Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Inloopavonden MFA niet druk bezocht

Politiek

Op woensdagavond 3 mei was de tweede inloopavond waar de inwoners van Son en Breugel zich konden laten informeren. Tussen 18.00 en 20.00 uur kon men terecht in een klein zaaltje, direct links naast de ingang van het Vestzaktheater.

Zowel het tijdstip als de locatie zijn met opzet en zorg gekozen, zo verzekerd Frank van de Weijer. Het tijdstip biedt de gelegenheid vanuit het werk even te gaan kijken, en de locatie zorgt voor een intiemere sfeer met meer interactie. In plaats van een presentatie voor een grote zaal die wellicht niet gevuld zou zijn koos men voor een presentatie door middel van tekeningen en plattegronden. Zo kon men een idee krijgen hoe het MFA (Multi Functionele Accommodatie) er uit komt te zien. Ook was te zien waar de diverse huurders zoals ZuidZorg, de Bibliotheek en het CMD komen te zitten.

Het gebouw is ontworpen in samenspraak met de gebruikers. Ook bij het maken van de indeling is rekening gehouden met de wensen van de gebruikers, de spreekruimtes van het CMD zijn daarom op de tweede verdieping geplaatst. In het midden is een soort plein, met daarom heen een vide. Deze is bedoelt om de diverse elementen en gebruikers met elkaar te verbinden, evenals met de bezoekers. Het moet een gebouw worden waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Het samenbrengen van diverse activiteiten en gebruikers moet ook voor synergie zorgen. Ismene Borger van het CMD is als toekomstig gebruiker tevreden over de werkruimte die zij en haar collega's ter beschikking krijgen en over de inspraak die het CMD gehad heeft. De locatie midden in het dorp is ideaal, Ismene vindt het belangrijk ergens te werken waar veel interactie is met de samenwerkingspartners.

Op het dak komen zonnepanelen, als onderdeel van het streven energieneutraal te kunnen zijn. Eventueel kunnen er meer zonnepanelen geplaats worden. Er komt een daklicht in het gebouw, wat enerzijds veel licht geeft en anderzijds er voor zal zorgen dat het vele glas aan de buitenzijde niet spiegelt. Het gebouw wordt zo transparanter en geeft meer verbinding, is de visie van de gemeente.
Het MFA komt op de plaats waar nu parkeerterrein is, langs de Nieuwstraat. Dit is om het plein 'wanden' te geven, door een duidelijke afbakening wordt het meer een plein. Volgens Frank van de Weijer geeft het ook duidelijk aan waar het centrum is, als je vanaf Eindhoven Son en Breugel binnen rijdt rij je er vlak langs, het is niet te missen. 

De tekeningen zien er prachtig uit, en de gemeente en toekomstige gebruikers geven graag toelichting. Het gebouw is groot en imposant, al is de kleurstelling met opzet enigszins ingetogen om het gebouw er niet nóg meer uit te laten springen. Er waren dan ook veel meningen, die nogal uiteenliepen. Hooguit enkele tientallen mensen waren op de inloopavond afgekomen, het is moeilijk te zeggen of dat veel of weinig is. Gezien het tijdstip en gezien het feit dat het in de meivakantie viel zou je zeggen van niet, als je kijkt naar het aantal inwoners en het belang wellicht wel. 

Het lijdt geen twijfel of het MFA er komt, de manier waarop of wellicht dit gegeven zelf was voor sommigen aanleiding tot enige verbittering. Voorstellen voor alternatieven zijn zonder overleg van tafel geveegd, ook de parochianen van de Sint-Petrus Bandenkerk zijn niet geraadpleegd bij het verplaatsen van de parochie naar Sint-Oedenrode.
Er zijn zeker ook mensen die het een mooi gebouw vinden. De noodzaak voor een nieuw, multifunctioneel gebouw wordt ook zeker onderkend. Of het ontwerp en de omvang van het gebouw bij het dorpse karakter van Son en Breugel passen, daar is niet iedereen van overtuigd. 'Het lijkt wel Woensel-west', zei een van de bezoekers.

Of het parkeerprobleem een passende oplossing krijgt wordt niet geheel duidelijk. Op een van de tekeningen is wel een optelsom gemaakt van de parkeerplaatsen die verloren gaan, zoals die op het parkeerterrein waar het MFA gaat komen. Volgens deze optelsom zouden het aantal parkeerplaatsen ongeveer gelijk blijven, de praktijk zal uitwijzen of dat ook zo is.

Het is duidelijk hoe het gezicht van Son en Breugel er uit komt te zien, als het gaat om ons dorpscentrum. Het is evenzeer duidelijk dat dit gemengde reacties oproept. We zullen zien wat de toekomst ons brengt.
 

Afbeelding
Afbeelding
Ingezonden 13 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 17 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 18 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 19 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 20 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel
Repaircafé
Algemeen 21 uur geleden Meer mogelijk bij het Repaircafé