Afbeelding
Foto: Luc van de Wiel

Watertekort in beken door warm en droog weer

Politiek

Son en Breugel / Boxtel - Beken in het gebied van Waterschap De Dommel zijn afhankelijk van regenwater. Door het warme weer en weinig neerslag in de afgelopen periode is de hoeveelheid water en doorstroming in veel beken flink afgenomen. De lokale, stevige buien die zijn gevallen, hebben geen langdurig effect op een toename van de afvoer in de beken. Er zijn beschermende maatregelen nodig voor planten, dieren en de waterkwaliteit. Vanaf 15 juni stelt Waterschap De Dommel daarom het verbod in voor het onttrekken van water uit beken en sloten.

Er mag nog wel water worden onttrokken uit de Dommel ten noorden van het Wilhelminakanaal, de Tongelreep en de Zandleij. In alle overige stroomgebieden van de beken en watergangen, inclusief alle zijsloten die erin uitkomen, geldt nu een onttrekkingsverbod.

Kaart met gebieden onttrekkingsverbod oppervlaktewateren Waterschap De Dommel 2018: 
Een kaart van de gebieden waat het onttrekkingsverbod voor geldt vindt u op: http://dommel.webgispublisher.nl/Viewer.aspx?map=Onttrekkingsverbod

Het verbod geldt voor vaste onttrekkingsinstallaties en voor mobiele installaties, zoals zuigwagens en giertonnen. Alleen het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met water uit de beken of sloten is wel toegestaan. Waterschap De Dommel voert verscherpte controle uit op de naleving van het verbod om water te onttrekken.

Vanaf 15 juni 2018
Het onttrekkingsverbod gaat in op 15 juni 2018 en duurt tot een nader vast te stellen tijdstip. Als de afvoeren weer op peil zijn, heft het waterschap het verbod op. Anders blijft het tot 1 oktober van kracht. Voor enkele gebieden geldt een onttrekkingsverbod voor een vaste periode. Voor stroomgebieden van De Beeksche Waterloop, Breugelsche beek en Sonseheideloop geldt een permanent verbod in verband met bescherming van de hoeveelheid ingelaten water vanuit het Wilhelminakanaal. Voor de bovenlopen van de Reusel (inclusief (Nete) en de Beerze en voor Park Meerland bij Eindhoven, geldt het verbod voor de vaste periode van 1 april tot 1 oktober.

Stromend water basis voor leven in beken
In een droge periode probeert het waterschap voldoende water en stroming in beken en sloten te houden. Door droogte gaat de waterkwaliteit snel achteruit. Ondiep water warmt sneller op en heeft een lager zuurstofgehalte waardoor onder andere vissterfte kan ontstaan. Stroming in het water zorgt voor zuurstof. Het waterschap houdt water vast door stuwen hoger te zetten, maar wel zo dat een kleine stroming blijft bestaan.

Boeren en waterschap doen veel om droogteproblemen te voorkomen. Voor agrariërs is voldoende water voor gewassen van economisch belang. Een magere oogst door droogte betekent minder inkomen. Agrarische ondernemers in het betreffende gebied zijn eraan gewend, dat er tijdens droogte vaak onvoldoende water is voor beregening.