Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Vishandel Pelk al 60 jaar een begrip in Brabant Vers als ultiem adagium

Zakelijk

Een hypermoderne viswagen met een spetterende vitrine gevuld met verse vis en heerlijk voorbereide bijna-klaar gerechten om van te watertanden. Een drukte van belang van liefhebbers, die van heinde en verre gekomen zijn, om zich graag wekelijks te laten verleiden door de deskundige en klantgerichte visexperts die hun hoogwaardige lekkernijen uit de zee aan de man brengen.

We hebben het natuurlijk over vishandel Pelk, die donderdag en zaterdagochtend in het centrum te vinden is. DeMooiSon&BreugelKrant praat met Kees Muhren, die samen met zijn vrouw Esther, een geboren Pelk, de uitbaters zijn van deze befaamde vishandel uit Volendam.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

We spreken Kees in de lounge van brasserie La Sonnerie. Hij heeft net een aspergemenu genuttigd, noodgedwongen zonder vis dit keer.

Wat is het succes achter jullie zaak?
Kees gaat rechtop zitten en vertelt gepassioneerd:" Allereerst is vis natuurlijk een prachtig product. Vis is niet alleen supergezond omdat er weinig calorieën in zitten en veel gezonde vetten bevat zoals Omega 3, maar vis is ook veelzijdig. Onze kracht zit in ambachtelijkheid, absolute versheid, hygiëne, passie voor het vak, duurzaamheid, het brede assortiment, klantgerichtheid en onze innovatiedrift. Kortom we hebben de ambitie de beste Vishandel van Nederland te worden.
Natuurlijk zijn verse haring, gebakken vis zoals kibbeling en lekkerbek , de gangmakers van de viskraam maar daarnaast zijn we ons in toenemende mate gaan richten op 'convenience'. Gemak wordt voor de klant steeds belangrijker.

Strenge ballotage
"Mijn vrouw Esther is de drijvende kracht achter de ontwikkeling en bereiding van nieuwe producten in ons assortiment. We proberen wekelijks iets nieuws en bijzonders in de vitrine te hebben. Ze heeft wel 200 kookboeken op de plank staan. Iedere dinsdag is zij bij ons thuis in de keuken aan het experimenteren met het bereiden van visgerechten. Die worden voorgeschoteld aan een strenge ballotagecommissie waarvan ik de voorzitter en het enig lid ben en als ze worden goedgekeurd nemen we ze in productie. We hebben een bedrijfshal in Volendam waar we zelf ons assortiment bereiden, sommige schotels worden alvast voorgebakken in onze ovens zodat ze thuis alleen nog maar even opgewarmd hoeven te worden. Onze kracht zit dan ook in het feit dat we alles zelf ontwikkelen en produceren. Wekelijks hebben wij voor onze klanten diverse verse (gebakken) vissoorten, traditioneel gerookte makrelen, topkwaliteit Hollandse Nieuwe, salades uit eigen keuken, een keur aan kant en klaar gerechten en niet te vergeten onze beroemde en lekkere roerbak visschotels."

Duurzaam en maatschappelijk ondernemen
Kees Muhren licht de trend van duurzaam, bewust en smaakvol eten toe. "Wij gebruiken alleen duurzame producten. Duurzame vis wil zeggen dat de vis gevangen is volgens nieuwe visserijtechnieken, strenge regelgeving en uitgebreide controles bij de visvangst en import. De vis is meestal herkenbaar aan het MSC- en het ASC- keurmerk, waarbij MSC staat voor wild gevangen vis en ASC voor verantwoord gekweekte vis. Een ander voorbeeld is de haringvangst. Haring wordt in Nederland veel gevangen en gegeten. Geen enkel probleem, want het gaat goed met de haring. Dit komt door een gezonde visstand omdat de vissers zich gehouden hebben aan vastgestelde vangstquota's. Daarnaast zien we een trend dat mensen steeds bewuster met voeding omgaan. Op TV is er bijna geen programma zonder een eigen kookrubriek waarbij vis prominent aanwezig is. Ook wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Vishandel Pelk draagt dagopvang de SteenUijl een warm hart toe! Alle bijdragen van de verkoop van plastic tassen gaat naar deze zorgvoorziening waar mensen, jong en oud met dementie elkaar kunnen ontmoeten. Op 13 mei sponseren we een barbeque voor de vrijwilligers. De collectebus staat op onze toonbank en alle reacties zijn zeer positief." Tenslotte meldt hij dat alle vis die niet verkocht wordt in de lopende week geschonken wordt aan de voedselbank, zodat de minderbedeelden ook eens kunnen genieten van heerlijke vis.

Op de laatste vraag aan Kees waarom hij zijn nering niet dichter bij huis zoekt, antwoordt hij: "De Brabander is trouw, meelevend en hartelijk. Dat zie je niet in Volendam, dus wij rijden elke week weer met plezier naar Son en Breugel en we hopen dat nog heel lang te kunnen doen om onze klanten te mogen bedienen met onze unieke visproducten."

Vishandel Pelk
Weekmarkt Nieuwstraat Donderdag 08:00 - 18:00 uur
Raadhuisplein Zaterdag 08:00 - 13:00 uur
Tel:06-54231616 www.vishandelpelk.nl

Afbeelding