Afbeelding

Steven Elders uit Son en Breugel spreekt met minister Ploumen

Politiek

Parijs, 3 juni – Deze week sprak Steven Elders uit Son en Breugel in Parijs met Lilianne Ploumen, de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Steven Elders is ONE Jeugdambassadeur en hij zet zich samen met 250 andere Europese jeugdambassadeurs uit onder ander Duitsland, Frankrijk en Nigeria in voor het beëindigen van extreme armoede. Samen voerden ze midden in Parijs ook een grote stunt uit om hier aandacht voor te vragen.

Ontmoeting en gesprek minister Ploumen
Vorig jaar maakten de wereldleiders een ambitieuze en realistische belofte om extreme armoede tegen 2030 de wereld uit te helpen met de ondertekening van de Werelddoelen. Nu is het tijd om hun woorden in daden om te zetten. Op de vergadering van OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in Parijs waren ministers en afgevaardigden van de 40 rijkste landen ter wereld aanwezig, waaronder minister Ploumen namens Nederland. Zij bespraken er belangrijke globale kwesties zoals internationale samenwerking en gendergelijkheid.

Tijdens de top heeft Steven Elders gesproken met verschillende internationale leiders, waaronder minister Ploumen. De Nederlandse ONE Jeugdambassadeurs overhandigden minister Ploumen de petitie 'Armoede is Seksistisch' die door bijna 200.000 mensen is ondertekend. De minister gaf aan erg blij te zijn om met de ONE Jeugdambassadeurs te spreken en moedigde ze aan vooral door te gaan met hun belangrijke werk.

Steven Elders, ONE jeugdambassadeur uit Son en Breugel: "Ik vond het erg leuk om de minister te ontmoeten en haar uit te leggen waarom het belangrijk is bij de strijd tegen extreme armoede in het bijzonder te investeren in meisjes en vrouwen. Het aandeel mensen dat wereldwijd in extreme armoede leeft, nam tussen 1990 en 2012 met 66% af, deels dankzij ontwikkelingssamenwerking. We hebben nog een derde van de weg af te leggen om het werk te voltooien. Maar dit is alleen mogelijk wanneer wereldleiders zoals minister Ploumen investeringen in meisjes en vrouwen als een prioriteit beschouwen."

Behalve minister Ploumen spraken er ook ONE Jeugdambassadeurs met haar collega's, waaronder de Franse Minister van Buitenlandse Zaken, de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking van Slovenië en vertegenwoordigers uit Italië, Duitsland, Ierland, Zweden, Zwitserland en Australië. Naast de herinnering aan hun beloftes, hebben ONE Jeugdambassadeurs deze politieke leiders en besluitvormers ook gevraagd om specifieke stappen te ondernemen.

Enorm 'menselijk' voetbalveld midden in Parijs
Enkele dagen voor de aftrap van de Europese Kampioenschappen voetbal in Parijs hebben 250 ONE-Jeugdambassadeurs uit Europa en Afrika een gigantisch voetbalveld nagebootst op La Défense in het centrum van Parijs. Zo willen ze duidelijk laten zien hoe seksistisch armoede is. En wereldleiders ervan overtuigen dat ze een level playing field voor vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden moeten creëren, zodat ze gelijke kansen krijgen.

Volledig in het wit gekleed, afkomstig uit 7 Europese landen en Nigeria en meer dan 50 verschillende nationaliteiten, beelden de 250 ONE-Jeugdambassadeurs een gigantisch voetbalveld uit op een synthetische grasmat van 700 vierkante meter. Met centraal op het veld een kolossaal spandoek met daarop hun boodschap voor de wereldleiders die vergaderen op bij de OESO een paar kilometer verderop: "Armoede is seksistisch. Zet meisjes en vrouwen niet buitenspel."

Een van de eerste grote kansen die de wereldleiders en dus ook minister Ploumen hebben om te tonen dat ze extreme armoede serieus willen beëindigen en globale genderongelijkheid willen aanpakken, vindt in september in Montreal plaats: de aanvulling van het Global Fund voor de bestrijding van aids, tbc en malaria. Vandaag zijn aids gerelateerde ziektes de belangrijkste doodsoorzaak ter wereld bij vrouwen tussen 15 en 44 jaar. Om meisjes en vrouwen te beschermen tegen dodelijke ziektes zoals aids en malaria, moeten wereldleiders hun steun aan het Global Fund verhogen. Het Global Fund schat dat meer dan 60% van haar investeringen naar vrouwen en meisjes gaat. De ONE-Jeugdambassadeurs roepen wereldleiders op om zo snel mogelijk financiële steun aan de organisatie te betuigen, om zo acht miljoen extra levens te redden in de komende drie jaar.

Uit ONE's 'Armoede is seksistisch'-rapport blijkt dat armoede en genderongelijkheid hand in hand gaan. Tot op vandaag mogen 62 miljoen meisjes niet naar school en zijn drie op vier van de hiv-patiënten in Afrika meisjes. Vrouwen zijn echter de sleutel om de intergenerationele armoedecyclus te doorbreken. Investeren in hen zou iedereen veel sneller uit de armoede helpen.