Afbeelding

Meerjarenbegroting sluitend door gebruik reserves

Politiek

De meerjarenbegroting van de gemeente Son en Breugel is bekend. In een boekwerk van 162 pagina's presenteert het college van burgemeester en wethouders de begroting aan de raad.

Een begroting met enkele zeer grote projecten die in het kader van "doorpakken" nu uitgevoerd gaan worden, zoals het zogenaamde verLEDden van de straat verlichting.
Kijken we waar de gemeente meer geld aan uit wil geven zijn dat een aantal onderwerpen waarop in het verleden is bezuinigd of die tot op de dag van vandaag niet zijn uitgevoerd. Dat daarvoor de financiële reserves worden aangesproken is volgens de gemeente logisch. Want dit geld is door de gemeenschap bij elkaar gebracht en staat in dienst van de gemeenschap. Je zou ook kunnen zeggen dat als het geld eerder goed was besteed aan de projecten die nu opgepakt worden er nooit een dergelijk grote reserve was geweest.Financieel staat de gemeente Son en Breugel er goed voor, zeker door de reserves die er zijn kunnen plannen die op de "plank" lagen nu uitgevoerd worden.

De grote projecten die in deze begroting staan maken deze begroting uniek maar ook het feit dat er in de begrotingsperiode een mogelijke fusie met Nuenen loopt.
Ook zijn er nog een aantal projecten niet concreet zoals de MFA en het centrumvisieplan. De begroting houdt hier echter wel rekening mee in een zogenaamde risicobeheersing. Hierin staan de mogelijke tegenvallers in bedragen genoemd.
Omdat de gemeente kiest voor doorpakken en duurzaamheid, kiest zij niet altijd voor de goedkoopste oplossing maar wel voor een oplossing op langere termijn. Het absolute bedrag is dan hoog maar verdient zich in een aantal projecten terug omdat in de jaren daarna geen onderhoud of vervanging plaats hoeft vinden. Dit betekent voor de begroting nog een moeilijk jaar in 2017 met daarna het rendement van de investeringen in de jaren die volgen.
Op 10 november zal de begroting een agendapunt zijn in de raadsvergadering waarover dan een besluit zal worden genomen. Nieuwsgierig of wilt u inspreken kom dan gerust eens kijken en horen de vergadering is namelijk openbaar.