Afbeelding

Verhuizing CMD naar de MFA

Ingezonden

Son en Breugel - Er is veel te doen over het mfa, ook de verhuizing van o.a. het CMD komt hierbij om de hoek kijken. Van Elly Brocken en Maarten van Beek ontvingen wij een ingezonden stuk met daarin uitleg over de visie van Dorpsbelang.

In verschillende media is de vraag gesteld waarom het CMD zou moeten verhuizen en waarom het CMD wordt ondergebracht in de mfa. Hieronder leggen we uit wat daarvoor de redenen zijn.

Bij het Centrum voor maatschappelijke deelname (CMD) kun je terecht voor al je vragen op het gebied van welzijn, (jeugd)zorg, wonen en werken. Dat gaat van het verstrekken van informatie tot hulp bij het oplossen van problemen. Het doel is dat mensen zo goed mogelijk kunnen (blijven) deelnemen aan onze samenleving. 

Het CMD is sinds maart 2014 gevestigd in de gehuurde ruimte aan de Europalaan 2. Door de ontwikkelingen in de Wmo en de uitbreiding van de gemeentelijke taken voldoet het gebouw niet langer aan de wensen ten aanzien van omvang en 'uitrusting'. Op zich kwam dat niet als een verrassing. Na een uitgebreid onderzoek van alle opties heeft een ruime meerderheid van de raad (alleen Dorpsvisie was tegen) begin vorig jaar besloten om het CMD compleet in de mfa te vestigen. 

Een belangrijk argument is dat inwoners het CMD makkelijk moeten kunnen vinden en dat de drempel om er binnen te stappen laag moet zijn. De ervaring leert dat mensen pas met de dienstverlening van het CMD kennismaken als er iets aan de hand is. Dat willen we vóór zijn. Belangrijk is dat inwoners sowieso weten wat het CMD voor hen kan betekenen. De combinatie met de activiteiten van de mfa zorgt letterlijk en figuurlijk voor een gemakkelijke entree.

De raad vindt het verder belangrijk dat de front en back office van het CMD bij elkaar blijven. Dit leidt tot kruisbestuiving van kennis en kunde en verhoogt de kwaliteit van de dienstverlening. Door het CMD te integreren binnen de mfa ontstaan er bovendien kansen voor andere en nieuwe vormen van samenwerking, vooral op het snijvlak van de zogenaamde nulde lijn (vrijwilligers, mantelzorgers, jongerenwerk, burgerinitiatieven). Medewerkers en partners van het CMD krijgen daarbij een passende nieuwe werkomgeving, die aan alle huidige eisen voldoet. 

Huisvesting in de mfa verhoogt dus de zichtbaarheid van het CMD, werkt drempelverlagend en biedt kansen voor nieuwe initiatieven. Die meerwaarde wordt ook ingezien door bijvoorbeeld ZuidZorg, die het consultatiebureau en de hulpmiddelen-uitleen meeverhuist naar de mfa en die er een 'ontmoet en groet'-functie inricht. Ook de overige ketenpartners van het CMD gaan mee.

Door de uitbreiding met het CMD nemen de bouwkosten voor de mfa uiteraard toe. Daarentegen zorgen extra huurinkomsten juist voor een positieve bijdrage aan de exploitatie (nog afgezien van de extra bezoekersaantallen). In die zin wordt de mfa dus niet duurder. Omgekeerd wordt de exploitatie van het CMD ook niet duurder dan nu. Er is, tot slot, nog een bijkomend voordeel van herhuisvesting van het CMD in de mfa. Doordat het gebouw aan de Europalaan waarschijnlijk vrijkomt, ontstaan mogelijkheden om die locatie te ontwikkelen voor woningbouw.