Ars Longa presenteert werk van Andres Prado in het Dommelhuis
Ars Longa presenteert werk van Andres Prado in het Dommelhuis Foto: Ars Longa

Ars Longa presenteert werk Andres Prado in Dommelhuis

zaterdag 6 januari 2024 16:00 tot donderdag 29 februari 16:00

Son en Breugel - Kunstvereniging Ars Longa gaat ook in 2024 door met het succesvolle Kunstcafé. Vanaf nu exposeert gedurende iedere twee maanden telkens een nieuwe kunstenaar zijn of haar werk in het Dommelhuis. Op 6 januari start de eerste kunstenaar, Andres Prado (37). Hij laat bezoekers in januari en februari kennismaken met zijn typerende stijl.

Andres groeide op in Bogota (Colombia) en woont sinds twee jaar in Nederland, of beter: in Son en Breugel. Hier is hij actief betrokken bij diverse activiteiten, en heeft inmiddels al met veel mensen kennis gemaakt: vaak is hij te vinden in het Dommelhuis, onder andere om de taallessen bij het Taalhuis te volgen. En bij het Van Abbemuseum combineert hij het gastheerschap met het oefenen van de Nederlandse taal en zijn grote hobby: kunst.

De liefde voor kunst werd hem al vroeg bijgebracht: zijn vader was een bekend kunstenaar in Colombia, en de jonge Andres was van kinds af aan vaak te vinden in het atelier van zijn vader, eerst in Bogota, later ook in Parijs.

Tijdens zijn studie hedendaagse kunstwetenschappen - een logische volgende stap - ontwikkelde hij zijn eigen stijl, een eigen identiteit. Waar de schilderijen uit Andres’ beginjaren zich kenmerken door een expressionistische stijl, ontwikkelde de laatste jaren een duidelijk meer minimalistische stijl. Van bonte kleuren, en surrealistische schilderijen heeft Andres zich meer toegelegd op het maken van abstracte schilderijen, het gebruik van slechts enkele primaire kleuren en de toepassing van gouden accenten. 

In deze unieke expositie maakt Prado (dat is zijn achternaam en tevens kunstenaarsnaam) zijn ontwikkeling door de jaren heen zichtbaar. “Zo maak ik kennis met Son en Breugel, en iedereen hier kan kennis maken met mij en mijn levensverhaal aan de hand van mijn schilderijen. Uiteindelijk zie je in de schilderijen dat ik een weg heb gevonden naar rust en evenwicht”. Dat geldt overigens niet voor zijn videokunst en zijn sculpturen. Zij zijn zeer expressionistisch, waar hij trots over vertelt: ”Ik maakte de videokunst in een turbulente periode in mijn leven. Dat zie je terug. En als je het verhaal erachter hoort, dan krijgt de vertoning een veel diepere betekenis”. Neem eens een kijkje op zijn website: Pradoart.nl

Iedereen die geïnteresseerd is van harte welkom bij de opening van deze expositie, in het Dommelhuis op zaterdag 6 januari om 16:00, tijdens het eerste Kunstcafé van Ars Longa in het nieuwe jaar (toegang gratis). In de weken daarna is de expositie ook te bezichtigen tijdens openingsuren van het Dommelhuis.

Locatie