Onbelast bewegen bij bewegingscentrum
Son en Breugel in Sporthal de Bongerd

Ongetwijfeld zijn er veel mensen in Son en Breugel die Bewegingscentrum Son en Breugel niet kennen. Dat is heel jammer daar Bewegingscentrum Son en Breugel de mogelijkheid biedt om ONBELAST te bewegen en daardoor fitter door het leven te gaan en….tevens is het een fijne plek om sociale contacten te maken.

Door: Hennie van Hagen

Het doel van BSB is zoveel mogelijk mensen te kunnen laten bewegen. Mensen met en zonder fysieke beperkingen. Als men moeite heeft om te sporten of te bewegen is BSB een voortreffelijk alternatief. Men kan daar onbelast bewegen op diverse bewegingsbanken. Het zijn 6 banken waarvan er 5 bewegen en op de 6de bank wordt een ontspannende massage gegeven middels een massage-klop apparaat. De bewegingsbanken zijn erg geschikt gebleken voor mensen met ME , Spieraandoeningen , Artrose , longaandoeningen , kunstknie/heup , rugklachten , enz. Elke bank beweegt 10 minuten en door het bewegen van de bank zelf noemt men het dan ook onbelast bewegen. Alle spieren komen aan bod. Vooral voor ouderen en mensen met fysieke klachten/beperkingen is het dikwijls moeilijk om aan actieve sport deel te nemen , en op deze manier onbelast te bewegen worden gewrichten gespaard.

De bewegingsbanken zijn een uitvinding van de Californische arts drs B.H. Stauffer. Zijn echtgenote leed aan polio en was bijna volledig verlamd. Hij zocht voor haar naar een systeem om haar wat aan training te helpen en zo vond hij de bewegingsbanken uit. Er zijn 15 vrijwilligers die de mensen persoonlijk begeleiden en zij geven ook advies hoe , als men op de bank ligt, men nog extra bewegingsoefeningen kan doen. Soms worden mensen doorverwezen door bv Revalidatie Centrum Blixembosch. Stichting BSB is 11 jaar geleden van start gegaan in de rechterzijvleugel van De Bongerd met deze bewegingsbanken. Enkele reacties van mensen zijn ; Thea : Ik heb lang niet meer gesport en de bewegingsbanken zijn voor mij een goede start om weer te gaan bewegen . Annie , als ik niet sport wordt ik stijf en een sportschool is voor mij te intensief. Daarom zijn voor mij de bewegingsbanken een goed alternatief.

Verder is er bij BSB een circuittraining . Hier kan men aan conditietraining doen met oa. een loopband , crosstrainer of fiets, afgewisseld met spierversterkende oefeningen. De training wordt geheel aangepast aan het eigen niveau van conditie en kracht en gebeurt onder professionele begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers. Kortom, BSB geeft de mogelijkheid vooral voor senioren en mensen met fysieke klachten om te blijven bewegen en bewegen maakt gezond. BSB is nog op zoek naar vrijwilligers om mensen te begeleiden maar vooral zoekt BSB nog meer mensen om actief mee te gaan doen en te bewegen en fit te blijven. De stichting houdt het ook laagdrempelig om het voor iedereen financieel mogelijk te maken. Ik zou zeggen…doen.

De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 13.00 uur en van maandag t/m donderdag van 18.00 uur tot 21.00 uur. Voor meer informatie en een GRATIS proefles kan men bellen naar 0499 – 496666 of mailen naar kim.stichtingbsb@gmail.com en verder kan men op de website nog meer informatie vinden ; www.stichting-bsb.nl De circuittraining is op maandag en donderdag ochtend van 09.00 uur tot 10.15 uur. Ook hier kan met voor meer informatie en een GRATIS proefles bellen naar voorgenoemd nummer of e mail adres.


OLAT voorjaarstocht op zondag 9 april vanuit Milheeze

Op zondag 9 april organiseert Wandelsportvereniging OLAT haar 5e voorjaarstocht vanuit Milheeze. De Stippelberg is één van de mooiste natuurgebieden van de Peel en het belangrijkste gebied waar we zullen wandelen. De Stippelberg heeft twee gezichten. In het natte oostelijke deel vind je een gemengd bos met de uitstraling van een landgoed: een landhuis met statige lanen en rododendrons, krentenboompjes, die prachtig in bloei staan als wij er komen, en bloemrijke struiken die het landgoed opfleuren. In het westen ligt een dennenbos met talloze heuveltjes (stippels). Verder liggen de Klotterpeel, Beestenveld en Nederheide op de route. De langere afstanden volgen het Peelkanaal richting de Vale Peel, wandelen over de landgoederen Grote Slink en Bunthorst, Zij treffen ook woonwerkgemeenschap Bronlaak met zijn biologisch-dynamische tuinen. We wandelen verder richting Kleine Slink en de Justitieplaats. De 40 km komt ook in de Staatsbossen en een stukje door de Ullingse Bergen. We sluiten de wandeling af langs de zandafgravingen nabij ons eindpunt. Deze wandeling kunnen we volop genieten van de lente, van ontluikend groen, bloeiende heesters en van voorjaarsbloemen langs de waterkant…. Pak je wandelschoenen en kom!

Startlocatie is Natuurpoort Nederheide, Kaak 11, 5763 PK Milheeze. Alle andere afstanden mogen starten vanaf 08.00 uur. De ervaren wandelaars kunnen wandelen op de 40, 30 of 20 km. Voor degenen die minder willen wandelen en voor families met kinderen kan men tot uiterlijk 12.30 uur ook starten op de 15 of 10 km. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie. Onderweg heeft OLAT enkele wagen- en caférustposten ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Uitgebreide informatie vindt u op www.olat.nl/winterserie waar vooraf ook de route middels GPS tracks zijn te verkrijgen. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen via e-mail: dagtochten@olat.nl.