Afbeelding

Overeenstemming verkoop kerk, na goed gesprek

Politiek

Son en Breugel - Op donderdag 12 januari is er een gesprek geweest met de gemeente Son en Breugel (Wethouder Visser, Eric Jan de Haan en Frank van de Weijer) en het parochiebestuur (Pastor Vincent Blom, Wim der Heijden, Tonny Donkers en Marjolein Kuijpers).  Het overleg ging over de centrumplannen, meer specifiek de bestaande kerk, MFA en de nieuw te bouwen kerk.

Door: Adrie Neervoort

Daarbij zijn de voorwaarde afgesproken bij verkoop van de Petrus Bandenkerk. Voor een nog onbekend bedrag zal de kerk worden aangeboden aan de gemeente. Daarbij zal de kerk in de huidige staat worden aangeboden of indien gewenst gesloopt, maar de kosten daarvan zijn dan toch voor de gemeente Son en Breugel. En daarbij is haast geboden want nu blijkt het MFA toch een gedeelte van de grond nodig te hebben waar nu de kerk staat.  Daarom zal de levering zeg maar de koop van de kerk zo snel als mogelijk worden afgerond. Of dit invloed heeft op de verkoopprijs is niet bekent.

Pastoraal centrum
Ook een gedeelte van het pastoraal centrum zal verkocht en gesloopt worden onder dezelfde voorwaarde. Dit is dus niet het gedeelte waarin oud pastor Bakermans woont, deze zal definitief een woonbestemming krijgen, hiervoor zal de gebruikelijk procedure opgestart worden.Wat betreft de nieuwe kerk is het parochiebestuur duidelijk het liefst een nieuwe kerk achter de bestaande kerktoren, maar wel los daarvan. Als dit niet kan dan moet de nieuwe kerk op gedeelte van de locatie komen waar nu de oude kerk staat. De nieuwe kerk moet voorzien zijn van maximaal 250 zitplaatsen.

Alternatieve locatie
Omdat eerst de oude kerk gesloopt moet worden voordat een nieuwe kerk kan komen, moet er een alternatieve locatie komen voor de kerkdiensten. Als er geen passende ander locatie kan worden gevonden dan zal er het Vestzaktheater een mogelijk alternatief kunnen zijn, dit moet nog worden onderzocht maar er is al overleg geweest met het bestuur van het Vestzaktheater hierover.
Ook zou een tijdelijk gedeeld gebruik van de Protestantse kerk aan de Zandstraat, volgens het parochiebestuur een mogelijkheid kunnen zijn. Hier moet echter nog overleg over plaatsvinden met de Kerkenraad. Voor bijzondere diensten kan dan nog altijd worden uitgeweken naar de Genovevakerk in Breugel.
Aan alle onderdelen die betrekking hebben op het centrumplan zoals de nieuwe kerk, de MFA en een nieuw woongebied zal de parochie meewerken en zich dus niet bezighouden met het voeren van procedures die gericht zijn tegen deze plannen.

De parochie zal het hele proces en ook de ontwikkelingen daarvan altijd afstemmen met het Bisdom.
Door deze afspraken lijkt de weg vrij om "door te pakken" wat betreft het centrumplan.