Afbeelding

Van der Velden verwarming: drie maal winst dank zij subsidie en rentestand

Zakelijk

Subsidies op zuinigheid, duurzaamheid en co2-reductie, we kijken er niet meer van op. Ook in de wereld van de centrale verwarmingstechniek stimuleert de overheid met subsidies de aanschaf van zuinige producten. Die zichzelf, ten opzichte van traditionele apparatuur, snel terugverdienen.

Dat is dus twee maal winst. En als je de milieuwinst erbij optelt, drie maal. Er is maar één geldig excuus om er geen aan te schaffen: de oude cv-ketel is nog lang niet aan vervanging toe. Hoewel het dan toch de moeite kan zijn om eens te informeren: warmtepompen kunnen namelijk vaak gekoppeld worden aan moderne ketels, bij Vaillant bijvoorbeeld van 6 jaar of jonger.
Zelfs de Senseo gemodificeerd
Brian van der Velden van het gelijknamige verwarmingtechnisch installatiebedrijf weet alles van de modernste installatietechniek, die dit mogelijk maakt. Een blik in de keuken van de zaak laat al zien dat hij overal mogelijkheden ziet om het leven comfortabeler te maken. Zelfs het waterbakje van de Senseo kan blijven zitten; via een leiding naast het aanrecht ("die zat er toch al") een aftakking met slangetje, kraantje open en hup, hij zit weer vol. Brian grijnst breed. Want, wat is dit simpele 'techniek', vergeleken met bijvoorbeeld de nieuwste Vaillant, Nefit, Itho/Daalderop en Intergas warmtepompen die hij in de showroom heeft hangen.
Familiebedrijf
Het familiebedrijf begon als smederij, Brian is de vierde generatie. Of zijn kinderen de vijfde generatie in de zaak gaan worden? "Die zijn nog te jong om daar iets van te vinden. En als ze straks iets anders willen, zal ik ze niks in de weg leggen."
In duidelijke bewoordingen legt hij uit dat een warmtepomp dezelfde techniek heeft als bijvoorbeeld een koelkast, of airco. Met dit verschil dat hij kan worden gebruikt voor zowel het genereren van warmte in huis, als voor (top-)koeling. "Je hebt dus geen airco nodig, die lever ik overigens óók."
Besparing
De website www.veldenverwarming.nl spreekt duidelijke taal. "Het geoTHERM hybride systeem beschikt over een intelligente regeling die continu kiest voor de meest voordelige warmtebron met het hoogste rendement en houdt rekening met de actuele gas-en elektriciteitsprijzen. Hierdoor besparen gebruikers van het geoTHERM hybride systeem tot wel 35% op primaire energie, 25% op de energiekosten en wordt de CO2-emissie verlaagd met 35%."
Duur
Een warmtepomp is duur in aanschaf. "Maar vergis je niet, je verdient hem in een paar jaren terug en daarna is het pure winst" benadrukt Brian. Ja, hij heeft makkelijk praten, je moet dat geld wél eerst hebben. "Precies, maar ook dáár is aan gedacht" vertelt hij enthousiast. "Je krijgt dus subsidie, voor het resterende bedrag kun je tegen héél gunstige condities geld lenen, via Zekergroen." En hoe weet je hoeveel subsidie je krijgt? "Op de ISDE-site van de overheid kan iedereen dat precies voor zijn eigen situatie zien."
Wat nog meer?
Je zou bijna kunnen zeggen dat Van der Velden grossiert in gesubsidieerde producten. "Ook zonnepanelen, zonneboilers en pelletkachels worden gesubsidieerd, en die leveren wij allemaal." En als die subsidies worden teruggeschroefd of afgeschaft, zoals bij energiezuinige auto's? Voor het antwoord op die vraag moeten we even terug naar 1898, toen Jan van der Velden ooit begon, als smederij. "Je moet het ijzer smeden als het heet is."