'De Romeinen in het Groene Woud'

Het Groene Woud bestaat uit tien gemeenten, grote natuurgebieden en authentieke landschappen, gelegen tussen de steden 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg.
De Romeinen waren daar zo'n 1900 jaar geleden zeer zichtbaar aanwezig maar omdat daarna onze voorouders het landschap een heel ander uiterlijk hebben gegeven moeten we vondsten en vooral onze fantasie gebruiken om een beeld te krijgen hoe het er destijds uitzag.

Zoals Julius Caesar vastlegde in zijn boek 'De Bello Gallico' kwamen de eerste Romeinen in het Groene Woud vanaf ongeveer 57 v. Chr.
Het Groene Woud was een bosrijk gebied met kleinschalige landbouw en veeteelt waar vanaf de eerste eeuw de Bataven woonden. Er ontstond er een bijzondere relatie tussen de Romeinse overheerser en de Bataven. Ze werden bondgenoten van de Romeinen en belangrijke rekruten-leveranciers voor het Romeinse leger.
Als gevolg van de komst van de Romeinen en de ontwikkeling van de handel ontstond er meer dan 200 jaar romanisering. Het Groene Woud werd een soort van 'industriegebied' voor de productiegoederen die nodig waren voor de Romeinse forten aan de grenzen.

Sporen van Romeinse nederzettingen zijn o.a. terug te vinden in Romeinse tumulusgraven (grafheuvels) in Esch, boerderijen in Lennisheuvel, de vicus Halder (dorpje waar producten zoals ijzerwaar en potten werden gemaakt voor de handel), Empel en Gemonde.

Vanaf 270 n.Chr. kwam er een einde aan de romanisering. De nederzettingen werden verlaten en er kwam geen nieuwe bewoning. Het Brabantse platteland werd volledig ontvolkt. De oorzaak was dat de forten aan de grenzen werden opgeheven.
De Romeinse legertroepen trokken het land uit wat enorme economische gevolgen had voor de bewoners van het Groene Woud.

Sjors van de Greef en Dirk Paagman
Sjors van de Greef, docent aardrijkskunde, en Dirk Praagman, docent geschiedenis, verzorgen op 24 oktober vanaf 20.00 uur in 'De Zwaan' in Son deze lezing en vertonen daarna een film, die samen met hen gemaakt is door Henk Helsdingen.
Voor deze film zijn opnames gemaakt in Esch, Lennisheuvel, Halder, Empel, het Archeon in Alphen aan de Rijn, het Noord-Brabants museum en het Oudheidkundig museum in Sint Michielsgestel.

De fietsroute 'Hercules Magusanus', dwars door het Groene Woud, is een mooi aanknopingspunt om, na het zien van de film van Henk Helsdingen, al deze bijzondere plekken te bezoeken om jezelf onder te dompelen in de roemruchte en bijzondere geschiedenis van de Romeinen. Ave!

Lezing Heemkundekring Son en Breugel op dinsdag 24 oktober 2017 om 20.00 uur in de Torenzaal van 'De Zwaan', Markt 9 te Son en Breugel.
De toegang voor leden is gratis, van niet-leden wordt een bijdrage van € 2,-- gevraagd.