De Klimopbij
De Klimopbij Foto: Pieter van Breugel

Pieter van Breugel geeft lezing over wilde bijen

dinsdag 16 april 2024 20:00

In ons land komen naast de bekende honingbij meer dan driehonderd soorten bijen voor. Zo zijn er onder meer zandbijen, koekoeksbijen, metselbijen, masker­bijen, behangersbij­en, wolbijen, bloedbijen en zijdebijen. We noemen ze wilde bijen omdat ze inheems zijn, ‘in het wild’ voorko­men. De meeste inheemse bijen doen alles alleen en heten daarom solitaire bijen. Omdat ze ons niet steken en dus niet lastig zijn, zijn ze onbekend. Pieter van Breugel, dé autoriteit in Nederland op het gebied van wilde bijen, komt naar Son en Breugel!

Het leven van bijen is nauw verbonden met bloemen, maar waar vinden ze deze bloemen nog? Wilde bijen worden sterk bedreigd door de negatieve invloed van de mens op de flora. 

Pieter van Breugel uit Veghel houdt zich al decennia bezig met het bestuderen van deze dieren, het aanbieden van nestgelegenheid, en is auteur van enkele toonaangevende boeken over wilde bijen. Uit zijn eigen ervaring puttend en aan de hand van werkelijk unieke opnames zal hij ons een wonderlij­ke insectenwereld voortoveren, die onmiddellijk verleidt om in onze eigen omgeving beter te gaan kijken. 

Ben je benieuwd welke wilde bijen er in jouw tuin rondvliegen en wil je verwonderd raken over deze juweeltjes van dieren? Of wil je graag weten hoe je je tuin kunt omtoveren tot een prettig verblijf voor verschillende soorten bijen? Zo ja, meld je dan snel aan voor deze lezing met excursie via nieuwsbrief.ivn.son.en.breugel@outlook.com. Het maximumaantal deelnemers bedraagt 20, dus vol is vol!

De lezing is 16 april om 20.00 uur in het IVN-gebouw, Sint-Genovevastraat 37, Son en Breugel; excursie 20 of 21 april, afhankelijk van het weer nog nader te bepalen. Kosten: voor IVN-leden gratis, voor niet-leden 12,50. Meer informatie en aanmelden graag via nieuwsbrief.ivn.son.en.breugel@outlook.com


Locatie