Afbeelding
Foto:

Zonnebloem Son en Breugel naar het Boerenbondsmuseum

Op dinsdag 4 juli is de Zonnebloem naar het Boerenbondsmuseum geweest. Het was een mooie zonnige dag. de deelnemers werden welkom geheten met koffie en appeltaart wat heerlijk smaakte. Daarna werden er twee groepen gemaakt iedere groep kreeg een gids die alles vertelde over het leven van vroeger.

Door: Margareth Wijns

Op het terrein van het Boerenbondsmuseum is een dorp nagebootst uit de vorige eeuw, met gebouwen rond 1900. Eén van die gebouwen is het geboortehuis van pater v.d. Elsen, een boerderij waar de gidsen tekst en uitleg gaven.

Ook kregen de bezoekers een demonstratie in het wevershuis en in de smederij. Verder is er nog een klompenmakerij, een dorpscafé, een schuur met opslag van heel veel schoppen en rieken. Zelfs een schooltje is er nagebootst met een tentoonstelling Aap, noot, mies, uit 1930. Ook een ruimte wat "het struifke " heet waar men pannenkoeken kan bakken. Een boerenerf ligt bezaaid met speelgoed uit die tijd en ook de velden en akkers zijn herkenbaar aan het boerenleven van vroeger. Zelfs de destructor uit Son staat er met een mooi nagebootst gebouw. Daarin is een film te zien over de beginjaren van de NCB.
De rondleiding eindigde met een huifkar tocht, waarna het gezelschap moe maar voldaan weer huiswaarts ging.

Het was een leuke, gezellige middag waar de gasten van De Zonnebloem heel veel herkenbare dingen hebben gezien van vroeger. De dagreis naar het museum is zo populair dat er op donderdag 6 juli weer een andere groep Zonnebloemgasten met vrijwilligers naar het Boerenbondsmuseum, en ook zij hebben het reuze naar hun zin gehad.
Als u ook meewilt naar een van onze gezellige uitjes, of bijeenkomsten meld u dan aan bij De Zonnebloem in Son en Breugel. Ook zoeken zij nog altijd vrijwilligers. Foto's van dit leuke uitje en vorige staan op onze website www.zonnebloem.nl/sonenbreugel