Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Op de koffie bij: Leo & Carla Bressers

Zakelijk

Son en Breugel - Ze zijn er wel aan gewend, Leo en Carla Bressers, maar moeten er toch nog steeds om lachen. Waarom? Om de vraag of de viering van hun jubileum van Leo Bressers B.V. geen 1 aprilgrap is. Maar op 1 april 1987 startte Leo en Carla wel degelijk hun oer-Sonse bedrijf op, wat betekent dat het bedrijf dit jaar het 30-jarig jubileum viert, en dat mag in de krant. Van een werkplaats in een voormalig kippenschuur aan de Dommelstraat tot een groot bedrijfspand op Ekkersrijt, in 30 jaar is er veel gebeurd. 

Welkom bij erkend loodgieter/c.v. installateur Leo Bressers B.V.

Door: Jan Egmond

Met de 'aprilvraag' bij binnenkomst, in het kantoor voor de huidige bedrijfsruimte aan Ekkersrijt 1117, is de toon meteen gezet. Een goedlachs, gezellig stel, dat positief in het leven staat. Dat overigens ook bloedserieus kan zijn als het gaat over de zaak, het team, de recessie in de branche en de weerslag daarvan bij hun teamleden, die Leo beschouwt als zijn eigen kinderen. "We hebben een klein, maar erg sterk en betrouwbaar bedrijf en dat zorgt ervoor dat het vertrouwen bij onze klanten altijd aanwezig is. Gelukkig, want dankzij dit vertrouwen zijn we tijdens de crisis overeind gebleven". 

Uit het boekje
Terwijl Carla de koffie maakt, steekt Leo van wal. De geschiedenis van het bedrijf is er een uit het boekje. "Het loodgietersvak is veelzijdig, van kleine montages tot groot maatwerk bij badkamers en van dak- en rioleringswerkzaamheden tot het monteren en onderhouden van de c.v. installaties, dat maakt het voor ons zo mooi. We hebben mooie projecten gedraaid en ik ga nooit 1 dag met tegenzin aan het werk. Tegenwoordig moet het meteen allemaal groot zijn, maar wij zijn echt met niks begonnen, in dat oude kippenhok dus. Het kantoor was toen nog echt wat je noemt kleinschalig, op de slaapkamer en met grote trots werd de eerste werkbus gekocht.. tweedehands natuurlijk". 

Uit ons jasje gegroeid
"We hebben zo'n twaalf jaar op de Dommelstraat gezeten en zijn toen verhuisd naar Ekkersrijt, toen nog in een huurpand aan het kanaal. Tussen de bedrijven door breidden we onze kennis uit met opleidingen en trainingen, gericht op ons vakgebied. We kregen meer personeel en waren op een gegeven moment uit ons jasje gegroeid. Toen kwam dit pand te koop en dat hebben we meteen gedaan, ook vanwege de gigantische werkplaats hierachter. Maar die krijgen we niet meer vol".  
Dat laatste heeft alles te maken met de kleinere schaal, waarop Leo is blijven werken na de malaise in de bouw, met twee man personeel. "Toch levert dat amper beperkingen op.  We hebben een goede naam opgebouwd met ons dak- en zinkwerk en onderhoud aan de installaties binnen de zakelijke sector en we werken vooral in de particuliere sector." 

Bakens verzet
"We hebben de bakens verzet en focussen niet op concurrentie, maar op samenwerking. Ik heb spullen in de loods die ik misschien maar vijf keer per jaar gebruik. Een uitkomst voor collega-bedrijven die zulke spullen van mij gebruiken dus niet zelf hoeven aan te schaffen. Als ik op mijn beurt een paar man extra nodig heb, komen die van het collega-bedrijf de klus mee klaren. Voor beide partijen een uitkomst." 

Werkhouding
Leo prijst zich gelukkig dat hij dit beroep gekozen heeft. Enerzijds omdat vakmanschap zo mooi is, maar tegenwoordig is het ook steeds harder nodig want er komen steeds minder 'handjes' bij in het vak. En hij heeft respect voor de klant hoog in het vaandel staan. "Bij onze stagiairs kun je vaak merken of ze uit een ondernemersgezin komen, door hun werkhouding, ook letterlijk. Hoe handig het bijvoorbeeld ook kan zijn om een klus zittend te doen, het geeft geen goede indruk naar de klanten. 'Ge gaat nie op oew kont zitten' zeg ik dan. " 

Jubileum
Leo en Carla zijn trots op het 30-jarig bestaan van hun bedrijf en ze gaan dat ook vieren. Kleinschalig en niet te uitbundig. "We gaan met ons gezin, huidige- en oud werknemers. Tenslotte hebben we dit succes mede aan hen te danken!"

Toekomst
Op de vraag hoe hij de toekomst van zijn bedrijf ziet, kijken Leo en Carla elkaar even aan en beginnen te lachen.  "We hebben kinderen ja. Drie dochters … en met een veelzeggende blik was daar alles mee gezegd. Toch kregen de meisjes het ondernemersjargon met de paplepel ingegoten. Carla: "Op een gegeven moment zat Daphne – ze was nog een peuter – in de kinderstoel en mengde zich in ons gesprek. 'Is dat inclusief of exclusief btw?' We proestten het uit!" Ondanks dat een overname door de kinderen er waarschijnlijk niet in zit, blijft Leo Bressers B.V. nog een lange periode bestaan. Leo en Carla zijn er nog lang niet klaar mee!

Leo Bressers b.v. Ekkersrijt 1117 Son en Breugel 0499 473652 info@leobressers.nl www.leobressers.nl
 

Afbeelding
Afbeelding
Ingezonden 13 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 17 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 18 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 19 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 20 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel
Repaircafé
Algemeen 21 uur geleden Meer mogelijk bij het Repaircafé