Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Genomineerd voor ondernemer van het jaar 2016

De Ondernemer van het Jaar verkiezing zijn weer in volle gang. Voor de 14e keer organiseert Lionsclub Son en Breugel de verkiezing van de Ondernemer van het Jaar. Er is een prijs voor de beste Ondernemer van Ekkersrijt, er is een prijs voor de Ondernemer van Son en Breugel en er is een aanmoedigingsprijs voor een veelbelovende starter. Het Thema voor 2016 is : " Pak je kans" .

Ondernemers kunnen op vele manieren met het thema bezig zijn, een lokale ondernemer kan bijvoorbeeld zijn kans pakken door het opstarten van een nieuwe activiteit. Dit kan een webshop zijn of het opzetten van een nieuwe activiteit naast zijn bestaande zaak. Een ondernemer op Ekkersrijt kan letterlijk zijn kansen pakken, door zijn producten of diensten in een nieuw exportland aan te bieden of te verkopen. Maar ook de ZZP-er kan zijn kansen pakken, hij of zij kan noodgedwongen een stap zetten om een nieuwe invulling aan zijn of haar bestaan te geven.
Het Pak je kans moet van toepassing zijn op de ondernemers.
Op vrijdag 3 februari 2017 vindt de verkiezing plaats in de Carnavalstent op het Kerkplein.
DeMooiSonenBreugelKrant stelt u graag aan de genomineerde voor.

Metaal recycling bedrijf Son, eigenaar Wim Roberscheuten

Eigenaar Wim Roberscheuten werd gebeld door Jan van Hapert , voorzitter van de Ondernemers Vereniging Ekkersrijt die hem, tot zijn grote verbazing , mededeelde dat hij een van de genomineerden is.

Door: Hennie van Hagen

Reden voor mij om eens te kijken wat metaalrecycling bedrijf Son zoal doet , het effectief afvoeren van oud ijzer en oud metaal. Toen ik het terrein op kwam en een rond keek ( met toestemming…! ) was ik stomverbaasd van het grote assortiment aan oud metaal maar vooral het aantal , zoals dat met een vakterm heet , de NON FERRO materialen , zoals computerkasten , honderden km elektriciteit kabels , autovelgen , accu's , roestvrij staal etc.
Er staan bv 1000 ( !! ) sigaretten automaten die aangekocht zijn om te worden ontmanteld. De meeste mensen denken bij een metaal recycling bedrijf aan alleen oud ijzer.

Maar de nevenproducten zijn zeker zo belangrijk. Het bedrijf van Wim bestond in 2016 , 10 jaar en voorheen was Wim als chauffeur werkzaam , maar de handelsgeest zat er al vroeg in. Hij begon al vroeg in de morgen tot in de middag en dan was er tijd voor andere activiteiten om geld te verdienen. Rond rijden met een aanhanger en kijken wat er hier en daar opgehaald kon worden in gebruikte materialen , soms er voor te betalen en soms waren mensen blij dat ze de " rommel " ( niet voor Wim…! ) kwijt waren , om het weer door te verkopen. Een aanhanger werden er 2 , eentje voor het huis en eentje op het plein tegenover. En de 2 aanhangers werden er 3….en maar sparen om een vrachtwagen te kopen met een container. Zoals hij vertaalt…het waren tropen jaren. Het nam echter zo'n grote vlucht dat hij besloot om zijn baan er aan te geven om voor zich zelf te beginnen als metaalrecycling bedrijf en zich in 2006 liet in schrijven bij de KvK. Er moesten vakdiploma's gehaald worden , vergunningen aangevraagd worden al met al een heel karwei. Verder houdt het bedrijf zich ook bezig met het slopen van machines , zelfs een locomotief en bussen werden grondig gesloopt.

