Team Bodycare Verbeek (Foto: Wil Feijen)
Team Bodycare Verbeek (Foto: Wil Feijen) Foto: Wil Feijen

De kunst van het loslaten

Zakelijk

Een gesprek met Frank Verbeek. Directeur/fysiotherapeut van Body-Care Verbeek. Paramedisch Centrum voor fysiotherapie, manuele therapie en fitness. Getrouwd met Corien. Ze hebben twee kinderen. We zitten met Frank thuis aan de keukentafel. Hij is in een filosofische bui.

Door: Arjen Strik

Cultuurshock
Frank (56) is een geboren Amsterdammer. Opgegroeid in de Spaarndammerbuurt, vlakbij de Jordaan. "Mijn vader werkte bij een bedrijf dat TV-antennes maakte. Ze werden overgenomen door Philips en ons gezin moest verhuizen naar Brabant. Op mijn dertiende kwam ik in Valkenswaard terecht. Een echte cultuurshock! In Amsterdam leefde je op straat en sliep ik samen met mijn broer in een soort verbouwde kleerkast. Opeens kwam ik terecht in een andere wereld. Een keurig gemoedelijk Brabants dorp, een nette eengezinswoning en kreeg ik een eigen slaapkamer. Op de Havo te Eindhoven kwam ik Corien, een echte Sonse, tegen. We kregen verkering en zijn nog steeds bij elkaaar. Na de Havo is Corien naar de PA gegaan en ik ben fysiotherapie gaan studeren in Heerlen. We hebben eerst nog een tijd samengewoond in Limburg. Corien kon toen het Klosje, een stoffenwinkel in Son overnemen en ik ben afgestudeerd in Nijmegen. Na enige omzwervingen wilde ik me ergens vestigen en een eigen vrije praktijk beginnen."

Aandacht voor de mens achter de patient
"Corien was heel duidelijk, ze wilde in Son blijven. We hebben toen in 1989 een huis gekocht aan de Texellaan. Met een verbouwde garage, een massagetafel en een bord op de buitenmuur had je toen je eigen praktijk.
Als behandelaar ben ik altijd breed geïnterresseerd in de patiënt. Niet alleen aandacht voor de klacht maar ook oog voor psychologische en sociale factoren. Daardoor ontstond een praktijk met een huiselijk en gemoedelijk karakter en de onvoorwaardelijke aandacht voor de patiënt. Mensen voelen zich hier echt welkom en kwamen vaak eerder op hun afspraak om onderling nog even bij te kletsen en een bakkie koffie te drinken. Corien was trouwens een fantastische gastvrouw. Maar het vak veranderde, door andere eisen van verzekeraars, apparatuur en behandelinzichten, masseren raakte uit de gratie. De praktijkruimte werd te klein om daar op in te kunnen spelen. We zijn toen op zoek gegaan naar een praktijkruimte. In het dorp konden we niet slagen en zijn uiteindelijk op Ekkersrijt 4206 terecht gekomen."

Body-Care Verbeek
In 2004 zijn we daar gestart met Body-Care Verbeek. Een Paramedisch centrum voor fysiotherapie, manuele therapie en fitness. Corien kwam ook in de zaak, zij is veel zakelijker dan ik, deed de boekhouding en administratie, ik richtte me meer op de ontwikkeling van de vakinhoudelijke kant. Opeens heb je een onderneming waar je dag en nacht mee bezig bent. We hebben samen de zaak 'uit het niets' opgebouwd. Er lagen ook kansen door de toenemende vergrijzing, opkomst revalidatie, aandacht voor preventie en de ontwikkeling van bedrijfsfysiotherapie. Wist je dat er op Ekkersrijt ca. 12.000 mensen werken? Doordat onze praktijk midden in het bedrijfsleven van Ekkersrijt staat, zijn reistijden kort en zijn snelle, efficiënte behandelingen mogelijk. Nu een doorverwijzing van de (huis)arts niet meer nodig is, kan elke verzekerde zelf een behandelend fysiotherapeut kiezen. Waarom dan niet kiezen voor de professionele fysiotherapeut die vlakbij het werk zit?
De grote fitnessruimte waarover we beschikken maakt onze praktijk uitermate geschikt voor een keur aan revalidatiedoeleinden. Ook zijn we ons gaan specialiseren in rugbehandelingen via OriGENE rugtherapie.
In de afgelopen jaren hebben we een mooi en goedlopend bedrijf opgebouwd. We hebben een fantastisch team, drie full-time therapeuten; medewerkers met hart voor de zaak."

Een zaak opbouwen is makkelijker dan loslaten.
"Je komt ook in een levensfase dat je meer beschouwend wordt. Realiseert dat er meer is in het leven dan het bedrijf. Corien en ik zijn allebei nog fit en vitaal. In onze directe werkomgeving zien we dagelijks hoe ziekten mensen kunnen veranderen en beperken. We hebben daarom besloten op een andere manier van het leven te gaan genieten. Sinds kort zijn we beiden halve dagen gaan werken. Corien de middag en ik neem de ochtend voor mijn rekening. Ook ben ik gestopt met het behandelen van patiënten. Rene Linssen, een van de fysiotherapeuten heeft aangegeven op termijn de praktijk te willen overnemen. We proberen hem daartoe te begeleiden. Ondertussen moet ik leren me niet meer overal mee te bemoeien en afstand nemen. Dat is een ingrijpende verandering in je dagelijkse leven die je niet uit de weg kunt gaan. Het vraagt een aanpassing van jou: het loslaten van het bekende, iets nieuws opbouwen en je daaraan verbinden. Dat valt mij best zwaar merk ik. Een zaak opbouwen is makkelijker dan loslaten. Ik heb nu ook een heel andere rol, hou me meer met de logistiek bezig. In mijn vrije tijd doe ik nu heel andere dingen. Ik vind het heerlijk om aan oude autos te sleutelen, dan hoor je mij een hele dag niet. Maar een bedrijfsoverdracht zal zeker invloed hebben op onze dagelijkse privé planning en activiteiten. Gelukkig hebben we nog even de tijd om daar een nieuwe invulling aan te geven. De afbouw zal heel geleidelijk plaatsvinden en het zal nog een aantal jaren duren voordat de overname een feit is."