Frits Helders (links) en Jasper van Zuuren
Frits Helders (links) en Jasper van Zuuren

Voorzitter Oranjecomité draagt scepter over

Verenigingen

Na 10 jaar voorzitter te zijn geweest van het Oranjecomité
Son en Breugel draagt Frits Helders de voorzittershamer over aan Jasper van Zuuren.
DeMooiSonenBreugelKrant zit om tafel met beide heren en vraagt Frits over zijn ervaringen en Jasper over zijn verwachtingen. Eerst wordt er nog een beetje gedold met onze fotograaf, die graag wat oranjedecoratie op de foto wil zien.

Door: Arjen Strik

Dit jaar bestaan we 25 jaar
Frits Helders: "Dit jaar viert de Stichting Oranjeviering Son en Breugel haar 25 jarig bestaan. We gaan dat niet groots vieren hoor, er is wel een gezellige borrel gepland met alle oud bestuursleden van de afgelopen 25 jaar. Het Oranjecomité, zoals we dat in de volksmond noemen, heeft als doelstelling het organiseren van evenementen en festiviteiten ten behoeve van de inwoners van de gemeente Son en Breugel. De festiviteiten worden gehouden rond of op nationale feestdagen welke een historische binding hebben met het Oranjehuis."

Hoe werkt het bestuur?
"Het Oranjecomité bestaat uit 7 personen. Momenteel 5 dames en 2 heren. Er is een voorzitter, secretaris, penningmeester en 4 leden. Daarnaast hebben wij actieve comite's voor Breugel en voor de Gentiaan. In oktober beginnen we met de voorbereidingen. Er is een vast draaiboek met vele standaardactiviteiten. Ook worden er nieuwe ideeën aangedragen, meestal door de bestuursleden zelf. Er wordt een thema voor de scholen vastgesteld en we coördineren de activiteiten van de vele verenigingen, horeca, middenstand en de vrijwilligers. We stellen een programma op voor Koningsdag en stemmen dat af met de gemeente. Dit jaar is het thema voor de schooljeugd:
'Wij maken een tas voor de Koningin'. Deze tassen worden gemaakt in samenwerking met Zonhove, Emiliusschool en de wijkvereniging 'Ge hurt er bij' al deze tassen worden tentoongesteld bij de middenstand van ons dorp, waarna een jury 3 prijswinnaars kiest.
De aftrap wordt gegeven met het Oranjebal op Koningsnacht op 26 april in de Sonnerie met de band 'Grand Union Hotel' met een repertoire van dansbare Blues en Rock 'n Roll 'oldies' uit de jaren sixties en seventies?.

Koningsdag het hele dorp bruist van de activiteiten
Frits vervolgt zijn verhaal: "De Koningsdag zelf start om 5 uur 's ochtends met een wandeling voor vroege vogels onder leiding van het IVN. Daarna wordt de Koningsdag officieel geopend bij de Boerderij in Breugel door de Burgemeester, ondersteunt door het Catharina Gilde. Daar vinden ook allerlei activiteiten voor de jeugd plaats. Vervolgens is er bij Braecklant in de Gentiaan een speelgoedruilbeurs. We hebben ook onze jaarlijkse viswedstrijd bij de vijver aan de Europalaan. Er zijn festiviteiten op Zonhove en een zangkoor op Berkenstaete. In de middag verplaatst de aandacht zich naar het centrum waar op een groot podium allerlei optredens plaatsvinden."

Alles staat en valt met goed weer
"Vorig jaar is de Koningsdag letterlijk in het water gevallen en hebben we veel festiviteiten door het slechte weer moeten annuleren." Met pretoogjes vertelt Frits verder: "Voorheen brachten we een traditioneel bezoek aan de Nonnen van de Clarissenorde, om aan de kloosterlingen aandacht voor een mooie dag en goed weer te vragen. Helaas zijn de zusters in het klooster letterlijk uitgestorven en hebben we dat vorig jaar niet meer kunnen doen. Met een rampzalig resultaat, vandaar dat enkele bijgelovige bestuursleden voor dit jaar op zoek zijn naar een andere kloosterorde, om de traditie weer in ere te herstellen."

De hamer overdragen
"Na 10 jaar heb ik besloten te stoppen als voorzitter. Ik vind 10 jaar een mooie periode en denk dat het goed is het stokje aan jongere mensen over te dragen. Vandaar dat ik Jasper van Zuuren heb benaderd en gepolst of hij belangstelling had. Jasper heeft zijn sporen verdient in ons dorp. Daarbij was hij 18 jaar bij zowel SBC als De Krutjesrapers actief, waarvan 12 jaar voorzitter van SBC en 8 jaar voorzitter bij De Krutjesrapers. Beide verenigingen heeft hij tot grote bloei gebracht, dus ik heb alle vertrouwen in zijn kwaliteiten en draag graag de scepter aan hem over."

Jasper: daarom ben ik Koningsgezind
Wat heb je met de Oranjes vragen we aan Jasper."Ik vind het koningshuis een verbindende en stabiele factor in onze democratie en daarom ben ik koningsgezind. Koningsdag is onze nationale feestdag en in het hele land zie je een geweldige saamhorigheid. Als Oranjecomité kan je een belangrijke bijdrage leveren dat in onze gemeente deze saamhorigheid en solidariteit verder uitgebouwd wordt."
Hoe ga je dat aanpakken? "Het Oranjecomité kent een mooie traditie van goed georganiseerde aansprekende activiteiten. Wat goed is moet je behouden. Ik zal me rustig oriënteren en nieuwe ideeën in het programma invoegen. Zo heb ik begrepen dat de oudere jeugd uit Son en Breugel liever naar Eindhoven trekt om daar feest te vieren. We moeten kijken hoe we dat tij kunnen keren en dat we ze hier in onze gemeente een aansprekend programma kunnen bieden. Ik wil deze groep meer bij de organisatie betrekken. Voor deze jeugd in de leeftijd van 15 tot 18 jaar zou het mooi zijn als we dit jaar nog een activiteit van de grond kunnen krijgen, bijvoorbeeld 's avonds voor Koningsdag. Ook wordt het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden die zich deze dag willen inzetten. Ook daar wil ik me hard voor maken om daar een oplossing voor te vinden. Bovendien zullen er binnenkort mensen vertrekken uit het Oranjecomité. Ik zal me inzetten dat het een bestuur wordt met een diverse samenstelling. Maar eerst gaan we genieten van een mooi stralend Koningsfeest op donderdag 27 april. Ik nodig iedereen uit om te komen en te genieten van deze dag en de mooie activiteiten."