Zeker is het vermelden waard dat Wim het oude Dakota vliegtuig aankocht. De Dakota was tijdens vervoer zwaar beschadigd en moest gesloopt worden. Het is de Dakota die lang in het museum de Bevrijdende Vleugels heeft gestaan. Een deel van de Dakota staat nog op het terrein en Wim laat dat staan als blikvanger voor zijn bedrijf , Iedereen die op het bedrijf komt wil het verhaal er achter horen. De cockpit is al verwijderd en is na een gehele opknapbeurt nu in gebruik is als vluchtsimulator.

Op dit moment staan er bij de Millieustraat en de Gemeente containers voor afval. Bij heel veel bedrijven staan rolcontainers , oa bij elektrobedrijven , garages , waar betreffende bedrijven hun oud materiaal in kwijt kunnen en voor de op die dag geldende prijs door Wim opgehaald. Ook particulieren kunnen hier terecht om materiaal in te leveren .Het gesloopte materiaal en de ontmantelde materialen worden meestal verkocht aan grote bedrijven die het materiaal schredderen , een term waarvan ik nog nooit gehoord had. Maar er komen ook mensen op het bedrijf voor bv een elektro motortje of een of ander onderdeel. Bij de grote bedrijven bv , worden elektro kabels ontdaan van het rubber en dan blijft het koper over.

Er komt heel veel meer bij kijken dan alleen maar oud ijzer ophalen. Onder andere het dagelijks volgen van de dagprijzen van oud materiaal is belangrijk , tenslotte moet er geld verdiend worden. Hij is dan ook blij met de hulp van zijn schoonzoon , die meewerkt in het bedrijf. Wim is dan ook heel trots op zijn bedrijf en terecht en hij verwoordt het als volgt ; Een frietboer moet veel friet verkopen en ik veel kilo's oud ijzer…. op de website www.metaalrecyclingson.nl kan men zien dat het echt veel verder gaat dan alleen oud ijzer. We wensen Wim veel succes met het bedrijf voor de toekomst.


Rotom, Arjan Kuiper

De motor achter Rotom
Afgelopen jaar was weer een succesvol jaar voor Rotom Europe BV. Dit bedrijf, totaal aanbieder van oplossingen in emballage, maakt de laatste jaren een enorme groei door en won mede daarom in 2016 twee prestigieuze prijzen: de Nationale Business succes Award en de FD Gazelle Award.
Voor de titel 'Ondernemer van het jaar', heeft de jury als kanshebber genomineerd de heer Arjan Kuiper, managing director van Rotom, gevestigd op industieterrein Ekkersrijt.

In het nominatierapport van de jury staat o.a. vermeld:
"Rotom Europe behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en richt zich op het faciliteren van het logistieke proces met drie klantgerichte bedrijfsonderdelen: Pallets, Services en Logistieke middelen. In de periode 2013-2015 heeft Rotom Europe een omzetstijging gerealiseerd van 33%, tevens is het bedrijfsresultaat fors verbeterd. De omzetverhoging komt voort uit een klantgerichte aanpak en het aanbieden van een totaalpakket van logistieke middelen voor transport en opslag waarbij de klant ontzorgd wordt".

Door: Arjen Strik

We praten met Arjan Kuiper, 51 jaar, getrouwd en vader van 4 dochters die zichzelf omschrijft als een echt familiemens. Arjan is al jaren de drijvende kracht achter Rotom.

De prijs gaat niet over de onderneming maar over de ondernemer van het jaar. Dat roept bij ons de vraag op:

