Afbeelding

Kadernota 2016 - 2020 was, werd en is aangenomen.

Politiek

Donderdag 14 juli was de laatste raadsvergadering van de gemeente Son en Breugel voor de zomervakantie. Een vergadering die traditie getrouw afgesloten wordt met een "borrel".


Op de agenda stond dit keer eigenlijk maar één agendapunt, de kadernota 2016 - 2020.
Een kadernota die geen beleidsdocument is zoals later wethouder Van den Nieuwenhuijzen zou zeggen. Maar wel een belangrijk document met een zestal met naam genoemde majeure dossiers: Bestuurlijke toekomst, Centrumplan, Breugel bruist, Sociaal Domein, duurzaamheid en overgang naar LED straatverlichting en sociale woningbouw.
De raadsvergadering begon nadat bleek dat er niemand van het niet aanwezige publiek wilde inspreken met de reactie van de raadsfracties op de kadernota. Er was veel huiswerk verricht door de diverse fracties, al dachten sommigen weer net iets anders gelezen te hebben dan anderen.

PvdA Groenlinks zag in de kadernota een reden om twee moties in te dienen, namelijk één over plaatsing van zonnepanelen in het kader van klimaat neutraal en ruimte voor investering. En één voor monumentenzorg, waarvoor de partij het bedrag dat ter beschikking staat voor eigenaren van een monument wel erg laag vonden. Alle twee de moties werden uiteindelijk weer ingetrokken door de antwoorden en de reacties die de moties los maakten bij de coalitie. Dit was wat de PvdA/GroenLinks betreft zo positief en bevestigend dat zij er vrede mee hadden.
Dorpsvisie gebruikte de vergadering over de kadernota nog maar eens om het nieuw te bouwen MFA ter discussie te stellen. Natuurlijk besefte zij dat het stenen stapelen begonnen was wat de coalitie betreft maar "voor wie stapelen we dan uiteindelijk die stenen" was de vraag.
Op de vraag welke clubs en verenigingen gebruik zouden maken van het nieuwe MFA, kwam wethouder Van den Nieuwenhuijzen met de reactie dat dit nu nog niet bekend kon worden gemaakt omdat hij nog volop in overleg is met verenigingen en clubs. Wel wilde hij kwijt dat er in de week na de raadsvergadering gesprekken gepland stonden met diverse organisaties en verenigingen die mogelijk gebruik gaan maken van het nieuwe MFA.
Wat betreft Dorpsvisie was dit geen duidelijk antwoord en zeker niet het antwoord op de vraag die gesteld werd. Ook werden door Dorpsvisie vraagtekens gezet bij het dossier Sociaal Domein en de sociale woningen. Wethouder Visser verduidelijkte dat er in verhouding samen met Thuis al redelijk wat sociale woningen waren opgeleverd, namelijk 116 en dat er nog 71 in ontwikkeling zijn op dit moment. Visser benadrukte dat de samenwerking met Thuis wat betreft dit onderwerp prima was.
Natuurlijk zijn de belangen soms verschillend en is er een discussie over bijvoorbeeld de grondprijs. Maar dat is puur een zakelijke discussie op weg naar een gezamenlijk doel: het bouwen van betaalbare woningen in onze gemeente, aldus Visser.
In een behoorlijk tempo passeerden nog enkele actuele onderwerpen in een vragenrondje de revue. Zoals de uitspraak over het beleid ten opzichte van de huidige bewoners van Oranjetip. Deze zou discriminerend zijn volgens een uitspraak van de rechten van de mens. De gemeente beraadt zich nog over deze uitspraak. De asfaltberg bij de firma Jansen: wanneer komt er een reactie vanuit de gemeente? Nu wijst iedereen schijnbaar naar elkaar voor de oplossing. Het groenbeleid, moet de bezuiniging die in 2011 is ingevoerd niet terug gedraaid worden nu de gemeente er financieel zo goed voor staat?
De tweede ontsluiting van de A50 op Ekkersrijt: zijn daar al stappen in gemaakt en wat zijn de kosten hiervoor? Er zijn verschillende varianten en mogelijkheden, dus ook verschillende kostenplaatjes. En zo volgden er nog wat meer kleinere onderwerpen die allemaal in meer of mindere mate betrekking hebben op Son en Breugel.
Ondanks dat de coalitie zijn best deed om iedereen gerust te stellen was wel duidelijk dat dit met deze verscheidenheid aan onderwerpen niet ging lukken. Daarom werden veel van de onderwerpen en vragen over de vakantie heen getild.
Bij de uiteindelijke stemming over de kadernota stemde iedereen ermee in behalve Dorpsvisie die een uitzondering maakte voor punt 3 en 4 in de kadernota. Daar konden zij niet mee instemmen.
Het gaat hierbij om de financiële uitgangspunten en de gemeenschappelijke regelingen zoals zij nu in de kadernota staan.
In een reactie naar het waarom zij het niet eens zijn met deze punten laat Dorpsvisie het volgende weten:
Financiële uitgangspunten
"Wij vinden dat er eerst echt overleg met onze inwoners gepleegd moet worden voordat je geld uitgeeft. Achteraf uit gaan leggen waarom je iets doet zonder inspraakmogelijkheden is niet onze manier, en dat was ook niet de politiek die onze voormalige wethouder voorstond. Nu gelden reserveren voor zaken die de burger niet wil is volgens ons de omgekeerde wereld. Als we nu instemmen, stemmen we in met het MFA op de parkeerplaats en verspelen we onze mogelijkheden om bezwaar te blijven maken en namens de burger spreekbuis te blijven."
Gemeenschappelijke regelingen
"Ook zijn wij als Dorpsvisie van mening dat het geld dat we krijgen voor sociale doeleinden niet mogen gebruiken om investeringen in stenen te doen. Geld voor het sociale domein moet in dit domein blijven, ook als er in een jaar geld over is en als je al eigenlijk weet dat je dit jaar geld tekort komt door de uitspraak van de rechter dat de getroffen huishoudelijke regeling niet houdbaar is
In zijn slotwoord merkte de voorzitter Hans Gaillard op dat hij vermoedde dat de raadsleden aan vakantie toe waren. Hij besefte als geen ander dat het werk van een raadslid steeds complexer wordt. Misschien dat er daarom in de raad eens nagedacht moest worden om een aantal zaken meer centraal te laten regelen. Niet om het uit handen te geven maar om het voorwerk door mensen die het onderwerp beheersen te laten doen. Zodat bij de besluitvorming, die altijd wat de voorzitter betreft lokaal genomen moet worden, uiteindelijk met de juiste informatie een besluit kan worden genomen.
Hierbij kan gebruik gemaakt worden van projectgroepen zoals het stedelijkgebied en Dommelvalei.
Met deze boodschap werd de vergadering besloten en werd iedereen uitgenodigd voor de al eerder aangekondigde borrel, waarvan niet iedereen gebruik maakte.
Op donderdag 8 september staat de eerste raadsvergadering na de vakantie gepland.