Irmo bij een veldje bij het Hertenkamp in Breugel
Irmo bij een veldje bij het Hertenkamp in Breugel Foto: Wil Feijen

Son en Breugel: kom in beweging!

Human Interest

Op het terras van La Sonnerie, gelegen langs de Groote Beek, sprak ik onlangs met Irmo Emmaneel. Irmo's passie is sport en beweging, sinds een paar jaar heeft hij een eigen bedrijf TwentyTwo Personal Training als personal trainer, aan de Victoriastraat 10 in Eindhoven.

Door: Lucas van As

Volgens Irmo is sport en beweging essentieel, voornamelijk in de ontwikkeling van kinderen. Tot zijn schrik hoorde hij vorig jaar dat kinderen in Son en Breugel één keer per week gymles krijgen, in totaal slechts 45 minuten. En in die 45 minuten moeten de kinderen ook nog naar de gymzaal toegaan en zich omkleden, wat ook tijd kost. De lessen worden niet gegeven door gespecialiseerde gymleraren met een sportachtergrond, maar door leerkrachten die hiervoor hun bevoegdheid hebben moeten halen en de gymles 'erbij doen'.

Het is geen aanklacht tegen deze leraren, die hun uiterste best doen. Het is het gevolg van bezuinigingen in het onderwijs, waarbij sport en daarin gespecialiseerde leerkrachten geen prioriteit hebben gekregen. 'De leraren in het basisonderwijs moeten al zoveel doen, het ligt echt niet aan hen', zegt Irmo. 'Dan krijgen ze dit er ook nog eens bij'.

In de afgelopen 12 jaar, de tijd dat Irmo zich met sport en beweging bezig houdt, heeft hij gezien hoe belangrijk beweging is. 'Laten we daarbij met de jeugd beginnen!' geeft Irmo aan.
Kinderen bewegen te weinig, 45 minuten per week is niet veel en dat is dan niet eens 45 minuten 'zuivere speeltijd'. Elke dag zou iedereen minstens 30 minuten moeten bewegen, kinderen tegenwoordig spelen minder buiten dan vroeger. Het is duidelijk dat het in sportief opzicht de verkeerde kant opgegaan is.

Veel kinderen zitten achter de spelcomputer. 'Pc spelletjes zijn super leuk', zegt Irmo, 'maar ook verslavend. Je krijgt er geen beweging door.' 'Zitten maakt dikker', vervolgt Irmo. 'Ook kinderen die niet dik zijn krijgen zo te weinig beweging, dat is ongezond.'

'Sport verbroedert', vindt Irmo. 'De echte karakters komen boven, je leert elkaar beter kennen.' Een goed voorbeeld zijn de Koningsspelen, dan blijkt dat kinderen het leuk vinden om te sporten. Als kinderen de hele tijd binnen achter de computer zitten, kunnen ze geen kennis maken met sport. De gymles is ook een kans om met diverse sporten in aanraking te komen, waardoor de stap naar zelf sporten kleiner wordt.

Ik kan uit ervaring spreken, ik speel al jaren badminton. Ik ben op de middelbare school met deze sport in aanraking gekomen, zo is het gekomen. 'Dat is heel herkenbaar', zegt Irmo, 'Zo zou het ook met de jeugd van tegenwoordig moeten gaan.'

Irmo heeft wel ideeën hoe de situatie verbeterd zou kunnen worden. Het liefst zou hij zien dat er meer gymles per week gegeven zou worden, bij voorkeur dus door gespecialiseerde leerkrachten. Dat is iets waar schoolbesturen en de politiek om de hoek komen kijken. Buiten schoolbesturen en politiek zijn er andere initiatieven die we zelf kunnen nemen, meent Irmo. Sportclubs zouden clinics kunnen geven, kleine demonstraties waarbij kinderen al doende kennis kunnen maken met diverse sporten. Deze clinics zouden ook buiten schooltijd kunnen plaatsvinden.

'We moeten iets doen', vindt Irmo, 'niet alleen rond verkiezingen'. Als personal trainer ziet hij regelmatig mensen die te weinig bewegen, maar daar iets aan willen doen. Door bij de kinderen te beginnen kunnen we veel problemen op het gebied van sport en beweging voor zijn, meent Irmo. In zijn omgeving komt hij veel mensen tegen die het met hem eens zijn. Niet iedereen is het met hem eens, dat hoeft ook niet. Wel is het voor Irmo belangrijk dat sport en beweging hoger op de agenda komen te staan.

'We moeten Son en Breugel in beweging krijgen', zegt Irmo. Met concrete dingen op lokaal niveau, dan is er een breed draagvlak. Als sportclubs gratis clinics geven, kunnen ze inschrijfformulieren meenemen! Veel sportclubs zijn naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers en/of leden, via clinics kunnen de clubs laten zien wie ze zijn en hoe leuk hun sport is. Het mes snijdt aan twee kanten, zou ik zeggen.

Samenwerking is in dit verband erg belangrijk, meent Irmo. 'Als er bijvoorbeeld vier keer per jaar een sportevenement georganiseerd zou worden, die door alle sportclubs in Son en Breugel breed gedragen zou worden, kunnen we veel kinderen bereiken', zegt Irmo. 'Zeker als bekende sporters uit de regio hun bijdrage zouden leveren. Sport moet laagdrempelig zijn', meent Irmo.

Het is hem niet alleen om sport te doen, wil Irmo duidelijk maken. Muziek en cultuur zijn bijvoorbeeld óók belangrijk. Sport en beweging zijn evenzeer belangrijk, evenals goede voeding. En daar ligt Irmo's passie, bij sport en beweging, maar ook bij voeding.

Hij vindt het prachtig om mensen weer tot bloei te zien komen wanneer ze in beweging komen als ze bij hem komen sporten. 'Het maakt niet uit wat je doet, als je maar beweegt. Doe wat je leuk vindt!' is zijn idee. Als je beweegt, komt niet alleen je lichaam in beweging. Je geest komt dan ook in beweging.

Mocht u ideeën hebben over dit onderwerp die u zou willen delen met Irmo, dan kunt u hem altijd mailen: irmo@twentytwo.nl. Hij hoort graag van u!