Wie is de ondernemer Arjan Kuiper?
Deze invalshoek had hij niet direct verwacht, hij schuift zijn stoel naar achteren en begint bescheiden: "Ik praat liever over Rotom, dan over mezelf, maar okee. Ik was van jongs af geboeid door alles wat beweegt, burgerluchtvaart, containerschepen, goederenstromen. Ik heb daarom op mijn 18e een logistieke studie gekozen die hiermee te maken had namelijk de Vervoersacedemie in Venlo, een combinatie van bedrijfskunde en logistiek. Tijdens mijn studie liep ik stage bij Distributie centrum van den Anker in Son. Mijn eerste baan was hoofd logistiek bij Transportgroep van der Graaf in Waalwijk maar ik was tijdens mijn stage bevriend geraakt met Jan van den Anker de toenmalige oprichter, hij vroeg mij in 1993 of ik de emballagetak wilde gaan leiden, ik ben begonnen als bedrijfsleider, na 3 jaar heeft hij mij een aandelenoptie plan aangeboden waarmee ik mij heb ingekocht in de onderneming. Vanaf de start zijn we gegroeid van 15 medewerkers naar 400, we hebben een informele werksfeer waarin mensen hun verantwoording nemen wat fijn werkt en zich onder meer uit in een zeer laag ziekteverzuim".

Hoe pakt u de kansen?
"Als ondernemer zag ik al snel dat er meer omging in de logistieke keten dan pallets alleen, door de jaren heb ik een compleet assortiment gebouwd van ladingdragers en hier diensten als verhuur, reparatie en ophalen van emballage bij de ontvanger aan toegevoegd. Onze missie is het faciliteren van logistieke middelen waarmee de klant ontzorgd wordt. Nederland heeft zich vanaf de jaren 90 steeds meer ontwikkeld als logistiek knooppunt voor Europa. Veel ideeën vertaal ik naar nieuwe concepten omdat we een bedrijf zijn met een platte organisatie kunnen we ze ook snel in de markt introduceren en internationaal kopiëren.
Onze producten en diensten zijn overal toepasbaar en dus heb ik destijds de eerste stap naar Duitsland gewaagd. Het is mooi om bedrijven vanuit het niets op te bouwen, na de eerste stap krijg je ervaring en zijn we ons ook op andere landen in Europa gaan richten, ook vaak op verzoek van een klant. Zo zijn we in Spanje terecht gekomen op verzoek van Ikea omdat we reeds diensten verrichten in onze Franse vestiging.
In mijn huidige werk bezoek ik regelmatig de bedrijven in Europa, soms vergelijk ik mijn werk wel eens met die van een tuinman, de mooie bloemen in de ene tuin probeer je ook in de andere tuin (lees bedrijf) te plaatsen of wel toepassen van "best practise". We zijn uitgegroeid tot een belangrijke Europese speler met vestigingen in 8 landen, waar we overigens altijd met lokaal management werken, omdat zij de cultuur van het land het beste kennen. De komende jaren zullen we ons tevens meer richten op het overnemen van sector genoten".

Wat heeft u met Son en Breugel?
"Ik ben zelf woonachtig in Boxtel. Maar vind Son en Breugel veel Brabantse gezelligheid hebben, wij komen graag met onze klanten op bezoek bij de Sonse horeca. Als Mountainbiker cross ik regelmatig door de Sonse bossen. Er heerst een goed ondernemersklimaat en vergeet niet dat veel van onze medewerkers die werkzaam zijn op Ekkersrijt in Son en Breugel woonachtig zijn."

Heeft u zelf nog dromen?
"Hoewel ik al veel reis voor deze functie, zou ik nog wel wat meer van de wereld buiten Europa willen zien. Ook een ballonvaart zou ik nog een keer willen ondergaan. Zo vrij als een vogel zweven door het luchtruim. De zwaartekracht overwinnen. Professioneel gezien zou ik de verkeersleiding van Schiphol wel willen aansturen, dat lijkt me machtig interessant. Ook vind ik het heerlijk om op het water te vertoeven op een surfboard of zeilboot, dat geeft veel ontspanning en daar krijg je weer energie van".

Gewapend met een goede fles wijn nemen we afscheid en bedanken Arjan Kuiper voor zijn enthousiaste toelichting en wensen deze bevlogen ondernemer succes met zijn nominatie.


Afbeelding