnerie, waar ook weer veel oude bekende een hand komen schudden.