Afbeelding
Foto: wikimedia.org

Son en Breugel moet eisen stellen aan groei Eindhoven Airport

Politiek

Eindhoven Airport kan niet blijven groeien zonder dat er serieuze maatregelen worden genomen om overlast en uitstoot te beperken. Dat is de boodschap van een motie die PvdA/GroenLinks donderdag 18 mei tijdens de raadsvergadering van de gemeenteraad van Son en Breugel zal inbrengen.

PvdA/GroenLinks komen met de motie naar aanleiding van een passage in de Nationale Actieagenda Brainport die namens onze regio in Den Haag werd aangeboden op 5 april.

Het gaat om de volgende passage:
"Daarnaast moeten de geluidsruimte én bereikbaarheid van Eindhoven Airport meegroeien met de sterk toenemende vraag naar vliegverkeer."
Wat het PvdA/GroenLinks betreft is deze uitspraak echter totaal niet op zijn plaats. Want zo zegt de partij "Tussen 2010 en 2020 groeit Eindhoven Airport al van ca. 18.000 naar ca. 43.000 vluchten per jaar! Als gevolg van gewijzigd baangebruik stijgen sinds 2016 bovendien steeds meer vliegtuigen op in de richting van Son en Breugel, wat eveneens zorgt voor extra overlast. Het toenemende aantal vluchten leidt tot een significante toename van uitstoot van onder meer CO2 en (ultra)fijnstof en leidt daarnaast tot een sterke toename van geluidsoverlast in Son en Breugel. We willen niet zwijgend toekijken hoe Eindhoven Airport ongebreideld blijft groeien!".

PvdA/GroenLinks hoopt dan ook dat de gemeenteraad van Son en Breugel donderdag een duidelijk signaal afgeeft dat Son en Breugel zich niet committeert aan de uitspraken over groei en oprekken van geluidsruimte van Eindhoven Airport. Er zal volgens PvdA/GroenLinks een gedegen proces moeten plaatsvinden om te bepalen hoe de ontwikkeling van Eindhoven Airport er vanaf 2020 uit moet zien. Wat PvdA/GroenLinks betreft moet de nadruk daarbij liggen op het terugdringen van uitstoot en geluidsoverlast bij de bron!

Afbeelding
Ingezonden 5 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 15 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 19 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 20 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 21 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 22 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel