Afbeelding

Son en Breugel wordt een wijk van Nuenen of Eindhoven

Politiek

Son en Breugel wordt een wijk van Nuenen of Eindhoven. Vindt ons Gemeente Bestuur dat nu echt nodig?

Door: Kim Lapré

Ja, het lijkt er op. De druk van de Provincie is groot en na het rapport Demmers dat zelfs wil adviseren om een wet in het leven te roepen om de randgemeenten te dwingen taken, bevoegdheden en middelen af te staan aan de Metropool Regio,
lijkt het gedaan met de zelfstandigheid van onze Gemeente. Dat roept de vraag op wat zelfstandigheid eigenlijk betekent. Wat is de waarde van een eigen identiteit? Om daar een antwoord op te geven hanteer ik de volgende vergelijking. In een mens worden duizenden taken door de organen in het lichaam uitgevoerd. De organen dienen de persoonlijkheid, het ik van de mens. Het grootste deel van die gedelegeerde taken vinden buiten het bewustzijn van de mens plaats, zij maken het mogelijk dat de persoonlijkheid zich uiten kan, geluk en tegenslag kan verwerken. En om dat ik gaat het! Zo heeft onze gemeente reeds vele taken uitbesteed aan aparte organen, bv de Dommel Vallei. En dat maakt mogelijk dat Son en Breugel een gemeente kan zijn met een eigen identiteit. Wij waarderen onze gemeente, wij voelen ons thuis in onze gemeente en wij hebben eigen gewoontes. Wat vooral erg belangrijk is dat het leven in onze gemeente nog overzichtelijk is, alles heeft nog de menselijke maat. Gaan wij fuseren dan verdwijnt dat onherroepelijk. Samenvoegen vraagt altijd om overbodige functies samen te voegen om daardoor te kunnen besparen op personeel.

De prijzen van de huizen in de centrum gemeente zullen stijgen. ( zie Amsterdam) en de werkende mensen worden gedwongen zich in de randgemeente te vestigen, waardoor de nieuwe inwoners zich steeds minder met hun dorp vereenzelvigen. Het dorp wordt groter en groter. Ik denk nog steeds dat een kleine gemeente heel goed kan samenwerken met meerdere kernen, zoals dat al op best grote schaal gebeurt. Maar probeer ten koste van veel inspanning zelfstandig te blijven om de kleinschaligheid van locaal bestuur vast te houden en om dat eigene te koesteren. En dan hoor ik dat ons gemeente bestuur eigenlijk voor een fusie is. En dan vraag ik mij af van wie eigenlijk een gemeente is? Kun je als bestuur zomaar een gemeente weggeven alsof het je eigendom is. Moeten dan niet alle inwoners op de hoogte gebracht worden van die plannen. En niet door een artikeltje hier of daar maar door een huis aan huis verspreiden van een uitgebreide toelichting waardoor de bewoners de kans krijgen zelf een oordeel te vormen. Moet er niet gestemd worden? De inwoners van de gemeente mogen dan misschien niet thuis zijn in alle plannen van hogere bestuurslagen, mogen misschien niet op de hoogte zijn van de vele taken die gedeeld kunnen worden, maar over de dorpsidentiteit kan elke inwoner oordelen zonder dat een bestuurlijke functie daarvoor noodzakelijk is. Onder de gemeente raadsleden wordt zeer verschillend geoordeeld over samenvoegen meen ik begrepen te hebben. U als inwoner hebt gestemd op één van de partijen. Neem kontakt op met uw raadslid en stel vragen. Vertegenwoordigt hij de mensen of is hij eveneens gevangen in alle argumenten van de provincie? Weet uw partei eigenlijk wel wat U denkt? Ik betwijfel het zeer. Dus neem actie en laat Uw raadsleden uitleggen hoe zij in deze kwestie oordelen.

En dan heb ik nog een technische opmerking over de fusieplannen met Nuenen. Is het bedrijfskundig een goed idee om een gemeente met bestuurlijke en financiële problemen te fuseren met een gezonde gemeente opdat het allemaal wel goed komt. Voor mij lijkt het er op dat een arts voorschrijft dat een zieke beter moet worden door hem in bed te leggen bij een gezond mens. Als de provincie zich zorgen maakt over de gemeente Nuenen,, laten zij dan de noodzakelijke hulp bieden in plaats van het probleem op te lossen door een fusie.
Ik eindig met: Bestuurlijk taken delen met randgemeenten is prima, maar blijf hoe dan ook bestuurlijk zelfstandig en offer een gemeente niet op aan het grootschalige denken van de provincie.