Afbeelding

Alternatieven parkeren centrum Son onduidelijk

Politiek

Son en Breugel - Dinsdagochtend 12 juli hadden een aantal ondernemers een gesprek met de gemeente Son en Breugel. 

Verschillende ondernemers voelen zich niet gehoord of serieus genomen als het om het centrum beleid gaat. Ondanks dat de gemeente regelmatig overleg heeft met de OVSB (ondernemersvereniging Son en Breugel) vinden een groot aantal ondernemers in het centrum dat zij buitenspel staan.
Ook in de raadsvergadering van donderdag 7 juli kwam er van één van de leden van het college de opmerking dat het parkeerprobleem erbij gesleept wordt in de discussie over het MFA. Een opmerking die niet past omdat het parkeerprobleem in het centrum ouder is dan de discussie waar een MFA moet komen.
Volgens de ondernemers wordt door het bouwen van een nieuwe MFA op het huidige tijdelijk parkeerterrein het parkeerprobleem alleen maar groter maar is het er altijd al geweest.
De opmerking door de gemeente "dat het aantal parkeermogelijkheden ook in het nieuwe centrum met de MFA hetzelfde zullen blijven" wordt door de ondernemers in twijfel genomen.
"Dit alles wordt natuurlijk veroorzaakt omdat de gemeente geen antwoord kan of wil geven over waar de extra parkeerplaatsen dan komen."

Alternatieven
Duidelijk is dat er niet veel alternatieven binnen het dorp aanwezig zijn als de nieuwe parkeerplaatsen bovengronds moeten komen. Eigenlijk is het een stoelendans waarbij de stoel pas benoemd kan worden als hij vrij komt. Dus wie gaat er gebruik maken van het MFA en laat daardoor ruimte achter die direct of na een ingreep geschikt is voor bovengronds parkeren?

Uit navraag bij enkele ondernemers blijkt dat er ook binnen de groep ondernemers verschillend gedacht wordt over parkeren in het centrum van Son. Dit is sterk afhankelijk van de branche en de plaats van de onderneming in het centrum. Wel blijkt dat verreweg de meeste ondernemers het er over eens zijn dat er een parkeerprobleem is.
Ook blijkt dat veel ondernemers het parkeren en vooral de duidelijkheid daarover gekoppeld zien aan het voortbestaan van hun onderneming. Hierbij een reactie van een ondernemer uit het centrum die het gevoel van meerder ondernemers verwoordt. "We maken ons ongerust als ondernemers. We hebben een geweldig aanbod als winkeliers met veel trouwe klanten en die willen we koesteren. Het zou ontzettend jammer zijn als we die gaan verliezen vanwege parkeerproblemen. Son kent weinig leegstand als je dat vergelijkt met andere dorpen en daar moeten we trots op zijn. We voelen ons door de verantwoordelijken binnen de gemeente niet serieus genomen, terwijl wij ervoor gaan om het dorp levendig te houden met mooie winkels. Ook gezien de vergrijzing is het belangrijk dat mensen makkelijk kunnen parkeren als ze in het dorp willen winkelen".

Meegedacht
De ondernemers hebben meegedacht aan oplossingen voor het probleem op korte termijn zoals het verplaatsen van de weekmarkt naar het kerkplein en het instellen van de blauwe zone ook op zaterdag. Volgens de ondernemers snel uitvoerbare veranderingen die een oplossing op dit moment kunnen bieden. Er is duidelijk verschil van inzicht over hoe groot het probleem nu werkelijk is. Daar waar een wethouder zegt dat er zelfs tijdens de weekmarkt op donderdag nog genoeg parkeerruimte is spreekt een ondernemer van het feit dat zijn klanten op alle dagen naar zijn kantoor komen behalve op donderdag want dan kunnen ze nergens parkeren.
Het wachten is dus op antwoorden vanuit de lokale politiek en op begrip en vertrouwen bij de ondernemers in centrum van Son.