Afbeelding

Jorg van der Maat, talentvolle voetballer uit ons eigen Son en Breugel

Sport

De Regionale Jeugdopleiding (RJO) Brabant United is een nieuwe, ambitieuze jeugdopleiding. Deze is opgericht in het seizoen 2014-2015 door de Brabantse Betaald Voetbal Organisaties FC Den Bosch en RKC Waalwijk. Beide clubs hebben hun krachten gebundeld. Zij willen hun ambitie werkelijkheid laten worden middels een jeugdopleiding van topniveau, die toonaangevend is in Nederland en daarbuiten.
Brabant United ziet de huidige jeugdopleiding als een opleiding tot profvoetballer. Zij leiden spelers op van pupil tot prof (eerste elftal betaald voetbal, bij voorkeur bij FC Den Bosch of RKC Waalwijk). De term 'Opleiding tot profvoetballer' betekent dat Brabant United een goed onderbouwd en samenhangend programma aanbiedt, van training, wedstrijd, studie- en medische begeleiding aan jonge talentvolle voetballers. Dit is een parttime opleiding, die men volgt naast het dagonderwijs op reguliere scholen van het basis- voortgezet, beroeps- en hoger onderwijs. Brabant United werkt samen met diverse onderwijsinstellingen, zodat studie en topsport optimaal kan worden gecombineerd.
En er komt een talentvolle voetballer uit ons eigen Son en Breugel. Zijn naam is Jorg van der Maat, hij is 13 jaar en speelt bij Brabant United onder 14 jaar (C2).                                
Jorg begon zijn voetbalcarrière op 5-jarige leeftijd bij de mini's van SBC. Toen hij 9 jaar was klopte FC Den Bosch op de deur en maakte hij de overstap naar Den Bosch. Deze stap naar het professionele voetbal was in het begin wel even wennen! Hij moest vaker trainen en dus veel reizen. En vanwege de grote selectie, moest hij steeds hard werken voor een basisplaats. Maar spijt heeft Jorg daarentegen nooit gehad, hij gaat altijd met plezier trainen en voetballen.
Jorg zit nu in Havo 2 van het Rodenborch college in Rosmalen. Deze school voor voortgezet onderwijs heeft een LOOT-status. Hierdoor kan er optimaal rekening wordt gehouden met de spelers en hun trainingstijden. Elke ochtend worden alle spelers met een busje opgehaald, 's middags reist Jorg met de trein terug naar huis.
Hij is ongeveer 20 uur per week bezig met voetbal. Als kwaliteiten zijn inzicht, traptechniek en loopvermogen te noemen. Zijn verbeterpunten zijn voor hem fysiek en technisch beter worden. Hier wordt dan altijd goed op getraind en bij Brabant United krijgt Jorg de kans zich te bewijzen op het hoogste niveau. Naar eigen zeggen heeft hij het hier goed naar zijn zin.
Buiten voetbal bij BU om, gaat Jorg graag nog naar wedstrijden van SBC kijken en ook bij PSV zit hij regelmatig op de tribune. En laat zijn mooiste moment nu net zijn dat hij vorig jaar op de Herdgang speelde tegen PSV en daar zelf de 0-1 maakte en daarmee PSV uitschakelde voor de beker!
Wie weet horen we in de toekomst nog veel over Jorg van der Maat. Als het aan hem zelf ligt, wil hij later graag bij Manchester United spelen. En wie weet gaat dat hem, mede met deze goede basis, nog lukken ook!