Afbeelding

De Bestuurlijke fusie met Nuenen en het rapport Demmers

Politiek

De Metropool Regio Eindhoven moet een Brainport zijn en Son en Breugel moet zich dienstbaar opstellen door bijna alles in te leveren

Door:Kim lapré
                
In de vorige eeuw sprak men over een "Central Business District", zijnde de stadskern waar "Het" gebeurde. De bedrijven en vooral de bestuurders vestigden zich bij elkaar om zodoende te kunnen profiteren van elkaars nabijheid. Kleine afstanden en veel hoger opgeleiden dicht bij elkaar. Maar al gauw werd de stad te klein en toen kwamen de industrie terreinen, aan de rand van de steden. Maar nog steeds willen de hoofdkantoren dicht bij elkaar zijn en daardoor werd bv. het hoofdkantoor van Philips verplaatst naar de Zuidas in Amsterdam, een financieel-economisch centrum. Nu wil het rapport Demmers dat er rondom Eindhoven een Metropool Regio ontstaat met het karakter van een Brainport.

Weer moet het bestuur krachtig zijn en moeten de krachtige randgemeenten geleid worden door krachtige bestuurders, aldus Demmers. Maar wat kan een bestuur eigenlijk? Geen bedrijven oprichten in ieder geval. Bedrijven ontstaan nl. niet door Regio Besturen, maar door zelfstandige ondernemers die goede en praktische ideeën hebben. Het idee dus dat zo'n Regio Bestuur voor bedrijven met internationale allure zorgt is onzin. Een bestuur schept geen industrie, maar volgt het proces, en kan helpen bij de vestiging. Van de drie productie factoren grond, arbeid en kapitaal heeft het Regio Bestuur alleen zeggenschap over de grond. Het kan een industrie terrein vrijgeven en het kan voor goede verbindingen zorgen. Eindhoven zou bv. een metro kunnen aanleggen tussen bedrijfsterreinen en het station en het vliegveld.
Met andere woorden een bestuur kan industrieën faciliteren, maar niet initiëren.

Door de uitstekende internet verbindingen is het veel minder noodzakelijk voor bedrijven om dicht bij elkaar te liggen en het zelfde geldt voor de hoofdkantoren. Voor wat de factor arbeid betreft vindt de opleiding van middelbaar en hoger onderwijs geheel plaats buiten de verantwoordelijkheid van een Regio Bestuur en is inhoudelijk in handen van de Centrale Overheid. Over de factor Kapitaal kan ik kort zijn, dat is in handen van de banken en investeerders. Het idee dus dat een Metropool Regio invloed heeft op een bloeiende industrie is uiterst beperkt en rechtvaardigt in het geheel niet die ingrijpende machtsuitoefening op de randgemeenten. En richten wij de blik op de bestaande grote industrieën die reeds wereldspeler zijn: ASML, Medical Systems en de DAF om bij die drie te blijven, dan drijven zij als het ware als bedrijf in de wereldzee van concurrentie. Zij zijn afhankelijk van Amerika, Azië en Europa, maar zijn als bedrijf niet gesticht door een Regio Bestuur en worden eveneens niet gestuurd door een Regio Bestuur. En dan nog de Brainport. Het hoger Onderwijs systeem vindt inhoudelijk geheel plaats buiten elke zeggenschap van een Regio Bestuur. Dat Eindhoven het niveau en dus de vernieuwende kracht van het hoger onderwijs systeem zelfs maar kan beïnvloeden is een illusie. Rest mij te concluderen dat een krachtig Regio Bestuur van een Metropool Regio Eindhoven bijna geen invloed kan uitoefenen op het doel dat de commissie Demmers noemt nl "het worden van een Wereldspeler". Dan wijst de commissie Demmers de Gemeenten er op dat zij o.a. verantwoordelijk zijn voor werk.

Uit het voorgaande mag duidelijk zijn dat het scheppen van werk nooit binnen het bereik van een Gemeente Bestuur ligt. Wel kan een Gemeente Bestuur de werkgelegenheid bevorderen door gunstige randvoorwaarden te scheppen. Dat Gemeente Besturen zich dus met zorg moeten beraden op hun incompetentie in zake de werkgelegenheid en dus met spoed hun zelfstandigheid moeten offeren om de Metropool Regio Eindhoven niet voor de voeten te lopen is dus echt onzin en bangmakerij. Stelt U zich voor dat daar bij de Provincie straks gemompeld wordt dat Son en Breugel de vooruitgang in de weg staat als ze koppig vast blijft houden aan de eigen zelfstandigheid. "Echt een stelletje boeren" hoor ik al. Toe maar! Als ik zou moeten zeggen wat een krachtig Betuur is dan zeg ik: "Een krachtig Bestuur zegt krachtig nee tegen de wereldvreemde plannen van de Commissie Demmers", waar onder een Bestuurlijke Fusie met Nuenen en/of het afstaan van bestuurlijke bevoegdheden aan de Metropool regio, om maar vooral krachtig te worden.