De toekomst?
De toekomst?

Fusie Nuenen en Son en Breugel, niets doen is geen optie

Politiek

De mogelijke samenwerking met Nuenen beter gezegd het fuseren van beiden gemeentes tot één gemeente en de gevolgen daarvan zijn onderzocht op financiële en kwantitatieve aspecten.

Dit is gedaan door een extern bureau BMC advies uit Amersfoort.
Het rapport van de adviescommissie is gepresenteerd op 31 augustus 2016. Een rapport dat diep ingaat op de situatie in Son en Breugel en Nuenen. Het rapport van 29 pagina's geeft een duidelijk beeld van beiden gemeentes op dit moment. Door het samenvoegen van beiden gemeentes ontstaat een gemeente van een kleine 40.000 inwoners ( 16.344 Son en Breugel + 22.620 Nuenen).

Door: Adrie Neervoort

Hoe nu verder met Nuenen was de vraag die een adviescommissie vorig jaar al had gekregen. Onlangs werd het eindrapport op de vraag bekend gemaakt. Een eindrapport over de bestuurlijke toekomst van Nuenen.
De titel van het rapport luidt: De wil tot het verschil.

Uit het onderzoek komen eigenlijk twee adviezen namelijk laat Nuenen samengaan met Eindhoven of laat Nuenen samengaan met Son en Breugel en laat beiden gemeentes daarbij een aantal kerntaken afgeven aan Eindhoven. Voordeel zou zijn dat daardoor een sterke randgemeente ontstaat samen met de andere zelfstandige gemeentes rondom Eindhoven.
Het rapport is duidelijk "niets doen is geen optie" de gemeente Nuenen kan namelijk niet zelfstandig blijven. Nuenen bij Eindhoven zou Son en Breugel als randgemeente isoleren. Samenvoeging maakt Son en Breugel dus daadkrachtiger, maar daar moet dan wel een prijs voor worden betaald. Zoals taken afstaan aan de gemeente Eindhoven en financieel bijleggen op bepaalde onderdelen die door de fusie ontstaan.
De burgermeester en wethouders van Son en Breugel hebben al aangegeven op termijn te willen fuseren met Nuenen. De gedachten hierachter is dat er dan een stedelijk gebied ontstaat met Eindhoven als gemeente centrum omringd door sterke gemeenten.
Nuenen gaf al eerder aan het liefst te willen samen gaan met Son en Breugel en Geldrop Mierlo. En alleen als het echt niet anders zou kunnen met Eindhoven maar dat had zeker geen voorkeur.
Maakt Nuenen Son en Breugel sterker en daarmee de randgemeentes rond Eindhoven of zal de fusie slecht uitpakken en daarmee de andere randgemeentes ook in de problemen brengen? Volgens het rapport is dit niet het geval. Maar het financiële en bestuurlijke verschil is tussen beiden gemeentes op diverse onderdelen groot. Daarom heeft de gemeenteraad al eerder in een eerste reactie, begin september aangegeven dat dit een heel complexe materie is. Waar zeer goed naar gekeken moet worden en waarvan de gevolgen vooraf duidelijk in kaart moeten worden gebracht.
Het advies van de commissie ziet eigenlijk alleen maar voordelen in het samen gaan van onze gemeente met Nuenen. Wel laat het rapport ook duidelijk zien dat het voordeel op korte termijn meer voor Nuenen is en mogelijk op langere termijn ook voor Son en Breugel. Fuseren is natuurlijk geen onbekend fenomeen en kan leiden tot een sterkere en betere gemeente.
Ook de politiek in Son en Breugel laat de komende tijd van zich horen, zij willen weten wat u daar nou van vindt. Gebruik deze inspraak, want is er "een wil tot het verschil" bij de inwoners van Son en Breugel?