Afbeelding

Sloop Kerk Son een kwestie van tijd

Politiek

Het college heeft ingestemd met de voorkeursvariant voor nieuwbouw van de multifunctionele accommodatie (MFA) die uit het zogenaamde quick scan onderzoek naar voren is gekomen.

Zij gaan deze dan ook dan ook voor advies voorleggen. Dit voorstel zal op maandag 13 juni in de Commissievergadering GZ door de raadsfracties worden besproken.
De conclusie van het onderzoek stelt: "Alle varianten zijn uitvoerbaar. De voorkeur voor een keuze hangt af van de invalshoek en/of de zwaarte die aan de verschillende criteria wordt toegekend. Deels zijn deze te objectiveren, zoals het verschil in bouwkosten of exploitatiekosten. Deels betreft het echter ook meer subjectieve criteria".
In het besluit van het college geeft de financiële kant van het onderzoek de doorslag.
Dus de objectieve kant heeft het college overtuigd dat nieuwbouw de beste variant is. Tevens is nieuwbouw een onderdeel van de uitvoering van het centrumplan.
De quickscan die gemaakt is benoemt alle opties, nieuwbouw, hergebruik, nieuwbouw op de plaats van de huidige kerk maar ook het eventueel meenemen van een of meerdere mozaïeken als herinnering aan het meer recente verleden in de MFA is een genoemde optie.
Uit de quickscan blijkt ook dat nieuwbouw het beste bij de centrumvisie past die als uitgangspunt dient voor en nieuw en leefbaar centrum. Door het niet direct aankopen van de kerk kan een gedeelte van dit plan, het doortrekken van de Kerkstraat, dan weer niet uitgevoerd worden. Het centrumvisieplan is dan dus niet volledig uitvoerbaar maar de gemeente denkt dat dit op termijn wel zal gebeuren.
Het verwijt dat de gemeente niet luistert naar zijn inwoners zou dus door het heroverwegen en de quickscan niet juist zijn. Tegenstanders van nieuwbouw verwijten de gemeente nu dat het gevolgde traject een farce is. Alleen bedoeld om eerder besloten plannen door te zetten.
De keuze voor nieuwbouw na de quickscan is gebaseerd op kosten, de gemeente geeft minder geld uit nu en in de toekomst bij het realiseren van een nieuwe MFA. Het volume van de nieuwe MFA is gelijk aan het gewenst volume door de gemeente, hoe en wie die gaan vullen is nog niet helemaal rond.
Door de nieuwbouw verdwijnt de tijdelijke parkeerplaats in het centrum. Bij nieuwbouw is het mogelijk om de MFA te voorzien van een parkeerkelder. Tot die tijd verdwijnen er tientallen parkeerplaatsen in het centrum. De Kerkstraat zal (voorlopig) niet worden doorgetrokken tot aan het kerkplein. De nieuwe MFA zal zeer dicht tegen de bestaande en niet afgebroken kerk komen te staan. Dit zal niet in alle gevallen wenselijk zijn, daarbij moet gedacht worden aan toegankelijkheid en veiligheid
Wat wel vragen oproept is dat er nu gekozen wordt voor nieuwbouw maar dat het aankopen dus slopen van de kerk niet concreet is op dit moment.
De quikscan is door iedereen in te zien via:www.sonenbreugel.nl onder kopje Gemeenteraad klikken op Vergaderkalender er verschijnt een kalender klik daarna op GROND bij 13 juni open agendapunt 3 en klik op Quich scan mfa kerk mei 2016
Maandag 13 juni mag de coalitie tijdens de commissievergadering GZ inhoudelijk reageren op het voorstel, ook dorpsvisie zal zich ongetwijfeld laten horen. De vergadering is openbaar.