Afbeelding

Uitnodiging Interactieve informatieavond MFA

Politiek

Op donderdag 20 oktober is er een inspiratieavond over het MFA. De avond start om 20.00 uur op het Gemeentehuis van Son en Breugel. Maak kennis met Thomas Rau, architect van de MFA, architect met een boodschap

Een voorziening die verwarmt en omarmt
Waar wordt ú nou warm van als u aan een nieuwe multifunctionele voorziening midden in ons centrum voor de komende 25 jaar denkt? We willen het graag weten.
- Wat maakt een 'mfa' tot een warme voorziening op dorpse schaal?
- Wat maakt dat gebouw tot een typisch Son en Breugelse ontmoetingsplek?
- Wat mag er absoluut niet ontbreken in die voorziening van de toekomst?

Het zijn vragen die architect Thomas Rau aan u heeft.
Op donderdag 20 oktober wil Thomas Rau, de architect van de multifunctionele accommodatie voor ons dorp graag met u kennismaken. Vanaf 20.00 uur is er een inspiratiebijeenkomst in het gemeentehuis.

Iedereen welkom
We roepen inwoners en verenigingen uit ons dorp op om ideeën en meningen op te tafel leggen. Het is mogelijk om nog functies aan de mfa toe te voegen, waaraan mogelijk niet gedacht is. Wellicht levert de inspiratieavond ook nog nieuwe mede-gebruikers op. Zij kunnen zich melden en mogelijk kan er in het ontwerp rekening mee gehouden worden.

Inspiratie
Doel van de avond is ook u te laten inspireren door de visie van de architect op duurzaam bouwen. En om kennis te nemen van de eerste schetsen van het functionele ontwerp. U kunt erop reageren en suggesties geven.
In een functionele ontwerp staan de functies die in de accommodatie samenkomen. De architect voert gesprekken met toekomstige gebruikers om scherp te krijgen wat gebruikers aan ruimte nodig hebben en wanneer ze die ruimte gebruiken. Zo'n ontwerp beschrijft hoe die verschillende functies qua ruimte, planning en geluid in één gebouw samenkomen.
Opschrijven wat we waardevol vinden

Thomas Rau is een man van de prikkelende uitspraken.
Uitspraken die je aan het denken zetten, anders denken:
- De natuur is als een bank.
- De aarde is een gesloten systeem, er komt niets bij,
- er mag ook niets weg.
- De echte groeimarkt is krimp.

Rau richtte een architectenbureau op om het systeem te veranderen. Naar zijn idee geven veel architectenbureaus maar al te vaak het goede antwoord op de verkeerde vraag.

'Waarom heeft u eigenlijk kinderen?'
Aan een zaal met financiële managers vraagt Rau: 'Waarom heeft u eigenlijk kinderen? U maakt er geen rendement op, u bent er geen eigenaar van en u zult geen afschrijvingen doen op uw kinderen. Toch investeren we in onze kinderen. We schrijven juist op wat we waardevol vinden: de eerste tandjes, het behalen van een studie…'

'Klimaatakkoorden zijn een verschrikking'
In een circulaire economie draait het om de relatie tussen mens en aarde waarbij we steeds opschrijven wat we waardevol vinden. Klimaatakkoorden zijn daarin een verschrikking, vindt Rau. 'Ze voelen als een samenlevingscontract waarin je afspreekt in 2030 te stoppen met roken, in 2040 met drinken en in 2050 voor 50% trouw te zijn. En daar zijn we dan blij mee? We hebben geen akkoord nodig voor wat mogelijk is, maar wat nodig is. '

Elke nieuwe voorziening wordt eerst in een duurzame omgeving geplaatst.
Er is een nieuwe economie nodig waar niet de relatie tussen mens en geld, maar de relatie tussen mens en aarde centraal staat. In zo'n economie nemen we een andere verhouding tot materialen aan. Alleen data en zonne-energie zijn onuitputtelijk, de rest is allemaal beperkt aanwezig op aarde.
Rau pleit voor een materialenpaspoort voor elk gebouw. Hoeveel staal, glas, hout? Dat moet je weten om te voorkomen dat dingen in de allesverbrander eindigen. Als we iets opschuiven hoeven we het niet af te schrijven. Gebouwen moeten we dus behandelen als een mijn of een materialenbank.

Koop geen lampen maar licht
De verdienmodellen in de industrie die gericht zijn op gebruik van zoveel mogelijk materiaal staan haaks op wat we willen. Niemand in de plafondindustrie maakt plafondplaten schoon en hergebruikt ze. Het is wel goedkoop, maar dat past niet in het verdienmodel.
Bij aanbesteding moeten we leren om te bedenken wiens verdienmodel het is om juist zo min mogelijk materiaal te gebruiken.
Vraag de markt dus niet om producten, maar om toepassingen. Koop geen lampen, maar licht.

Dat worden nog interessante gesprekken met Thomas Rau.