Afbeelding

Lezerspodium

Politiek

Voor het CDA staat vandaag één vraag centraal: zijn de inwoners van Nuenen en Son en Breugel beter af door de ingreep van de provincie? Het CDA vindt van niet.

Om te beginnen de volgende vraag: waarom is het zgn. 'open overleg' met de gemeenten zo schimmig en geheim verlopen? 
Het CDA vindt dat het belang van inwoners voorop moet staan. Daarom is het CDA voorstander van herindelingen van onderaf. Het zijn de gekozen gemeenteraden die samen met hun inwoners dit belang het beste kunnen afwegen. Niet de provincie. 
Wij betreuren dan ook dat de provincie ingrijpt in Nuenen en de democratische verantwoordelijkheid van de Nuenense gemeenteraad overruled. Dit treft overigens niet alleen de gemeenteraad van Nuenen, maar ook die van Son en Breugel. 
 
Dat brengt ons tot de vraag aan de gedeputeerde of haar ingreep de facto betekent dat zij óók Son en Breugel gaat verplichten tot een herindeling. Daar is namelijk in onze ogen géén aanleiding toe. 
Uw handelwijze leidt ertoe dat behalve Nuenen en Son en Breugel meer Brabantse gemeenten zullen vrezen voor de herindelingsdwang van dit college. Denk bijvoorbeeld aan de gemeenten in het Land van Cuijk en in de Kempen. 
Onze vraag is dan ook: bent u van plan ook deze gemeenten een herindeling op te leggen? Van belang is dat u voor eens en altijd duidelijk maakt wat u verstaat onder 'een gemeente die krachtig genoeg is om zelfstandig te blijven'. Kortom, welke criteria hanteert u daarvoor? Zonder heldere criteria dreigt namelijk willekeur. 
 
Ten slotte wil het CDA graag uw algemene visie op herindelingen in Brabant horen. Wat is uw einddoel en uw visie als het gaat om de schaal van het gemeentebestuur in Brabant? Cruciale hierbij is of er volgens u een verband bestaat tussen de omvang en de bestuurskracht van een gemeente.
 
Tot zover. 

Marcel Deryckere – Lid Provinciale Staten Noord-Brabant