Afbeelding
Foto:

Voorstelling "5 elementen"

De percussieband Dé BigBang! en dichteres Carola Eijsenring zijn een verrassende samenwerking aangegaan. Zij brengen voor u de voorstelling: "5 elementen". Oerknallen en kabbelende tonen, in combinatie met gepassioneerde Poëzie en luttele zinnen. Samen laten zij in deze voorstelling de vijf elementen spreken.

Carola Eijsenring (1954, Den Haag) is geboren uit Indisch-Nederlandse ouders en opgegroeid in Nederland en Suriname. Door de vele omzwervingen in de familie waren er altijd verhalen, vanuit deze verteltraditie is ze haar eigen verhalen gaan schrijven. Later kwam daar de poëzie bij, met als kernthema's 'ontworteling' en 'loslaten en opnieuw verbinden'. Zowel met korte verhalen als met gedichten heeft Carola prijzen gewonnen (Dunya Poëzieprijs Rotterdam en 3 keer de Eindhoven Literatuur Stimuleringsprijs). Inmiddels heeft zij enkele bundels gepubliceerd. Carola verzorgt vaker muzikale poëzieoptredens met haar vaste begeleiders Erik Deckert (didgeridoo, lid van Dé BigBang!) en Arash Mahdavian (tar).

Dé BigBang! is een percussieband onder leiding van Roland Kemp. Dé BigBang! vertolkt vooral eigen nummers waarbij ze instrumenten uit alle windstreken gebruikt. Van Afrikaanse Djembé's, Braziliaanse Surdo's tot de Native American Flute. Erik Deckert op didgeridoo maakt het geluid van Dé BigBang! uniek.
Inspiratie haalt Dé BigBang! uit zeer uiteenlopende muziekculturen. Hierdoor is de muziek niet te vangen in een hokje 'typisch Afrikaans' of 'typisch Braziliaans' en dat eigen geluid, daar is deze percussieband trots op.


Zondag 5 november spelen Dé BigBang! en Carola Eijsenring voor u in 't Tejaterke, Max de Bossusstraat 1, Best.
Aanvang 13.30 uur met een inleiding in de foyer. Entree: €7,50
Kaarten zijn te bestellen via de website van 't Tejaterke www.tejaterke.nl


Brabant zet schijnwerpers op
boeiende familieband

Zaterdag 4 november: Brabantdag Familiegeschiedenis, gratis toegang.

Brabantse leden van de landelijke vereniging van genealogen (NGV) nemen het voortouw voor een reeks van evenementen in de komende jaren. De eerste is de Brabantdag Familiegeschiedenis. Jong en oud met belangstelling voor eigen roots is van harte welkom in het Brabantse provinciehuis. Bezoekers kunnen op die eerste zaterdag in november hun hart ophalen als het gaat om informatie, technieken, data en cultuur. Wie een bidprentje meeneemt van een overleden familielid, wordt meteen geholpen om de eerste stappen te zetten naar de eigen familiegeschiedenis. Wie weten wil of er criminele voorouders zijn, komt ook aan zijn trekken. Er is het 'Café met de zachte G', een speciale markt met tal van producten en wetenswaardigheden. DNA en de onderlinge verwante bevolking is ook een interessant thema. Op de speciale website www.verrassendverleden.nl staat het volledige programma. De toegang voor deze Brabantdag is gratis.

Een bezoek inspireert je tot het doen van onderzoek naar het antwoord op de vraag: waar kom ik vandaan? Oubollig? Nee, integendeel. Innovatie en design zijn termen die – naast erfgoed – passen bij onderzoek van je eigen verrassend verleden. De valkuil is, dat veel mensen er te laat aan beginnen. De echte verhalen van je oudere familieleden zijn dan veelal niet meer te horen… Begin er nu aan, en laat je adviseren en/of helpen door leden van de NGV. Je bent van harte welkom!

Nieuwe aanpak
De activiteiten zijn niet alleen bedoeld voor mensen die al bezig zijn met het onderzoek naar hun verleden, maar zeker ook voor nieuwe belangstellenden in de genealogie. Het huidige internettijdperk biedt ongekende mogelijkheden. Binnen verenigingsverband leer je hoe je het beste dat onderzoek kunt doen en op een slimme wijze kunt documenteren met behulp van speciale genealogie-programma's. Er is een nieuwe website ontwikkeld en er is een Facebookpagina (Verrassend Verleden) en Twitter-account @verledenverrast) gestart.


Afbeelding