Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Oranjecomité Breugel klaar
voor viering 25 jarig jubileum!

Dit jaar viert het Oranjecomité Breugel zijn 25-jarig jubileum. Vanaf 1990 organiseert het comité de Koningsdagspelen op en rond De Boerderij in Breugel. Het zou eigenlijk de 27e keer zijn, twee keer moesten de festiviteiten helaas afgelast worden, de laatste keer in 2016.

Naar aanleiding van het jubileum had de Mooi Son en Breugel krant een ontmoeting met drie leden van het comité, voor de gelegenheid voorzien van minimaal één oranje attribuut (hoed, sjaal of wat dies meer zij). Ernes van Hannen, José Hogeweg en Jolanda Willems gaven een toelichting op de plannen omtrent Koningsdag, op 27 april.

Het begon allemaal in de oude Boerderij in Breugel, het gebouw is inmiddels afgebroken en opnieuw opgebouwd, al zijn veel elementen van het oude gebouw terug te vinden. Wat niet veranderd is, is de opzet van de vereniging en de mogelijkheden die het biedt voor allerlei sociale activiteiten, waaronder dus de Koningsspelen. De Boerderij biedt opslagmogelijkheden, vergaderruimte en het terrein waar de spelen gehouden kunnen worden. De Koningsspelen zijn voortgekomen uit de Pieter Breugelspelen en kennen dus een lange traditie in Breugel!

Van 10.00 uur 's ochtends tot 12.30 uur 's middags zijn er een spellencircuit voor de kinderen van alle basisscholen in Son en Breugel. De landelijke omgeving van de Boerderij is daar bij uitstek geschikt voor. Geheel volgens traditie opent het Sint Catharinagilde de spelen op feestelijke wijze met een aubade, waarna de burgemeester de spelen officieel opent. De spellen zijn afgestemd op de boven- en onderbouw van de basisschool, er zijn speciale spellen voor zowel de kleinsten als de grotere kinderen. De kinderen krijgen ranja, een (uiteraard oranje) oliebol (mede mogelijk gemaakt door Piet Hulsen) en een slushpuppy. Vooral de oliebol en de slushpuppy zijn populair! Ook kunnen de kinderen leuke prijzen winnen bij de spellen, en krijgen een snoepzak.

De entree is altijd gratis, dankzij de vele sponsoren. Spierbal Verrèkes lekkere Friet, Craftgarden, Manege Sonniushoef, het HOi-Huis (het centrum voor actieve senioren) en de Boerderij wil het comité met name noemen. Donaties zijn altijd welkom, op Koningsdag zal een Koningskroon aanwezig zijn waar men vrijwillig een bijdrage in kan doen, zoveel als men wil.

In grote lijnen is het programma als volgt:
10.00 uur: officiële opening door Sint Catharinagilde en burgemeester Hans Gaillard
10.15 uur: spellencircuit
11.00 uur: modeshow (presentatie: Jolanda)
12.30 uur: kindertombola (presentatie: Ernes & Jolanda

Dit jaar heeft het HOi-Huis speciaal een spel ontwikkeld met stokken die aan magneten bevestigd zijn die willekeurig uitgeschakeld worden zodat de stokken vallen. Het is de bedoeling zoveel mogelijk stokken te vangen!
Verder zullen er pony's aanwezig zijn waar de kinderen op kunnen rijden, dit is de enige attractie waarvoor betaald moet worden. Voor de verzorging van de dieren word één euro in rekening gebracht. Er is een kiep/kantelmuur voor de grotere kinderen, die met twee of drie tegelijk tegen een opblaasbaar soort kussen oplopen die vervolgens kantelt. De kinderen kunnen ook een parcours van tractorbanden afleggen, waarbij op de tijd gelet wordt. De kinderen zijn hier altijd zeer fanatiek in! Ook het schminken is zeer populair, dit jaar kunnen de kinderen ook glittertattoos kiezen, bijvoorbeeld Mickey Mouse of een vlinder. Maakt u zich geen zorgen ouders, ze gaan er vanzelf weer af! Een springkussen zal er uiteraard ook weer zijn, en pingpongblazen. Hierbij moet een pingpongballetje in een vakje geblazen worden, elk vakje heeft een ander puntenaantal wat belangrijk is voor de prijs die gewonnen kan worden.

Er worden elk jaar negen spellen gekozen, voor zowel de jongere als de oudere kinderen. Welke negen gekozen worden varieert, waarbij rekening gehouden wordt dat de jongere kinderen kijken naar de oudere kinderen.

Scouting Mgr. Bekkersgroep verzorgt twee 'vuurtafels' waar kinderen zelf broodjes kunnen bakken. De scouting helpt ook mee met het opruimen na afloop.

Speciaal voor het 25 jarig jubileum is er een modeshow, waarbij kinderen zich in een mooie oranje outfit kunnen hijsen, de mooiste wint een prijs! Liefhebbers kunnen zich melden bij José, Ernes of Jolanda.
Wie jarig is, trakteert! Vandaar dat er dit jaar ook gelegenheid is om cupcakes te versieren.

Het Oranjecomité wil alle vrijwilligers van harte danken, zowel degenen die nu meewerken als degenen die dat in het verleden gedaan hebben. Ook de jeugd van de middelbare school die meehelpen of geholpen hebben worden hartelijk bedankt!
Alle oud-vrijwilligers worden uitgenodigd naar de Koningsspelen te komen, u bent van harte welkom. De oud-vrijwilligers zullen getrakteerd worden op een hapje en een drankje, speciaal voor het jubileum.

Zoals vele verenigingen is ook het Oranje Comité op zoek naar versterking, het draait op de goede wil van de dorpsgenoten. Het comité zoekt nieuwe mensen voor de organisatie, waarbij men vooral op zoek is naar ouders met kinderen die in of net voor het basisonderwijs zitten. Dit is ook belangrijk voor het netwerk, om de juiste sponsoren aan te kunnen trekken.
Ook zoekt het comité jongeren die een (verplichte) stage activiteit moeten volgen, daarvoor is voldoende gelegenheid!

Het Oranje Comité geeft een feestje, en iedereen is uitgenodigd! Ook minder valide dorpsbewoners, mensen uit asielzoekerscentra, echt iedereen is welkom op 27 april!