Bart Hölscher rechts met links Albert Merks
Bart Hölscher rechts met links Albert Merks

IJsmeester Bart Hölscher aan het woord:" Ik heb van mijn hobby mijn passie gemaakt!"

Verenigingen

De voorbereidingen voor het IJsfeest Son en Breugel 2016-2017 zijn in volle gang. Een IJsfeest dat zeker geen vanzelfsprekendheid is. Er komt veel bij kijken en daar staat niet iedereen altijd bij stil. Een van de spilfiguren is Bart Hölscher, 22 jaar en al 6 jaar nauw betrokken bij de ijsbaan. Hij praat met vol enthousiasme over "zijn" ijsbaan.

Door: Henriette van Berkel

Bart: "Een jaar of 6 geleden ben ik als vrijwilliger aan de slag gegaan, bij de kassa of als terreinmeester. Ik vind het geweldig om te zien hoeveel plezier kinderen aan het schaatsen beleven en wil me daar dan ook extra voor inzetten. Sinds 2 jaar ben ik ijsmeester en heb het technische stuk overgenomen van mijn voorganger Hans Tobben. Techniek is mijn werk, maar zeker ook mijn hobby. Het zat er al vroeg in: als klein kind van 2 jaar kreeg ik het voor elkaar om de winkel van Blokker in het donker te zetten. Mijn moeder was me kwijt, maar ik had de lichtschakelaar gevonden! Vrienden noemen me dan ook vaak een "knoppofiel". Als er ergens maar knopjes of metertjes aan zitten dan heb ik het naar mijn zin.
Tijdens de bouw van de ijsbaan ben ik er geregeld te vinden. En zodra de baan er ligt voel ik me verantwoordelijk om samen met de andere 11 ijsmeesters de baan in topconditie te houden. Elke morgen en avond ben ik er om machines, diesel en temperatuur te controleren. Om dat te doen, laat ik met plezier andere dingen schieten, bovendien houd ik niet van stilzitten. Het mooiste moment van de dag is voor mij als we na een drukbezochte dag de vloer weer mooi hebben opgeleverd voor de volgende dag. We schuiven het schraapsel weg, spuiten er water bij en zien de vloer weer glad worden. Dan zijn we echt trots! Als het dan ook 's nachts nog een beetje vriest, is dat een cadeautje. De meest ideale temperatuur voor de beste ijsconditie ligt zo tussen de 0 en de 3 graden.
Triest was afgelopen jaar het zoutincident, daar heb ik dan echt wel buikpijn van. We hebben er met man en macht aan gewerkt om het beschadigde deel van baan weer zo snel mogelijk in goede conditie te krijgen. Gelukkig hebben we een geweldig team dat elkaar via een app op de hoogte houdt van de gang van zaken en bij calamiteiten zijn we er met z'n allen snel bij. Echte ongelukken hebben zich de laatste jaren niet voorgedaan. Als een kind soms wat hard is gevallen, lichten we wel de ouders in dat ze hun kind goed in de gaten houden de uren daarna.
Natuurlijk hebben we als ijsmeesters nog wel een wensenlijstje: We zouden graag zien dat de overkapping nog iets groter wordt, dat komt de conditie van het ijs ten goede. Ook is dat energiezuiniger.
Verder zou het ook plezierig zijn als we bij overlast van bijv. hangjeugd wat sneller hulp zouden krijgen van Boa's of politie. Want we willen niet hebben dat het schaatsplezier van velen door enkele raddraaiers wordt verpest. Het moet een feest van en voor het dorp blijven. En ik zal er samen met mijn collega's alles aan doen om dat zo te houden, ik heb er weer vreselijk veel zin in en ik hoop dat we meer jonge mensen enthousiast kunnen maken om ijsmeester te worden in die 3 mooie weken op het Kerkplein in Son en Breugel!"