V.l.n.r: Daan, Sophie, Lena, Liv en Nathalie
V.l.n.r: Daan, Sophie, Lena, Liv en Nathalie Foto: Ingezonden

Autoloze schooldag basisscholen Son en Breugel

woensdag 17 april 2024 8:00

Na het grote succes van vorig jaar, heeft de Jeugdgemeenteraad samen met alle basisscholen van Son en Breugel besloten om op 17 en 18 april weer een autoloze school dag te organiseren. Het is de bedoeling dat niemand die dag met de auto naar school gaat.

Daan, Nathalie, Liv, Lena en Sophia willen namens alle leden van de Jeugdgemeenteraad vertellen, waarom iedere dag een autoloze schooldag zou moeten zijn:
Ze vinden het milieu en het klimaat heel belangrijk. Hoe minder er met de auto gereden wordt, hoe beter het voor het milieu en het klimaat is. Het naar school brengen en ophalen van kinderen met de auto, kan voor kinderen die (alleen) met de fiets of lopend naar school komen, heel gevaarlijk zijn. Vooral bij de basisscholen van Liv, Daan, en Sophia is dat het geval. Voor hen is verkeersveiligheid dan ook extra belangrijk. “Tenslotte is iedere dag wandelen en fietsen goed voor je gezondheid.” vertelt Sophia.

Onder de aandacht
Ze hebben, onder andere, brieven voor de ouders geschreven.  ”Bij ons op school heeft iedere klas een poster met een aankondiging voor de autoloze schooldag gemaakt.” vertelt Lena. Zo zijn Sophia, Lena, Liv en Daan zijn langs de klassen gegaan om over de autoloze schooldag te vertellen.

Liv en Daan hebben zelfs een challenge bedacht: “We hebben een poster gemaakt, die bijhoudt in welke klas, kinderen het minst met de auto naar school gebracht worden. De challenge is op 2 april begonnen en zal tot en met 18 april duren.” verteld Daan trots.

De Jeugdgemeenteraad roept alle ouders op, om de auto iedere dag thuis te laten. Zeker tijdens de autoloze schooldag! De autoloze schooldag wordt op 17 april bij de basisscholen De Ruimte, De Bloktempel en De Stokland georganiseerd. Bij de basisscholen De Sonnewijzer, De Harlekijn en De BuitensteBinnen wordt de autoloze schooldag op 18 april georganiseerd. Net als vorig jaar, zullen sommige straten rondom de scholen met hekken worden afgezet; de omwonenden hebben of gaan hierover een brief ontvangen. Daarnaast zal, bij sommige scholen, een BOA of een verkeersregelaar de verkeerssituatie in de gaten houden. 

Samen met de burgemeester, de wethouders, een aantal gemeenteraadsleden, de leerlingen van de basisscholen en hun ouders die de auto thuislaten, gaat het weer een mooie, milieuvriendelijkere en verkeersveiligere (school)dag worden!

Locatie