Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Subsidie zwembad Son 'koopje' voor gemeente

Politiek

De discussie over het al dan niet subsidiëren – en daarmee voortbestaan – van het Sonse zwembad nadert zijn ontknoping. De laatste mijlpaal is het rapport en advies, dat onderzoeksbureau Synarchis over het onderwerp heeft uitgebracht.

Door: Jan Egmond

"Het is in ieder geval een stap in de goede richting" typeert Thermae-eigenaar Wim van Santvoort het rapport dat onderzoeksbureau Synarchis heeft uitgebracht over de exploitatie van het zwembad. Met enig gevoel voor understatement, blijkt verderop in zijn relaas. "De belangrijkste conclusies uit het rapport waren overigens al bekend voor het onderzoek was gestart. Het exploitatietekort van € 180.000 stond gewoon bij ons in de boeken, ons subsidieverzoek voor € 130.000 om het tekort te dekken is vorig jaar door het college afgewezen en nu concludeert Synarchis dat er om te beginnen € 120.000 nodig is. Het feit dat dit het enige publieke zwembad in Nederland is dat zonder subsidie draait wordt als een nieuw unicum gebracht, maar dat stond nota bene vorig jaar al in de MooiSonenBreugelKrant. Blijkbaar worden dezelfde gegevens alleen geloofd als ze van een duur extern bureau komen. Afijn, het belangrijkste is dat de gemeenteraad nu geïnformeerd is over alle ins en outs, en een onderbouwd besluit kan nemen."

Aanbevelingen
Op de vraag wat hij vindt van de aanbevelingen van het onderzoeksbureau om de exploitatie verder in balans te brengen, haalt Van Santvoort zijn schouders op. "Daar zit misschien wel wat in. Overigens was een van die maatregelen, het verkorten van de openingstijden voor recreatief zwemmen, gevolg van een advies van de gemeente om juist vroeger open te gaan wat wij toen hebben opgevolgd." Verder adviseert Synarchis om de tarieven voor het vrij zwemmen en voor een abonnement te verlagen, en het (in de branche ongebruikelijke) inschrijfgeld af te schaffen. Daarmee wordt het volgens hen aantrekkelijker voor recreatieve zwemmers, die dus wél op een beperkter aantal uren terecht kunnen. Omdat ze nog niet op alle onderdelen duidelijkheid hebben en even willen kijken hoe het zich ontwikkelt, adviseert het onderzoeksbureau een proefperiode van een à twee jaar incidentele bijdrage, alvorens te besluiten over een structurele subsidie. De inzet van de subsidie voor het juiste doel is makkelijk te controleren, stelt Synarchis. Daarmee lijkt de vrees van de gemeente dat die wordt gebruikt voor commerciële bedrijfsonderdelen ongegrond.

Compleet activiteitenaanbod, en méér
Het onderzoeksrapport is positief over het zwembad, dat in hun bevindingen hoog scoort op het gebied van verzorging, hygiëne en een compleet activiteitenaanbod. Ook het feit dat Van Santvoort bereid is om de indirecte kosten (schoonmaak, receptie, marketing, diverse andere) plus het resterende deel van het exploitatietekort (ca. € 55.000) voor eigen rekening te (blijven) houden, lijkt een sterk argument. Voor de gemeente komt dat neer op circa € 2,50 per bezoek, tegen een landelijk gemiddelde tussen € 3,00 en € 5,00. Volgens Van Santvoort is die vergelijking, hoe positief die ook lijkt, nog geflatteerd. "Dat is inclusief de entreeprijzen voor de vele gemeentelijke zwembaden, die vaak uitgeleefd zijn. De gemeente Meierijstad heeft onlangs twee miljoen uitgetrokken om zo'n zwembad, De Neul in Sint-Oedenrode, op te lappen. Waar praten we dan nog over in Son?"
Hij wijst daarbij ook nog eens op de vele extra voorzieningen die het complex aan de Thermaelaan en omgeving biedt, die bij andere zwembaden volledig voor rekening van de gemeente komen. Op 4 juli staat het onderwerp voor de tweede keer op de commissie-agenda, ditmaal inclusief college-advies.

Personeel
De onzekerheid over het voorbestaan van het zwembad laat ook het personeel niet onberoerd. "Voor ons zelf is het vervelend, als personeel en voor mij ook als moeder van kinderen die hier op zwemles zitten" aldus teamleider zwembadpersoneel Simone van den Berk. "Maar ik vind het vooral vervelend naar de bezoekers toe. Kunnen hun kinderen hun zwemlessen in Son afmaken? Waar moeten in godsnaam de ouderen naartoe als ze niet meer in hun eigen dorp kunnen zwemmen, vaak nog de enige sport waar ze aan kunnen deelnemen? Die bovendien hard nodig is om te revalideren en langer vitaal en gezond te blijven? Maar wij laten ons niet gek maken, wij blijven gewoon met plezier ons werk doen en stralen dat uit naar de bezoekers."