Afbeelding
Foto: P.Gieles

‘Furusato’: Concert (1 oktober) Projectkoor Paul Gieles

zaterdag 1 oktober 2022 20:15

Het Projectkoor Paul Gieles geeft in het weekend van 1-2 oktober twee uitvoeringen met bijzondere koormuziek onder de titel ‘Furusato’. 

Dit koorproject richt zich op de wederzijdse beïnvloeding van het Verre Oosten en het Westen met muziek uit en over Japan, India en Korea. De titel ‘Furusato’ verwijst naar het verlangen naar de vroegere geboortegrond en een gevoel van melancholie, nostalgie en troost. Na enkele typisch Japanse (a capella) liederen volgen arrangementen van Japanse volksmelodieën die Bob Chilcott maakte voor koor en piano. Een daarvan – Furusato – is opgedragen aan de slachtoffers van de aardbeving in Japan in maart 2011. Vanuit Japan maken we een korte tussenstop in India met ‘To the unknown God’ uit de ‘Choral Hymns from the Rig Veda’ van Gustav Holst. Tenslotte doen we Korea aan waar ‘Arirang’ de meest bekende volksmelodie is en door velen als alternatief volkslied wordt gezien met de hoop op hereniging van Noord- en Zuid-Korea. Die hoop heeft ook componist Cool-Jae Huh neergeschreven in zijn ‘Missa Arirang’. Een bijzondere uiting van de interactie tussen Oost en West: de Latijnse misteksten zijn getoonzet voor koor, piano en percussie daarbij gebruikmakend van Koreaanse volksmelodieën en in het Agnus Dei voorzien van een dramatische bariton solo.

Het Projectkoor wordt speciaal voor deze gelegenheid begeleid door de Japanse pianiste Kazue Goto, en de solo in het Agnus Dei van de Missa Arirang zal worden verzorgd door de bariton Sil van den Hout. De reis tussen die drie landen wordt afgewisseld met een intermezzo uit een ander Aziatisch land: Indonesië. Het Angklung Ensemble ‘Adisoerjå’ uit Geldrop zal de sfeer verhogen met de zo kenmerkende klanken van hun bamboe instrumenten.

Op zaterdag 1 oktober om 20.15 u is het gezelschap te horen in de Lidwinakerk te Best en op zondag 2 oktober om 15.00 u in het Augustinianum te Eindhoven. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal voor € 10 inclusief programmaboekje.

Dirigent Paul Gieles is de initiatiefnemer van het projectkoor. Hij organiseert regelmatig een koorproject met muziek die je anders niet zo vaak zingt of hoort. Na afloop van het concert gaan de deelnemers weer elk hun eigen weg om elkaar mogelijk weer te ontmoeten in een nieuw project. Meer informatie over en audiovisuele impressies van de vorige projecten zijn te vinden op de website www.projectkoorpg.nl 

Locatie