Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Het Verkeersexamen voor alle leerlingen van Groep 7.

Binnenkort wordt in het hele land het Verkeersexamen afgenomen van alle leerlingen van Groep 7. In Son en Breugel doen 189 leerlingen mee aan dit examen en afgelopen dinsdag 28 maart heeft de fietsenkeuring plaats gevonden .

Door: Hennie van Hagen

Als blijkt dat die in orde mag de leerling aan het Verkeersexamen deelnemen. Wethouder Kees Vortman was aanwezig op de basisschool de Regenboog om de aftrap voor de keuringen te geven. Ook hij deed een keuring, hij had zijn huiswerk goed gedaan , gezien de vragen die hij stelde aan betreffende leerling. Verder was de Boa aanwezig , de Politie en ook 3 oude leerkrachten waren aanwezig om te keuren. Deze oudere leerkrachten zijn op elke basis school de keuring gaan doen. Deze fietsenkeuring is vrij streng en helaas werden er toch een paar fietsen afgekeurd , wat uiteraard zeer teleurstellend voor betreffende kinderen was.

Wat mij overigens verbaasd is dat ouders in dit geval niet de avond tevoren even de fietsen nakijken , daar ze toch weten dat de dag erop de keuring is. De leerlingen waarvan de fiets afgekeurd werd , hebben dan nog een week de tijd om deze in orde te maken. De fietsen worden oa gekeurd op de punten vermeld op bijgaand formulier Fietscontrole. Volgens de mensen die de fietsen keuren werden er vroeger veel meer fietsen afgekeurd dan nu. Dit heeft oa te maken met veel minder verkeer vroeger , geen verkeersexamens etc. Reeds vanaf Groep 5 krijgen de kinderen les over het verkeer en verkeersveiligheid en is het een verplicht vak. Wekelijks krijgen de leerlingen ook praktijkles . Er wordt vooral geleerd over bv voorrangsregels , gevaarlijke verkeerssituaties hoe ze daar zelf over denken , verkeersborden , gedrag in het verkeer , fietsen in bepaalde weersomstandigheden , fietsen met 2 naast elkaar ( en niet met 3 of zelfs 4 ..!! ) Sommige leerlingen zijn ook nerveus voor het verkeersexamen en vinden sommige vragen vrij pittig. Oa. sprak ik met Renzo en die zei echt nerveus te zijn. Het was voor hem een hele opluchting dat zijn fiets in ieder geval goedgekeurd werd.

Eerst wordt het theorie examen afgelegd en daarna het praktijk examen en op 7 april worden de diploma's uitgereikt. Tijdens een gesprek met een van de leerkrachten kwam wel de vraag van mij naar voren, hoe lang leerlingen zich houden aan de door hun geleerde regels verder in de praktijk . Als ik kijk naar het aantal leerlingen , dat na school huiswaarts keert en met 3 of soms zelfs met 4 naast elkaar, met de telefoon in de hand , door de Kanaalstraat en Nieuwstraat fietsen en zich ook bijzonder weinig van de geleerde verkeersregels aantrekken , heb ik zo mijn twijfels hierover…


Leden van de KVB kregen een workshop douchecrème maken.

De leden van de Katholieke Vrouwen Beweging Son en Breugel kwamen bijeen om hun eigen douchecrème te maken.
Onder leiding van Rianne Verschuuren van Theehuis bij de Boompjes kregen de vrouwen uitleg over de speciale werking van kruiden en etherische oliën. Er werd door de vrouwen enthousiast aan allerlei flesjes geroken om de geur te vinden die een ieder persoonlijk paste. Het duurde niet lang of de zaal van De Zwaan was doordrongen van allerlei heerlijke geuren. Uiteindelijk hadden de dames allemaal hun keuze gemaakt en werd er uitgelegd hoe men de douchecrème moest maken. Het leek wel een scheikundelokaal met pipetjes, pruttelende potjes en weegschaaltjes. Bij tijden werd er zeer geconcentreerd gewerkt, maar er was ook genoeg tijd om tussendoor te kletsen, te lachen of serieuze gesprekjes te voeren. Uiteindelijk had iedereen een flesje douchecrème met haar eigen specifieke samenstelling. Het flesje werd nog mooi versierd met lintjes en kaartjes zodat het als een mooi cadeautje mee naar huis kon worden genomen.


Toos v.d. Eertwegh (links) en Leny van Gorp bezig met het maken van de douchecrème.